loading
close
SON DAKİKALAR

Saray’a para yetişmiyor: Eklerle 4 milyara çıkan ödeneğin 3,2 milyarı harcandı

Saray’a para yetişmiyor: Eklerle 4 milyara çıkan ödeneğin 3,2 milyarı harcandı
Tarih: 17.12.2019 - 11:40
Kategori: Gündem

2019’un sonuna yaklaşırken birçok kamu kurumu ödeneklerini tüketti. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra Milli Savunma, İçişleri, Çevre ve Şehircilik ile Ulaştırma bakanlıkları ödenek üstü harcama rekoru kırdı. Ödeneği 4 milyar TL’ye çıkartılan Cumhurbaşkanlığı 11 ayda 3,2 milyar TL harcadı. ...

Cumhurbaşkanlığı’nın 2,3 milyar TL olarak belirlenen 2019 yılı ödeneği yıl içindeki aktarmalarla 4 milyara çıktı, kasım ayı sonuna kadar 3,2 milyarlık harcama yapıldı. Sayıştay’ın ödenek üstü harcamaları nedeniyle her yıl uyardığı AKP, bu yıl da bütçe ile verilen tutarın üzerinde harcama yapmayı sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kasım ayı bütçe gerçekleşmeleri, yıllık ödeneklerinin üzerinde harcama yapan kurumları da gösterdi.

ÖDENEK YETMİYOR

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; 2 milyar 818 milyon lira başlangıç ödeneği ile 2019’a başlayan Cumhurbaşkanlığı’nın ödenek toplamı yıl içinde yapılan ödenek aktarmaları ile 4 milyar 37 milyon lira oldu. Kasım ayı sonunda da bu tutarın 3 milyar 254 milyon lirası harcandı.

GÜVENLİK HARCAMALARI

Yıl boyunca sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle harcamaları artan Milli Savunma Bakanlığı’na da ödeneği yetmedi. Bakanlığın, 46,6 milyarlık ödeneği yaklaşık 10 milyarlık aktarma ile 56,2 milyar TL’ye çıktı, 11 ayda 42,4 milyar TL’lik de harcama yapıldı.
İçişleri Bakanlığı da ödeneği yıl içinde yetmeyen kurumlardan oldu. 8,5 milyar TL’lik ödeneği 11,8 milyar TL’ye çıkartıldı, bundan 11,1 milyar liralık harcama yapıldı.

ÇEVRE İLE ULAŞTIRMADAN REKOR

Oransal artış dikkate alındığında ödeneği yıl içinde en çok artan kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Yıla 2,5 milyarlık ödenekle başlayan bakanlığa yaklaşık 5 milyarlık ek ödenek aktarıldı. 11 aylık harcama tutarı ise 6,5 milyara ulaştı. Kamu Özel İşbirliği projeleri nedeniyle bütçesinin ‘hane halkına transferler’ kaleminden müteahhitlere büyük ödemeler yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yıllık ödeneği yaklaşık 20 milyar TL arttırıldı. 27,7 milyarlık ödeneği, 47i5 milyara çıkartılan Bakanlık, bu tutarın 37,8 milyarını harcadı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları