loading
close
SON DAKİKALAR

Satranç'da Büyük Ayıp!

Satranç'da Büyük Ayıp!
Tarih: 11.03.2012 - 12:53
Kategori: Eğitim

Satranç Turnuvası sırasında sporculara mini etek ve dekolte yasağı getirildi...

Gaziantep’te düzenlenen Avrupa Kadınlar Satranç Turnuvası sırasında sporculara mini etek ve dekolte yasağı getirildi. Avrupa Satranç Birliği Başkanı, “Satrancın imajını korumak için önemli bir adım attık” dedi

Gaziantep’te, 1 Mart’ta başlayan Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası sessiz sedasız devam ederken geçen salı alınan ilginç ‘minit etek’ ve ‘dekolte’ yasağı kararıyla gündeme oturdu. Avrupa Satranç Birliği, 27 yıllık tarihinde ilk kez sporcular için müsabaka sırasında uymak zorunda oldukları kılık kıyafet yönetmeliği yayımladı.

Mini etek yasağı

Alınan kararla, kadın sporculara dizlerinin 10 cm üzerinde mini etek giymeleri yasaklandı ve çok aşağıda olmamak kaydıyla gömleklerinin sadece sadece üst iki düğmesini açık bırakabilecekleri belirtildi. Parmak arası terlik ve sandaleti yasaklayan genelgede, “Dini nedenler dışında oyuncular şapka ya da örtü takamaz” denildi. Yasağa uymayan sporcuların oyundan uzaklaştırılacakları ve uygun kıyafetle gelmeyen izleyicilerin de salondan çıkarılacağı ifade edildi.

‘Plaja gider gibiler’

Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic ise kıyafet düzenlemesi hakkında, “Avrupa Satranç Birliği Başkanı, “Mini etekle güzel görünüyorlar ama izleyicilerden bazı şeyler duydum. Satrancın imajını korumak için önemli bir adım attık” dedi. Stoisavljevic, ‘Bu turnuva Türkiye’de değil de Mayorka’da düzenlenseydi daha rahat bir düzenleme hazırlanır mıydı’ sorusuna ise, “Biz turnuvalarımızın düzenlendiği her ülkenin geleneklerine saygılıyız. Örneğin bazı ülkelerde kadın oyuncular başlarını örtmek zorunda. Avrupa’da bu tip konular pek tartışılmıyor” diye yanıt verdi.

‘Boşboğazlık yapmış’

- Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı:”3 ay önce Selanik’te yapılan Avrupa Satranç Birliği Genel Kurulu’nda dresscode yani giyim kuşam kuralları konusunda bazı kararlar alındı. Ama bu kararlar arasında dekolte giysiler ile ilgili bir hüküm yok. Bu kurallar 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girdi. Ciddi anlamda belirsiz olan bu kurallar arasında, kıyafetlerin aşırı olmaması ve delik olmaması gerektiği şeklinde çok garip anlaşılmaz ifadeler var. Dünya Satranç Federasyonu’nun bile hoşnut olmayacağı kararlar bunlar. Türk makamlarının da bu konuyla hiç ilgisi yok. Bu açıklamayı yapan Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri de resmen boşboğazlık yapmış.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları