loading
close
SON DAKİKALAR

Şehir hayatından sıkılanlara...

Şehir hayatından sıkılanlara...
Tarih: 12.02.2012 - 15:27
Kategori: Seyahat

Ayvacık'ın Adatepe ve Yeşilyurt köyleri, taş evleri, geleneksel yapısı ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçileri adeta büyülüyor. Doğası ve yerleşim alanı bozulmamış ender köyler arasında yer alan bu iki köy, sinema ve televizyon dünyasının vazgeçilmez mekanlar

ÇANAKKALE - Bir zamanlar Türklerle Rumların bir arada yaşadığı, 1989'da sit alanı ilan edilen Adatepe köyündeki taş evler koruma altına alındıktan sonra köyde yeni binaların yapımına izin verilmedi.        

Aslına uygun olarak restore edilen konak tarzındaki iki katlı taş evleri ahşap panjurlu pencereler süslüyor. Yerleşimin antik çağlarda başladığı Adatepe köyünde tanrıların yaşadığı ''Zeus Altarı'' olarak bilinen bölge, ziyaretçilerine bütün Edremit Körfezi'ni görebilme imkanı sunuyor.        

Kaz Dağları'nın batı eteklerinde bulunan ve Selçuklular döneminden kalma cami ile çok sayıda tarihi eseri de bünyesinde barındıran Adatepe, tarihi ve koruma altındaki taş evleri sayesinde pek çok film ve dizi çekimine sahne oluyor.       

Zeytin ve çam ağaçlarının etrafını çevirdiği Adatepe'de bölgenin en lezzetli zeytinyağı üretiliyor.        

Kaz Dağları'nın güneybatısında yer alan ve Büyükçetmi köyü olarak da anılan Yeşilyurt'ta ilk yerleşim 1355'te başlamış.        

Yıllar boyunca Rumlarla Türklerin bir arada barış içinde yaşadığı köylerden biri olan Yeşilyurt, Kurtuluş Savaşı sonrasındaki mübadeleyle tamamen Türklerin yerleşim yeri oldu.        

Rum ustaların yaptığı taş evleri koruyan köylüler, köyü turizm merkezi haline getirmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında baloların düzenlendiği, güzel okuma yarışmalarının yapıldığı Yeşilyurt, bugün butik otelleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.        

Geleneksel dokusunu koruduğu için Yeşilyurt da birçok dizi ve film yönetmenin tercih ettiği mekanlar arasında bulunuyor.


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları