loading
close
SON DAKİKALAR

Sarp Kuray, AİHM'e rağmen tutuklu yargılanıyor

Sarp Kuray, AİHM'e rağmen tutuklu yargılanıyor
Tarih: 03.04.2013 - 11:32
Kategori: Gündem

Sarp Kuray'ın davası 02 Nisan 2013’de İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde 9. Ağır Cezada Saat 16.3O’da başladı...

Sincan F Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak kalan Sarp Kuray'ın davası yeniden görülüyor. Ailesinin yanı sıra, sanatçılar ve dostlarının bulunduğu dava 3 saat geçikme ile başladı...

AİHM'in hakkında adil yargılanmadığı yönünde karar verdiği Sarp Kuray yeniden yargılanması isteğiyle 9. Ağır Ceza'da ilk duruşma yapılmıştı. Dün İstanbul Adliyesindeki 9. Ağır Ceza Mahkemesinde 2. duruşması görüldü.

Avukatların Sarp Kuray ile aynı davadan yargılanan ve hazır bulunan tanık Cevat Baltanın dinlenme isteği mahkeme hakimi tarafından reddedildi.

Avukatların yargılanma sırasında AİHM kararlarının dikkate alınarak, Sarp Kuray'ın yurt dışından gelerek kendi isteğiyle teslim olması sebebiyle bir kaçma durumu bulunmaması sebebiyle tutuksuz yargılanma isteği mahkeme tarafından reddedildi. Dava 25 Haziran 2013 Saat: 14.00'a ertelendi...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs ettiği" gerekçesiyle 2008'de ömür boyu hapse mahkum olan Kuray'ın adil yargılanmadığına ve yargılama süresinin uzun olduğuna hükmetmiş, Türkiye'yi 10 bin Euro tazminata mahkum etmişti.

Avukatlar;

Sarp Kuray’ın durumunun ihlal öncesine dönüştürülmesi Kararını Bekliyoruz. Sarp Kuray ihlal öncesi tutuksuz olarak yargılanıyordu. Mahkum Değil, Sanıktı…

Sarp Kuray Tutuksuz Olarak Yargılanmak Üzere Tahliye Edilmelidir… AİHM Kararı 9 Aydır Uygulanmıyor… Sarp Kuray 4 yıldır Cezaevinde…

"Davadaki tanık ifadeleri şüpheli. İfadeler şüpheli huzurunda verilmedi, dolayısıyla tanıklara soru sorma hakkı kullandırılmadı. Savunma hakkı engellendi, bunlar da yeniden yargılama sebebi. Davada hukuka aykırılıklar bulundan yargılama tekrarlanacak."

"Tek başına Anayasayı değiştirmekten müebbet"

Ne olmuştu?

Kuray, 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalacaktı.

16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kuray, "verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek AİHM'ye iki ayrı başvuruda bulunmuştu.

Şimdi 67 yaşında olan Kuray'ın, 2008'de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu. Kuray, 4,5 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde. AİHM, adil yargılanmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro "manevi tazminat" ödemeye mahkum etti.

Sarp Kuray’ın, Adil Yargılanmadığına, Dolayısıyla Sözleşmenin 6. Maddesinin 1. Ve 3. Paragraflarının İhlal Edildiğine; AİHM 24 Temmuz 2012 De Karar Vermiştir.

AİHM Kararlarının İcrasının Anlamı

1. AİHM’in verdiği ihlal kararlarının icrası en genel anlamda başvuranın durumunun ihlal öncesi haline dönüştürülmesi, bu mümkün olmadığında ise uygun bir tazminat ödenmesini gerektirir.

2. AİHM kararlarının icrası iki ana öğeden oluşur; bunlar bireysel (özel) önlemler ve genel önlemlerdir.

3. Bireysel önlemler, başvuranın hakkının ihlaline yol açan sebepleri ortadan kaldırmayı sağlayan tüm tedbirler veya ödenecek tazminattır.

4. Genel önlemler ise başvuruya konu ihlali herkes için ortadan kaldırmayı ve böylece ihlalin devamını önlemeyi sağlayacak tedbirlerden (mevzuat veya uygulama değişiklikleri) oluşur.

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları