loading
close
SON DAKİKALAR

Satrancı 'satın alan' adam

Satrancı 'satın alan' adam
Tarih: 23.07.2012 - 12:28
Kategori: Kültür & Sanat

İşadamı Andrew Paulson, satrancı görkemli günlerine döndürmek için kolları sıvadı...

Satranç dünyası, 1970’lerin başlarında Bobby Fischer ile Boris Spassky arasındaki dünya şampiyonluğu karşılaşmasıyla doruğuna yükselen, 1980’lerin ortalarında Anatoli Karpov ile Garri Kasparov arasındaki unvan maçıyla süren parlak günlerini geri getirme çabasında.

54 yaşındaki ABD’li işadamı Andrew Paulson, satranç oyununu kamuoyunun gözünde yeniden çekici kılma konusunda kararlı. Yaşamının son 15 yılının büyük bölümünü Rusya’da geçiren Paulson, Uluslararası Satranç Federasyonu FIDE’yi, dünya şampiyonasının medya ve pazarlama haklarını 10 yıllığına kendisine vermesi için ikna etti.

Satranç dünyasının kişiliklerini büyüleyici bulan Paulson’ın ilk tasarılarından biri, gelecek yıl “grand prix” turnuvalarından birini Londra’daki Simpson’s-in-the-Strand’de düzenlemek. 1828’de bir satranç kulübü ve café olarak mekâna zamanın ünlü satranç oyuncuları devam etmiş, seçkin bir restorana dönüşen mekânın müdavimleri arasına Charles Dickens, George Bernard Shaw gibi edebiyatçılar da katılmıştı.

Aslında sıradan bir satranç meraklısı olan ve Rusya’da yayıncılık işleri yapan Paulson, geçen yıl FIDE Başkanı Kirsan İlyumjinov’la tanıştıktan sonra satrancın çok büyük bir ticari potansiyele sahip olduğunu fark etmiş.

FIDE’nin en büyük hatasının satranç şampiyonası ve turnuvalarını tek tek pazarlamaya çalışmak olduğu sonucuna varan Paulson, “Dünya Şampiyonası kapsamındaki turnuvaların tümünü bana verirseniz, her şeyi bütünüyle yeniden düzenleyebilirim” demiş. Şimdi Paulson, tek tek karşılaşmaları değil, satrancı bir fikir, bir simge olarak pazarlayacağını söylüyor.

Paulson, ABD’de çocuklar, gençler ve yetişkinlerin satrançla sanıldığından çok daha fazla ilgili oldukları kanısında. Şimdi, “En iyi zihin kazanır” sloganıyla dünya şampiyonası için yeni bir görsel kimlik hazırlanıyor. Paulson, Fischer-Spassky maçından ve satrançla ilgili filmlerin sahnelerinden oluşan bir kısa film sipariş etmiş. Satrancın, Doğu’da ve Batı’da kültürün vazgeçilmez bir parçası olarak görülmesini istiyor.

Yakında farklı sektörlerden 5-6 şirketle yapılacak sponsorluk anlaşmalarını açıklayacağını söyleyen Paulson, buradan elde edilecek 6 milyon Avro’luk gelirin, iki yılda bir yapılacak dünya şampiyonluğu serilerinin, ünlü kentlerde yapılacak “Grand prix”lerin, dünya kupasının ve dünya şampiyonu ile finalist arasındaki büyük unvan maçının düzenlenmesini olanaklı kılacağını belirtiyor.

Paulson’ın bir projesi de eski dünya şampiyonu Kasparov’u satranca geri döndürmek. ABD’li işadamı, önümüzdeki yıl 50 yaşında olacak olan Kasparov’un dönüşünün, satrancın kamuoyu gözünde yeniden çekicilik kazanmasına büyük katkıda bulunacağına inanıyor. Kasparov bu öneriyi şimdiye kadar reddetti, ama Paulson eski şampiyonunun fikrini değiştireceği konusunda umutlu. Satranç dünyası, özellikle Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından medyanın ilgisini yitiren bu oyunun yıldızının Paulson’la birlikte yeniden parlayıp parlamayacağını merak ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları