loading
close
SON DAKİKALAR

Sel Felaketi Ders Olmadı

Sel Felaketi Ders Olmadı
Tarih: 11.02.2012 - 23:03
Kategori: Özel Haberler

2009 Eylül ayında yaşanan sel felaketinde 33 vatandaşın yaşamını yitirdiği Ayamama dere yatağına kaçak inşaat yapımları devam ediyor

Vatandaşların istek ve şikâyetleri üzerine yerinde görerek inceleme gerçekleştiren CHP İBB Meclis Üyeleri hazırladıkları yazılı soru önergelerinde yaşanan sel felaketinde ders çıkarılması gerekliliğine dikkat çekerek İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu sorularını sordular; “Anılan yere ilişkin ruhsat hangi tarihte verilmiştir? Ruhsata ilişkin harçların tutarı, tahakkuk ve tahsil tarihi nedir? Yerin hali hazırdaki emsal değeri ve imar durumu nedir? Bahse konu yere ait verilen plan değişiklik teklifi var mıdır? Varsa değişiklik teklifinin içeriği nedir? Bugüne kadar yapılan idari işlem var mıdır? Varsa tarihi, içeriği ve sonuçları nedir?” Önerge ile ilgili Meclis toplantısında konuşan CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam’da  eleştiri ve önerilerde bulunarak, “Bunları yaparken Sayın TOPBAŞ’ın vicdanı hiç sızlamıyor mu? Her şeyi düşünen, demokrasi havarisi olan Sayın TOPBAŞ bu dere ıslahı ne olacak diye neden hiç düşünmedi. İstanbul’un Silueti’ni bozan Zeytinburnu’nda 3 kuleyi görmeyen Sayın TOPBAŞ Ayamama dersindeki kaçak inşaatı mı görecek. Elbette hayır. Demek ki Sayın TOPBAŞ İstanbul’daki kaçak yapıları görebilecek kadar İstanbul’da kalmaya ve İstanbul’u yönetmeye zaman bulamıyor” dedi.
 
Ayamama dere yatağına kaçak inşaat yapımları devam ediyor!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2011 yılı Eylül ayı oturumlarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar imzaları ile verilen önergede İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması isteği ile oy birliğiyle Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesinde şunlara değinildi;
 
2009 Eylül ayında yaşanan sel felaketinde 33 vatandaşımızın can verdiği Ayamama dere yatağına inşaat yapımları devam ediyor!
 
“İstanbul’da Eylül 2009  tarihinde meydana gelen ve 33 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği sel felaketinden sonra Ayamama deresinin çevresindeki kaçak yapıların önemli bir bölümü yıkılmıştır. Dere yatağında 108 adet kaçak yapı tespiti yapıldığı bunların 75’ne ilişkin yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Birçok firma ise bu işlemi kendileri gerçekleştirmiştir.
Tanıtım tabelası dahi olmadan hafriyat alınıp imalat öncesi hazırlıklar yapılan bu inşaata kim dur diyecek?
Bir taraftan binaların dere yatağına taşan bölümlerine ilişkin yıkım işlemleri gerçekleştirilirken diğer taraftan Sefaköy 4 Pafta 4703 parsel üzerinde (İkitelli adresinde bulunan Sabri Özel tekstil fabrikasının yanı) tanıtım tabelası dahi olmadan hafriyat alınıp imalat öncesi hazırlıklar yapılmaktadır. Bu Kapsamda;
1. Anılan yere ilişkin ruhsat hangi tarihte verilmiştir? Ruhsata ilişkin harçların tutarı, tahakkuk ve tahsil tarihi nedir?
2. Yerin hali hazırdaki emsal değeri ve imar durumu nedir?
3. Bahse konu yere ait verilen plan değişiklik teklifi var mıdır? Varsa değişiklik teklifinin içeriği nedir?
4. Bugüne kadar yapılan idari işlem var mıdır? Varsa tarihi, içeriği ve sonuçları nedir? (varsa bir örneğinin cevaba eklenmesi)
Önerge ile ilgili Meclis toplantısında konuşan CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam’da eleştiri ve önerilerde bulunarak şunları söyledi;
Sayın başkan değerli üyeler;
“Bilindiği üzere; yaklaşık 2 yıl önce 9 Eylül 2009 tarihinde yaşanan sel felaketi sonrasında Ayamama deresindeki kaçak yapılaşma gündeme gelmiş; bu kadar büyük can ve mal kaybının en önemli sebebinin Ayamama deresi üzerinde kaçak yapılaşma olduğu açığa çıkmıştır. Başakşehir’e uzanan 30 m lik Basın Ekspres yolu bu dere yatağı dikkate alınmadan 2006 yılında Sayın TOPBAŞ tarafından derenin ıslahı düşünülmeden tamamlanmıştır.  Aynı aksta yapılan okul alanı daha evvel botanik bahçesi ve kısmen mezarlık alanı iken plan tadili yapılmış ve mezarlık alanı imara açılmış dere hiç önemsenmemiş ve dikkate alınmamıştır. 


 
“Bunları yaparken Sayın TOPBAŞ’ın vicdanı hiç sızlamıyor mu? Her şeyi düşünen, demokrasi havarisi olan Sayın TOPBAŞ bu dere ıslahı ne olacak diye neden hiç düşünmedi”
 
Ayamama deresine SIFIR aynı yerde 3410 nolu parsel yeşil alan iken plan tadili yapılarak bodrum katlar emsale dahil değildir, plan notu ve emsal 2 yapılarak 43.600 m2 arsa da 120 bin m2 inşaat yapımına izin verilmiştir. Bunları yaparken Sayın TOPBAŞ’ın vicdanı hiç sızlamıyor mu? Her şeyi düşünen, demokrasi havarisi olan Sayın TOPBAŞ bu dere ıslahı ne olacak diye neden hiç düşünmedi. Şimdi o dere üzerinde Ruhsata ilişkin tabelası olmadan yeni başlanan bir inşaat var. 22.06.2005 TT  F21C22A4B Pafta, 4 ada, 4703 sayılı parsel 11.667 m2  e:1,75  ön tarafı Basın ekspres yoluna, diğer tarafı yani arkası ise dereye SIFIR dır. 

                       
 
“İstanbul’un Silueti’ni bozan Zeytinburnu’nda 3 kuleyi görmeyen Sayın TOPBAŞ Ayamama dersindeki kaçak inşaatı mı görecek. Elbette hayır. Demek ki Sayın TOPBAŞ İstanbul’daki kaçak yapıları görebilecek kadar İstanbul’da kalmaya ve İstanbul’u yönetmeye zaman bulamıyor”
 
İstanbul’un Silueti’ni bozan Zeytinburnu’nda 3 kuleyi görmeyen Sayın TOPBAŞ Ayamama dersindeki kaçak inşaatı mı görecek. Elbette hayır. Sultanahmet’ de tarihi kalıntılar üzerine otel yapılıyor Dünyanın öbür ucundan görüp insanlık adına uyarıyorlar ama Sayın TOPBAŞ görmüyor. Üstelik Atina’dan bahane getiriyor.
Boğaziçi’nde koca koca yapılar yapılıyor. Rusya ya giden yabancı bandıralı geminin mürettebatı görüp uyarıyor ama Sayın TOPBAŞ görmüyor. İstanbul’un her tarafına kaçak hafriyat dökümü yapılıyor. Dereler kapanıyor. Önerge veriyoruz. Soruyoruz. Her kes görüyor ama tek görmeyen Sayın TOPBAŞ’DIR. 
Demek ki Sayın TOPBAŞ İstanbul’daki kaçak yapıları görebilecek kadar İstanbul’da kalmaya ve İstanbul’u yönetmeye zaman bulamıyor”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları