loading
close
SON DAKİKALAR

Sanat yapmaları 5 yıl yasak

Sanat yapmaları 5 yıl yasak
Tarih: 13.02.2012 - 07:24
Kategori: Gündem

Örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle 5 yıl sanat yapmama cezası alan sanatçılar Yargıtay'dan gelecek kararı bekliyor

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi geçen yıl Batman’da faaliyet gösteren Bahar Kültür Merkezi (BKM) üyesi 13 kişiye, 5 yıl boyunca ‘sanat yapmama’ cezası verdi.  “5 yıl boyunca hiçbir sosyal ve sanatsal etkinliğe katılamazlar” cezasını Yargıtay’a taşıyan sanatçılar kararın sonucunu bekliyor.
Yargıtay’ın kararı beklenirken 5 yıl boyunca toplu alanlarda ve etkinliklerde şarkı söylememe cezası alan Bahar Kültür Merkezi Bünyesindeki Koma Grave Roje Müzik Grubu’nun solisti olan Mahfuz Aslan Hürriyet'e konuştu.

"komik bir ceza”
Cezayı komik bir karar olarak değerlendiren Mahfuz Aslan “Ceza şu anda Yargıtay’da .Eğer Yargıtay bu cezayı onaylarsa normal bir kahvede bile şarkı söylediğimizde suç işlemiş sayılacağız” dedi.
Savaşın insanı, doğayı, toplumu kirlettiğini ifade eden Aslan, sanatlarını bu kirliliğe karşı topluma mesaj vermek için yaptıklarını söyledi.
Ceza almalarına neden olan şarkıların Kültür Bakanlığı’nın izniyle piyasada olan albümlerde de yer aldığını belirten Aslan, Kültür Bakanlığı veya başka herhangi bir kurumun kendileriyle irtibat kurmadığını kaydetti.
Kararın ardından Türk ve Kürt sanatçılardan kendilerine büyük destek geldiğini söyleyen Mahfuz Aslan “sanat yasağı cezasından sonra daha fazla konser talebi almaya başladık. Müzik grubumuza konser vermesi için eskisinden daha çok talep geliyor” dedi.

Def çalmaya 11 yıl 8 ay hapis
Sanat yasağı getirilen sanatçılardan bir diğer ise konser ve yürüyüşlerde def çaldığı için hapis cezası alan ve 4 ay hapis yatıp şartlı tahliye olan Çiçek Tekdemir.
“Def çaldığım için 54 yıl hapsim istendi” diyen Çiçek Tekdemir, 11 yıl 8 aylık cezasının 4 ayını hapiste geçirdikten sonra şartlı tahliye oldu.
Yargılandığı Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne delil olarak sunduğu video görüntüleriyle suçsuz olduğunu savunan ve şarkılara eşlik etmeyerek sadece ritim tuttuğunu ispat etmeye çalışan Tekdemir “Def çalmanın tutuklama nedeni olamayacağını söylediğim mahkemede hakim bana, def çalarak izinsiz etkinlik yapan kalabalığı coşturduğumu söyledi. Ben de sanatçının görevinin kalabalığı coşturma olduğunu söyledim. Yasaklı şarkılara def ile eşlik ettiğim gerekçesi ile 4 ay hapis yattım daha sonra şartlı tahliye oldum ancak, 5 yıl boyunca def çalmam yasaklandı. Buna anlam veremiyorum” dedi.

Ne Olmuştu?
Batman Kültür Sanat Festivali, Nevruz kutlaması ve basın açıklamalarına müzik aletleriyle katıldıkları için haklarında ‘Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan BKM Müzik ve Tiyatro Grubu üyelerine sanat yapma yasağı getirilmişti. 

Mahkeme, 13 tiyatrocu ve müzisyen hakkında, “5 yıl boyunca hiçbir sosyal ve sanatsal etkinliğe katılamazlar” kararının yanı sıra her bir kişi için 10’ar ay hapis cezası kararı vermişti.
Yasaklı şarkılara def ile eşlik ettiği gerekçesi ile 11 yıl 8 ay hapis cezası alan Çiçek Tekdemir de 4 ay hapis yattıktan sonra şartlı tahliye olmuş ancak def çalması yasaklanmıştı. Sanatçılar mahkemelerin aldığı kararları Yargıtay'a taşımıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları