loading
close
SON DAKİKALAR

Saya işçileri kazandı

Saya işçileri kazandı
Tarih: 11.02.2012 - 20:46
Kategori: Sendika

Adana’da ayakkabının üst bölümünü yapan saya işçilerinin ücretlerine zam yapılması talebiyle başlattıkları direniş zaferle sonuçlandı.

Adana’da ayakkabının üst bölümünü yapan saya işçilerinin ücretlerine zam yapılması talebiyle başlattıkları direniş zaferle sonuçlandı. Adana Büyüksaat Ayakkabıcılar çarşısında yaklaşık 1000 saya işçisinin çalıştığı bölgede işçiler, parça başı ücretlerine yüzde 25’lik zam alırken, çalışma saatlerini de 3 saat azalttı. 

Ayakkabı patronlarının büyük bir kısmı yüzde 25 zammı vermeyi kabul ederken zammı vermeyi kabul etmeyen patronların işlerini hiçbir saya ustası dikmeyecek. Saya ustaları kendi aralarında karar vererek zam vermeyen patronların işlerini hiçbir saya ustasının dikmemesi kararını aldı. 20 yıl sonra ilk defa bu kadar kitlesel ve örgütlü olarak eylem yapan işçiler, alınan zamdan memnun olduklarını, birleşerek hak kazanabileceklerini öğrendiklerini vurguladı. 

İşçilerden Mehmet Toprak, patronlarla yüzde 25’lik zam üzerinden anlaştıklarını, bu zammın Ocak ayına kadar geçerli olduğunu, Ocak’tan sonra yeniden görüşme yapacaklarını söyledi. Ayrıca süreç içinde bir dernek kurduklarını belirten Toprak, en büyük kazanımlarının ise günde 14-15 saat olan çalışma süresinin 2-3 saat kısalması olduğunu söyledi.
Mustafa Yörük ise daha önce İstanbul’da aynı iş kolunda çalıştığını ancak Adana’da çalışma şartlarının ve ücretlerin çok daha kötü olduğunu belirtti. Adana ayakkabı işçilerinin yaklaşık 6 yıldır zam alamadıklarının belirten Yörük, bu anlamda zammın ciddi bir kazanım olduğunu vurguladı.
 
İhsan Akbalık saya işçileri derneğinin kuruluşunun ve yüzde 25’lik zammın bir kazanım olduğunu belirtti. Akbalık, Türkiye’de elektriğe, suya, gıdaya zam geldiğini ancak işçilerin ücretlerinde dişe dokunur bir artış olmadığını, saya işçilerinin birleşerek ve direnerek zammı aldıklarını söyledi.

Salih Uygan ise şimdiye kadar zam almadıklarını ve bu durumun artık katlanılmaz hale gelmesi üzerine direnişe çıktıklarını, haklarının yenmesi halinde tekrar direneceklerini ifade etti. Genç işçilerden İzzettin Büşai ise ailelerinin bu habere sevineceklerini tüm işçilerin ailelerinin direnişten etkilendiğini ve sonucu heyecanla beklediklerini belirtti.
Aziz isimli bir saya ustası, aldıkları zammı şimdi için iyi olduğunu ancak periyodik olarak zam taleplerinin olduğunu söyledi. Bu zammın yaza kadar geçerli olduğunu dile getiren Aziz,  sonrasında 6 aylık veya yıllık zam görüşmelerinin olmasını istediklerini aktardı.

28 yıldır bu mesleğin içinde olan Şerif isimli saya işçisi ilk defa böyle bir eyleme katıldığını belirtti. Yapılan eylemin işçilerin bir arada olması halinde istediklerini alabileceğini gösterdiğini dile getiren Şerif usta bundan sonra bu birlikteliğin sürmesi gerektiğini ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları