loading
close
SON DAKİKALAR

Sanayi üretimindeki artış beklentileri aştı

Sanayi üretimindeki artış beklentileri aştı
Tarih: 11.02.2012 - 23:40
Kategori: Ekonomi

ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu Ekonomisti Ömer Zeybek, "Sanayi üretimi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre piyasa beklentilerine göre oldukça yüksek bir oranda artış gösterdi" dedi

ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu Ekonomisti Ömer Zeybek, sanayi üretiminin eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre piyasa beklentilerine göre oldukça yüksek bir oranda artış gösterdiğini belirtti.

Zeybek, yaptığı değerlendirmede, yüzde 12’lik bu artışın Şubat 2011’den itibaren en yüksek değer olduğunu ifade etti.

Mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin de yılbaşından beri devam eden düşüş trendinden (Temmuz ayı hariç) farklı olarak yüzde 1,5’lik artış kaydettiğine işaret eden Zeybek, 3. çeyrekte imalat sanayi üretimi takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre önceki döneme çeyrekten çeyreğe ortalama yüzde 2,2 büyüdüğünü, dolayısıyla üretim cephesinde belirgin bir yavaşlama olduğunu söylemenin zorlaştığını vurguladı.

İmalat sanayinin alt kalemlerine bakıldığında da ağırlığı yüksek olan sektörlerden gıda maddelerinin büyümeye katkısının yüzde 0,21 puandan yüzde 0,88 puana çıktığının görüldüğüne işaret eden Zeybek, şunları kaydetti:

"Eylül rakamlarında çeşitli sektörlerin sanayi üretimine katkılarına baktığımızda ara mallarının yüzde 5,67 puan ile büyümeye en büyük katkıyı yaptığı görülüyor. Sermaye ve enerji sektörlerinin katkıları ise sırası ile yüzde 1,90 ve yüzde 1,14 puan oldu. Özellikle ara malı kaleminin Şubat 2011’den beri en yüksek katkıyı sağladığı görülüyor. 

Endeksin diğer yüzde 40’lık bölümünü oluşturan dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarından dayanıklı malların katkısı geçtiğimiz aya göre sınırlı bir artışla yüzde 0,93 puana yükseldi. Dayanıksız tüketim mallarının katkısında ise geçtiğimiz ayki yüzde 0,32 puanlık değere göre ciddi bir artış görüldü ve yüzde 2,37 puan ile Ocak 2011’den beri en yüksek değere ulaşıldı.

Tekstil ve giyim eşyaları imalatı ise Şubat 2011 den beri devam eden zayıf performanslarına son vererek birlikte endekse yüzde 0,64 puan katkı yaptılar. Yurt içi talebe duyarlı diğer sektörler olan kimyasal ürünler, ilaç ve kauçuk, metalik olmayan mineraller imalatlarının hepsinde belirgin bir toparlanma göze çarpıyor. İhracata duyarlı sektörlerden otomotiv ise geçen ayki yüzde 0,09 puanlık sınırlı katkısının ardından bu ay yüzde 1,21 puan ile senelik ortalamalarına göre düşük ama geçen aya göre yüksek bir katkı gösterdi. Ağustos’ta olduğu gibi imalat sanayinde büyümeye en yüksek katkıyı yapan sektör ise elektrikli teçhizat oldu ve yüzde 1,57 puan katkı yaptı. Ana metal sanayinin katkısı ise geçen ayki yüzde 0,03 puan seviyesinden yüzde 0,71 puan seviyesine çıkarak Şubat 2011’den itibaren en iyi performansını gösterdi."

Ağustos ayında yumuşak iniş senaryosunu teyit eden sanayi üretimi için eylül ayı verilerinin bu konudaki belirsizliği artırdığını belirten Zeybek, "Daha çok iç talebe duyarlı sektörlerde üretim canlılığı olması ise cari açık ile ilgili endişelerin kısa vadede ortadan kalkmayacağını düşündürtüyor" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları