loading
close
SON DAKİKALAR

Sayıştay raporundan: Maarif Vakfı’na aktarılan yüz milyonlarca lira denetlenemiyor

Sayıştay raporundan: Maarif Vakfı’na aktarılan yüz milyonlarca lira denetlenemiyor
Tarih: 26.09.2019 - 08:42
Kategori: Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile kurulan Maarif Vakfı’na aktarılan yüz milyonlarca liranın, hiçbir denetime tabi olmadığı Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bütçesine ilişkin 2018 yılı denetim raporları açıklandı. Bütçesi milyar lirayı aşan ve yurt dışındaki ‘FETÖ’ okullarının devralınması amacıyla kurulan Maarif Vakfı faaliyetlerini “denetim dışı” sürdürmeye devam etti.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, vakfın denetim organının yasaya göre oluşturulmadığını tespit eden Sayıştay, “Türkiye Maarif Vakfının Denetim Kurulu’nun oluşumunda, kuruluş yasasında öngörülmüş olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın temsilcilerine yer verilmediği görülmüştür” dedi. Raporda, MEB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin denetimde yer almasının yasal bir zorunluluk olduğu da vurgulandı.

Vakfın yapılanmasını eleştiren Sayıştay ise “Kanun koyucunun bu düzenlemedeki amacının, herhangi bir kurum ya da kuruluş mensupları veya serbest çalışanlar arasından seçilecek denetim kurulu üyelerinin bir bölümünün bu bakanlıklarla ilişkilendirilmesi olduğu düşünülemez. Bu nedenle vakfın denetim kurulunun anılan kanunun amir hükmü doğrultusunda teşekkül ettirilmesi sağlanmalıdır” değerlendirmesi yaptı.

Maliye ve MEB’in denetleyemediği Sayıştay raporlarına yansırken vakfın TBMM tarafından da denetiminin engellendiği belirlendi. Vakfın bütçesi ve faaliyetlerine ilişkin MEB’den soru önergesi ile yanıt arayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bakanlık yerine vakıf yönetiminin gönderdiği kopyala yapıştır yanıtlarla karşılaştı. Soru önergesi ile MEB’e sorulan soruları MEB yerine Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yanıt verdi. Prof. Dr. Akgün, yanıtta “2018 yıl sonu ile 2019 yılı ilk 8 ayı kıyaslandığında okul sayısı yüzde 51, derslik sayısı yüzde 37, öğrenci sayısı yüzde 77 artmıştır. Faaliyetlerimizdeki artışla birlikte yeni yatırımlar için gereken finansman bütçede artışa sebep olmuştur” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları