loading
close
SON DAKİKALAR

Seçim yasakları ve propaganda serbestliği 21 Mart'ta başlıyor

Seçim yasakları ve propaganda serbestliği 21 Mart'ta başlıyor
Tarih: 20.03.2019 - 13:25
Kategori: Gündem

Yüksek Seçim Kurulu'nun 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için belirlediği propaganda serbestliği ve seçim yasakları yarın başlayacak.

31 Mart yerel seçimlerine 11 gün kaldı. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimler için belirlediği takvime göre seçim yasakları ve prppaganda serbestliği yarın (12 Mart 2019) başlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK),takvimine göre, 2 Ocak'ta seçime katılabilecek partiler YSK tarafından duyuruldu. Buna göre, seçimlere AKP, BBP, BTP, CHP, DP, DSP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, TKP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olmak üzere 13 partinin katılabileceği açıklandı.

4 Ocak'ta seçemen listeleri askıya çıktı. Listeler sahte, hayali, taşıma seçmen tartışmaları arasında 17 Ocak'ta askıdan indirildi. Partiler ititrazlarını YSK'ya ve ilçe ve il seçim kurullarına yaptılar.

27 Ocak'ta partilerin oy pusulasındaki yerleri için kura çekildi. Buna göre partilerin pusuladaki sıralamaları şöyle oldu:

1 - Saadet Partisi (SP)

2 - Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)

3 - Türkiye Komünist Partisi (TKP)

4 - Vatan Partisi (VP)

5 - Büyük Birlik Partisi (BBP)

6 - Hür Dava Partisi (HÜDAPAR)

7 - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

8 - Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)

9 - Demokrat Parti (DP)

10 - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 

11 - İYİ Parti

12 - Halkların Demokratik Partisi (HDP)

13 - Demokratik Sol Parti (DSP) 

19 Şubat'ta siyasi partiler aday listelerini YSK'ya teslim etti. 22 Şubat'ta geçici aday listeleri ilan edildi. 3 Mart'ta kesin aday listeleri ilan edildi.

Takvime göre, 21 Mart'ta (yarın) propaganda serbestliği ve seçim yasakları başlayacak. 30 Mart seçim yasakları ve propagandanın son günü.

21 Mart itibariyle YSK'nın takvimi şöyle işleyecek:

21 Mart: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.

23 Mart: Sandık alanlarında görevli bina sorumluları, kolluk güçleri ve sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişiler SEÇSİS'e işlenmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak. Seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesinden sonra ölen seçmenlere ait bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınarak sandık seçmen listelerinde şerh düşülmesi için gerekli işlemler yapılacak.

24 Mart: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

25 Mart: İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılacak.

28 Mart: Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri kesinleştirilerek çoğaltılacak.

29 Mart: İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

30 Mart: Seçim propagandasının sonu. (18.00)

31 Mart: Seçim günü. İl ve ilçe merkezlerinde, bina sorumlusu görevlendirilen yerlerde ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca saat 05.00'te malzeme torbaları bina sorumlularına teslim edilecek. Bina sorumluları da teslim aldığı malzeme torbalarını ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca temin edilen araçlarla sandık alanlarına getirerek görev yerlerindeki sandık kurulu başkanlarına tutanak karşılığı teslim edecek.

Bina sorumlusu görevlendirilmeyen yerlerde ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına sandık bölgesinde teslim edilecek.

Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları