loading
close
SON DAKİKALAR

Şehir parkına dev diyanet tesisi

Şehir parkına dev diyanet tesisi
Tarih: 07.06.2012 - 17:16
Kategori: Yerel

Kartal'da şehir parkına dev diyanet tesisi yapıyorlar...

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Kartal'da şehir parkı olarak tahsis edilen 52 bin metrekarelik bir arazi Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi. Yeni imar planında araziye "Dini Yüksek İhtisas Merkezi" yapılacağı belirtilirken, inşaat kosunuda herhangi bir kısıtlama getirilmemesi dikkat çekti.

İstanbul'un Kartal ilçesinde şehir parkı olarak ayrılan 52 bin metrekarelik arazi, Diyanet İşleri Başkanlığının talebiyle yapılan imar değişikliği sonucunda Diyanete tahsis edilen dev bir eğitim tesis alanına dönüştürüldü. E-5'in kuzeyinde yer alan arazi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) aldığı kararla, Dini Yüksek İhtisas Merkezi olarak tanımlanırken, ayrıca "özel kültürel tesis" adı altında arazi üzerinde çok sayıda cemaat yurdu kurulması bekleniyor.

İBB Meclisine bağlı İmar ve Bayındırlık Komisyonunun önerisiyle İBB Meclisinin 16 Mart tarihinde aldığı kararla ve İBB Başkanının 19 Mart tarihi onayıyla yürürlüğe giren uygulamayla, daha önceki imar planında ortaoğretim tesis alanı ve şehir parkı alanı olarak tarif edilen arazinin "kamu yararı" iddiasiyla Dini Yüksek İhtisas Merkezine dönüştürülmesi öngörülüyor. Yeni planda ayrıca arazi üzerinde her türlü yapılaşma koşulu da kaldırılıyor ve inşaatın herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaması sağlanıyor. Bu nedenle yeni planın bölgedeki yapılaşma yoğunluğunda büyük bir oranda artırması bekleniyor.

Diyanet hangi gerekçeyle talepte bulundu?
İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonunun raporunda, Diyanet İşleri Başkanlığının yolladığı yazıda Dini Yüksek İhtisas Merkezi talebine ilişkin gerekçe, "en az lisans seviyesinde dini yüksek öğrenim görmüş olan Diyanet İşleri personelinin, görev alanı ve ilgili konularda hiçmet içinde bilgisinin artırılması ve uzmanlaşması" olarak tarif edildi ve bu merkezin İstanbul'da yapılması düşünüldüğü belirtildi.

Raporda konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı talebiyle ilgili yeni imar planı şu ifadelerle açıklandı:

"[ilgili parsellerin] Dini Yüksek İhtisas Merkezi olarak kullanılmak üzere ‘Şehir Parkı’ alanından ‘Eğitim Tesisleri Alanı’na ve Park Alanına alınması, meri planlarda temel eğitim ve ortaöğretim alanında kalan 5 pafta 130,132,134 parsellerin bir kısmı,131 parsel ve 4059 adanın kuzeyindeki tescil dışı alanın Dini Yüksek İhtisas Merkezi olarak kullanılmak üzere ‘eğitim tesisleri alanı’na alınması ve batısında 12 m.’lik yol planlanması, 5 pafta 114 parselin ve bir kısım tescil dışı alanın da ‘dini tesis’ alanına alınmasına ilişkin ilgi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı yapılması gerekmektedir."

Dini tesisin inşaatında hiçbir kısıtlama yok

Raporda komisyonun yeni imar planıyla ilgili önerileri şu maddalerde sıralandı:
"1.Plan onama sınırı içerisindeki alan eğitim tesisleri, park, yol ve dini tesis alanıdır.
2.Bu alanda eğitim tesisleri kullanımına hizmet edecek yurt, kütüphane, spor tesisi, sergi-konferans salonları vb. fonksiyonlar yer alabilir.
3.Eğitim tesis alanında E:1.75 olarak yapılacaktır.
4.+0.00 kotu, bina yüksekliği,kat yükseklikleri,ön yan ve arka bahçe mesafeleri avan projede belirlenecek olup yapı nizamı,blok ebat ve şekli serbesttir.
5.Bütün bodrum katlarda ortak alan olacak şekilde yemekhane,kütüphane,konferans-sergi salonu,dinlenme odası,spor tesisi v.b. fonksiyonlar yer alabilir.Bu alanlar emsale dahil olmayıp iskan edilebilir.
6.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanınca onanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.
7.1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında İSKİ kurum görüşü doğrultusunda uygulama yapılacaktır.
8.Açıklanmayan hususlarda meri imar planları hükümlerine göre uygulama yapılacaktır.”

Bu maddalerde dikkat çeken nokta, yapılaşma ve ağaçların korunması açısından herhangi bir kısıtlama getirilmemiş olması. Bir başka ifadeyle rapor İBB Meclisinde kabul edilir ve uygulamaya geçilirse, geçmişte park olması öngörülen arazinin büyük bir beton yığınına dönüştürülmesi mümkün hale gelecek.

Arazi eskiden hangi amaçlar için tahsis edilmişti?
Komisyon raporunda ayrıca, araziyle ilgili 2005 hangi amaçlar için tahsis edildiğine ilişkin "Kartal E-5 Kuzeyi Nazım İmar Planı şehir parkında, 5 pafta 130,132,134 parsellerin bir kısmı ve 131 parsel ise aynı planda temel eğitim, ortaöğretim ve dere koruma bandında kalmaktadır" ifadelerine yer verildi. 2010 yılında yapılan değişiklikle de "kısmen şehir parkında,kısmen sosyal ve kültürel tesis alanında, kısmen orta öğretim tesisleri alanında, kısmen yolda kısmen de dere koruma kuşağında kalmaktadır" ifadelerine yer verildi:

Raporda, 2005 yılında arazi için tanımlanan "şehir parkı" şu ifadelerle tanımlanması dikkat çekti:

"Şehir Parkı: Şehir Parkında; Açık ve kapalı kültürel tesisler kongre,konser,tiyatro,sergi,kütüphane vb.)eğlence,dinlenme ve spor faaliyetleri,botanik parkı ve benzeri yeşil alanlar yer alabilir. Uygulama İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. Mevcut ağaçlar korunacaktır. (...) ‘Eğitim, spor, sosyal ve kültürel tesis, teknik altyapı, kültür, sağlık, idari,kentsel hizmet alanı, belediye hizmet alanı vb. sosyal ve teknik donatı alanlarında uygulama 1/5000 ölçekli nazım imar planına uygun olarak hazırlanacak ve büyükşehir belediyesi tarafından onanacak avan projeye göre yapılabilir."

Bütün ilgili kuruluşlar onaylamış
Raporda ilgili kuruluşlar olarak Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Defterdarlık Anadolu Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan görüşlere yer veriliyor. Söz konusu kurumların ilettiği görüşlerin hepsinde, arazinin Dini İhtisas Merkezi olarak kullanılmasının uygun olduğu ifade edildi.

Sol Haber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları