loading
close
SON DAKİKALAR

Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik'in yargılandığı dava 17 Kasım'a ertelendi

Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik'in yargılandığı dava 17 Kasım'a ertelendi
Tarih: 15.09.2021 - 13:06
Kategori: Gündem

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD Üyesi Avukat Barkın Timtik’in yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma sonunda Timtik ve Kozağaçlı'nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi büyük duruşma salonunda görüldü.  Duruşmayı Türkiye'den takip eden çok sayıda avukatın yanında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Diyarbakır, Batman ve Van Baroları Başkanları; Almanya, Fransa, Belçika, İtalya ve İspanya'dan avukatlar salondan takip etti. İfadelerde dosyadaki delillerin bir kez bile mahkemeye getirilmediğine vurgu yapılırken tanıkların da emniyet kontrolünde olduklarına ve nasıl ifade verdiklerinin bile belli olmadığına dikkat çekildi. 

Avukat Hasan Fehmi Demir söz aldı: Tutukluluk durumunun mahkeme tarafından sürekli hale getirilmesinin sebebini açıklamak istiyorum. 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının ardından dosya Yargıtay tarafından şimdiye kadar hukuken hiç görülmemiş şekilde birleştirildi.

Bu davadaki birleştirme kararı olağan birleştirme kararlarına benzemiyor. Yargıtay 16. Ceza Dairesi hiç görülmemiş bir karar verdi. Haklarında üyelikten başka bir yargılama olmasına rağmen Şükriye Erden, Naciye Demir hakkında verilen cezayı onadı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi kasıtlı olarak gerçeğe aykırı gerekçe yazıyor, hatta kendince avukatlık mesleğini tanımlıyor. Bu daire avukatlık mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor kendince. Bizler bunu kabul etmiyoruz.
 
2018 yılında ilk duruşmada buradaki tüm avukatlar tahliye edildi. Tahliyenin ardından bu avukatlar Silivri'de 8 saat, Bakırköy Kadın Cezaevinde ise 6 saat bekletildi. Yargı eskiden bu konuda hassastı, çünkü bu hürriyeti tahdit suçudur.
 
Sonrasında öğrendik ki savcı gece tahliye kararına itiraz etmekle meşgulken haricen öğrendğimiz kadarıyla polisler de tahliye kararı veren hakimlerin evine ziyarete gidiyormuş o gece. Ardından bu hakimlerin hepsi başka mahkemelere sürüldü.
 
Ertesi gün yani 1 gün sonra bu avukatlar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı. Sonra mahkeme başkanı değişti Akın Gürlek mahkeme başkanı oldu. Hukuksuzlıklar böyle de bitmedi.
 
37. Ağır Ceza Mahkemesi İsmet Özdemir isimli tanığı hiçbir sanığın ve müdafinin olmadığı bir ortamda dinlemeyi kendisine yakıştırdı. 37. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı yargılamada yasaya ve usule uygun bir yargılama yapılmamıştır.
Size burada 37. Ağır Ceza Mahkemesinin tanık dinlemeleri sırasında başımıza gelenleri anlatsam 8 saat sürer ve inanmazsınız, böyle bir şey olamaz dersiniz. Genellikle hukuksuzluk içeeisinde olan bu bireyler kendini kaptırır ve bu suça ortak olmaya devam ederler.
 
Burada 37. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi hukuka aykırılık yaptı denemez, Yargıtay açıkça suç işlemişlerdir. Bu normalleştirilemez.
 
Halkın bir deyimi vardır: "Bir yalan bin yalan getirir" diye. Umarım heyetiniz bu yalana ortak olmaz. Selçuk bugün itibariyle 5 yıldır, Barkın ise 4 yıl 9 aydır tutuklu. Bu suçların, hukuksuzlukların sona ermesini ve tahliye kararı verilmesini talep ediyoruz.
 
Av. Oğuzhan Topalkara söz aldı: Bu dosyada iki yol var. Birincisi Akın Gürlek'in yolu. Bu yol kısa sürede sonuçlanan, etkili bir yoldur. Fakat bu suç içeren fiiller aynı zamanda tarihe de geçmiştir. İkinci yol ise gerçek bir yargılama yapma yoludur.
 
Savcı bey dosyanın tekemmül ettiğini kastetti. Fakat biz burada bir tekemmül göremiyoruz. Bu ülkede hakimlik, savcılık yapmak zor fakat sizden yel değirmenlerine karşı savaşmanızı istemiyoruz. Sizden diğer dosyalarınızda davrandığınız gibi davranmanızı istiyoruz.
 
Eğer ikinci yolu seçecekseniz, size bazı hususlardan bahsetmek istiyoruz. Dosyada delil olan belgeler bir kez dahi mahkeme önüne getirilmemiş, tartışılmamış. Bu evrakların istinabe yoluyla getirildiği söyleniyor. Bu evrakları getirdiği iddia edilen kişiler kimdir?
 
Bu kişiler "Resmi belgede sahtecilik ve kumpas" suçlarından yargılanıyorlar. Bu kişilerin sahte delil elde ettikleri mahkemeler tarafından ispatlanmıştır.
 
Bu tutanaklarda imzası olan kişilerin kim olduklarının araştırılmasını ve burada tanık olarak dinlenilmelerini talep ediyoruz. Bunu yapamayacaksanız bu fotokopiden ibaret, delil niteliği olmayan kağıtları dosyadan çıkarmanız gerekmektedir.
 
2013 dosyası tamamen Fetö yapılanmasının oluşturduğu bir dosyaydı, ancak FETÖ bitti ve herşey normale mi döndü? Hayır, 2017 dosyası da yine tanık ve nasıl elde edildiği bilinmeyen, usulsüz olduğu aşikar olan dijital materyallerden oluşuyor.
 
2017 dosyasının devamı bir dosya daha var, İstanbul 37. ACM’de. Avukat Oya Aslan tutuklu yargılanıyor o dosyada 37. ACM’nin Heyeti değişti bu sırada, artık Akın Gürlek yok ve nispeten taleplerimiz kabul edilmeye başlandı.
 
İlk taleplerimizden biri tabi ki dosya delilini oluşturan bu dijital materyallerin asıllarının dosyaya getirilmesi, bizlerin incelemesine sunulması oldu.Mahkeme bu yönde emniyetin gerekli birimlerine yazdı, sonuç olumsuz. Dijital materyallerin asılları bulunamıyor.
 
Biz dijital materyallerin dosyada bulunan halleri üzerinden aldırdığımız özel uzman bilirkişi raporunda, kesinlikle materyallerin üzerlerinde oynama yapıldığını tespit ettirdik.
 
Dosyadaki tanıklar ucube isimlerle anılıyor hiç huzurda dinlenmediler. İsmet Özdemir ise yokluğumuzda dinlendi. İsmet isimli şahıs kimi zaman DHKP- C itirafçısı olur, kimi zaman polis işbirlikçisi olup Fetö itirafçısı olur, kimi zaman asli dosyalardan yargılanır.
 
Derya Altın isimli tanık, kendisine kolluk tarafından bazı menfaatlerde bulunulduğunu ancak bu taleplerinin artık karşılanmadığını söyledi. Ancak artık hafıza kaybının bulunduğunu, hatırlamadığını söyledi.
 
Gizli Tanık Güneş'e ifadeniz nasıl alındı sorusunu sorma imkanı bulduk. Bu kişi emniyette 27 gün boyunca ağırlandığını, otelde kaldığını söyledi. Bu tanığın ifadesinin ise 1 günde alındığı iddia ediliyor. Bunun dışındaki tanıklara bir soru sorma imkanı bulamadık.
 
Bu dosyada İsmet Özdemir gibi, emniyet nereye çekerse ona göre söz söyleyen ifade veren tanıklar var. Başka tanıklar da var. Cavit Yılmaz ve İlkay İşler var.
 
Polisin işkencesi ve tehdidi altında; kendilerine ve yakınlarına yönelik tehditler altında ifadeleri alınan tanıklar.
 
Bu kişiler polis baskısından kurtulup yurt dışına gittiklerinde, nasıl ifade vermeye zorlandıklarını ve işkence gördüklerini anlattıkları resmî metinleri Türkiye yargı makamlarına ulaştırdılar.
 
Dosyayı üzerinizden atıp kaçmak elinizde. Bu sabıkalı memurların delilleri, bu dinlenemeyen tanıkları dikkate almayarak dosya tekemmül etti demek sizin elinizde. Bugün ergenekon kararlarını veren hakimler hakkında hüküm kuruluyor, unutulmasın.
 
Bu dosyada bir delil olduğunu iddia ediyorsanız getirin tartışalım. Eğer aksi kanaatteyseniz bu dosya hakkında tarih hükmünü verecektir. Bu dosyada suça çok yaklaşmış hakimler savcılar var, siyasetçilerin parmak izi var.
Burada onlarca avukat, baro ve baro başkanları var. Burada Avukat Ebru Timtik'in canı var. Bu dosyada sıradan bir dosya gibi davranamazsınız. Sıradan bir tutukluluk devam kararı veremezsiniz. Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in tahliyesini talep ediyoruz.
 
Avukat Fikret İlkiz söz aldı: Tanıklar fetöcü polisler tarafından kullanıldım onlar ne dediyse yaptım dedi biz onların araştırılmasını istiyoruz öncelikle.
Siz yasadan bahsediyorsunuz. Biz avukatız, bu mesleği icra eden tutuklu avukatlardan bahsediyorsanız avukatlığın nasıl yapılacağı ile ilgili sınırlara siz bizi hapsedemezsiniz. Avukatlığın sadece yasa ile sınırlandırılmış olmaması da tam bunun içindir. Avukatlığı başka şekilde yaptığı için müvekkil ile özdeş olma durumunu asla doğru bulmuyorum. İddianame de bu mantıkla yazılmıştır. Hazırlanan 2 iddianameyi de doğru bulmuyorum.
 
Türkiye’nin kanayan yarası olan cezaevleri ve tutukluluk durumunu her defasında her duruşmada başından tartışmamız gerekiyor. Bu durum suçu yasanın değil; siyasi gücün ve rejimin belirlemesinin sonucudur.
 
Birinci davada tahliye tarihi 21 Mart 2014; ikinci davada tutuklanması ise 13 Kasım 2017. O tarihten bu yana, Selçuk için 5 yıl 1 ay, Barkın için 4 yıl 9 ay geçti tutuklulukta. Selçuk hukuksuz karara karşı kendisi gelmiş olmasına rağmen devam eden bir tutukluluk bu.
 
Tutukluluk müessesenin, tutuklu birinin olduğu bir yerde CMK 100. Maddeyi hatırlamamız lazım. Olguların tartışılması ve delillerin değerlendirilmesi gerekir.
 
İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu söz aldı: Farklı avukatlık pratiği yaptıkları için yargılanan meslektaşlarım var burada. Avukatlık pratikleri size uygundur ya da değildir; ancak bu kesinlikle suç teşkil etmez.
 
Eylül 2018’de, bu avukatların ilk duruşmalarında bizler yine oradaydık. 5 gün süren duruşmanın ardından Mahkeme “Burada yargılananların hepsi avukat, yaptıkları suç değil” diyerek hepsi için tahliye kararı vermişti, bu unutulmasın.
 
Şimdi tahliye konuşuyoruz. Bana göre bu dosya ilk yargılama başladığında tahliye kararı verildiğinde zaten bitmişti. Özgür iradeyle burada yargılananlar avukattır denilmiştir ve hepsi tahliye olmuştur. Şimdi tekrar Yargıtay 16. Ceza Dairesinin ve siyasi iradelerin avukatlığın nasıl yapılacağına dair bizlere ders vermeye çalışmasını kabul etmiyoruz.
 
İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel söz aldı: Yargıtay bir avukatlık tarzı çizmeye çalışmıştır bu kararı ile. Avukatlığın gölgede kalmasını istiyorlar. Soma Davasında neden avukatlık yaptınız sorusunu soracak kadar alçakça bir şeyi dayatıyorlar.
 
Gölgede kalmayı kabul etmeyen insanlardır avukatlar. “Başkalarını özgürleştirebilmek için kendimizi özgürleştirmek zorundayız.” Bu salondaki yargılanan Avukatlar ve onları savunmak için burada bulunan Avukatlar Özgür Avukatlardır.
 
Bizden ve müvekkillerden beklenen şey susmak, biat etmek ise bunu yapmayacağız.Bunca hukuka aykırılık üzerine bugün bir karar vereceksiniz. Ya siyasi talimat ve baskıya direnecek ya da kendiniz ve çocuklarınız için, geleceğiniz için karanlık günlere imza atacaksınız.
 
Avukat Münip Ermiş söz aldı: Duruşma savcılığının verdiği tutukluluk devam mütalaası kabul edilemez. Savcı dosyaya dün ve geçici olarak atanmıştır. Duruşmaya dün atanan savcının, dosyanın aşamalarının tamamlandığından bahisle mütalaa için dosyayı istemesi kabul edilemez. Hem soruşturmanın genişletilmesi talebi var hem de esas hakkında mütalaa hazırlamak için süre isteniyor, bu nasıl iş? Zaten sizden vicdanlı olmanızı istemiyoruz. O sizin kendinizle ilgili. Biz hukuka uygun karar vermenizi istiyoruz. 5 yıl dolmuş, tutamazsınız artık.
 
ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı söz aldı: Avrupa’dan gelen meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bugün yine benim de yöneticileri arasında olduğum 3 ayrı ULUSLARARASI avukatlık örgütünün üyeleri de burada ve başkaları da. Ve son olarak salondaki tüm avukat meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
 
Avrupa’dan gelen meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bugün yine benim de yöneticileri arasında olduğum 3 ayrı ULUSLARARASI avukatlık örgütünün üyeleri de burada ve başkaları da. Ve son olarak salondaki tüm avukat meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Unutmadan bir teşekkürüm de geçtiğimiz celse heyette görev alan hakimlere. Geçtiğimiz celse, benim için tutukluluk devam kararı verirken “kaçma ve saklanma şüphesi” var demeyin dedim onlara hiçbirinde kaçmadım çünkü.
 
Bu dosyanın sorgusu bitmemiştir sayın başkan. Bu dosya ile alakalı, bozma kararı, istinaf kararı, birleştirme kararı, bunların hiçbiri ne bize, ne de avukatlarımıza sorulmadı Barkın’ın ve benim dosyam sizin mahkemenizr birleşti, bize sorulmadan.
Ve siz de bize daha sormadınız 37. ACM'deki suçlamaları. Bu hali ile mi esas hakkında mütalaa istiyorsunuz? Bir sanık olarak size şunu söyleyebilirim. Böyle bir delil yok dosyada, belge yok, dijital yok, bıçak yok derim.
 
Siz de ne yapabilirsiniz, emanete yazar getirtirsiniz delili. Ben yine kabul etmem, oynanmıştır bununla derim. Bilirkişiye gider deliller. Bilirkişi bakar, tamamı usule uygun, orijinal, hükme esas alınabilir bunlar der.
 
Ben yine sanık olarak orijinal de olsa bunlarla bana ceza veremezsiniz, bunlar ceza almam için yeterli değil derim, gerisi sizin takdir hakkınızdır. Ama bu dosyada takdir hakkınız yok.Bu dosyada 8 senedir takdir hakkınızı kullanabileceğiniz bir delil ve belge yok.
Ne diyeceksiniz, yok ama takdir hakkımızı kullanıyoruz mu diyeceksiniz? Delil yok, ama biz güveniyoruz polise, sana ceza vereceğiz diyorsanız, bu mahkemeyi neden kurdunuz? Meslek hayatım boyunca asla böyle bir durumda olmak istemem.
 
Dijitalleri tartışamıyorsanız yargılamayı neden yapıyorsunuz? Dijitalleri getirirseniz imajı değiştirilmiş derim. Değiştirilmediğini bağımsız bilirkişi ile tespit edin bir şey demeyeceğim.İçeriği yalan, takdir sizin derim. Ama bu iki aşamayı asla geçemeyeceksiniz.
 
Tanık meselesi var bir de, benim tutukluluğuma dayanak yapılan tanık beyanı, kendi el yazısı ile. Annemi ve kızkardeşlerimi öldürmeye çalıştım ben diyor bu tanık. El yazılı bu mektubun tarihi 2011. Bizim dosyadaki ifadelerin tarihi ise 2012 tarihli.
 
Sonra hastane sürecini, aldığı ilaçları anlatıyor. Ve uyuşturucuları. Kim kullanırsa bunları, bu ilaçları, bu uyuşturucuları her şeyi söyleyebilir. Fil kullansa bunları ben örgüt üyesiyim der zaten.
 
Adam paronaid şizofrenim diyor, kollarımı kesiyorum diyor, kendi el yazısı ile. Bunları yaptıktan sadece 6 ay sonra, benim hakkımda ifade veriyor. Hiç mi merak etmiyor ve yattığı akıl hastanesine yazmıyorsunuz? Bu adamın beyanına dayanıyorsunuz hala. Peki bu adam, bu tanık hiç yokken İstanbul 37. ACM dosyasına nasıl girdi biliyor musunuz? Akın Gürlek, başka bir dosyasında yargılıyordu bunu, “Sen DHKP-C’liymişsin gel bakalım şu avukatların dosyada da konuş” dedi ve hukuka aykırı şekilde delil ikame etti.
 
Gıyabında bir meslektaşınız hakkında konuşuyoruz diye rahatsız olmayın. Biz Akın Gürlek’e söylediğimiz her şeyi yüzüne de söyledik en az 3 kere. HSK’ya, Bakanlığa, Cumhuriyet Savcılığına, akla gelebilecek her yere de şikayet ettik kendisini bunları söyleyerek.
 
Ben bu gece evimde de olsam, hapishanede de olsam rahat uyuyacağım. Çünkü dosyadaki tanıklardan bir tanesini anlattım en azından ve artık yükü sizde. Siz bu tanık gibilerinin beyanları ile daha devam edeceksiniz bu tutukluluğa, yükü de sizde bunun.
Biz bu zamana kadar bu dosyanın delillerinin içeriğine hiç girmedik. Çünkü delillerin asılları yok dosyada.Aslını getiremediğiniz, gösteremediğiniz, inceleyemediğiniz delinin içeriğine ben neden gireyim? Ama madem öyle bu noktaya geldik alın bir içerik daha size.
 
25 yıldır evli ve avukatım. Eşim de Betül, dosyanın bir başka sanığı. Yine bu tanıklardan biri, Betül’ün hayatında hiç gitmediği Ümraniye Hapishanesi’nde örgütsel çalışma yaptığını söylüyor Ümraniye Hapishanesinden kayıt getirin bakalım, gitmedim diyor Betül çünkü.
 
Delillerin durumu bunlar. Daha yüzlercesi var ama burada bu kadar hazirun avukat varken sadece biraz bahsetmek istedim. Şimdi 2017 dosyasında nasıl yakalandığıma geleyim. Yakalanmadım aslında, kaçmıyordum çünkü.
2017 yılında bir arkadaşımın evinde dosya çalışıyorken geldiler sabaha karşı. Önce benim bilgisayarımı, telefonumu da aldılar. Evden ayrılırken ise beni bıraktılar, seni almıyoruz dediler. Seni almıyoruz, seni alınca çok gürültü kopuyor dediler bana.
İki ay boyunca her gün adliyede her gün savcılıktaydım kapısının önündeydim savcının. Bakın sayın heyet, bu bahsettiğim tutukluluk şu an önünüzde olan dosyanın çekirdeği. O tutukluluk olmasaydı bugün burada olmayacaktık zaten. O nedenle önemli bu ilk tutukluğum.
Kasım 2017'de, arkadaşlarım alındıktan 2 ay sonra, akşam saatlerinde bir yere giderken bir metrobüs köprüsü altında üzerime çullanarak “seni de aldık artık” dediler. Savcının önüne çıktığımızda, 2 ayda ne değişti, neden o gün değil de bugün diye sorduk.
 
Savcılıkta değişen şeyler var deyip önüme 3 sayfa evrak koydular, fotoğrafların yer aldığı bir evrak.İzmir Karşıyaka'da 3 arkadaşımla birlikte Genel Başkanı olduğum ÇHD’nin Genel Sekreteri olan Av. Nergiz Tuba Aslan’ın evine gitmek üzereyken fotoğraflarım çekilmiş.
 
Altına polis tutanak tutmuş, bir şikayet almış. Dosyanın en afili tanıklarından birinin babası meğer Nergiz’in evinin yakınında oturuyormuş. Ve biz orada görüldüğümüzde, tanığın babası hakkında tanık hakkında keşif yapıyormuşuz!  Benim, şu anda devam ettirdiğiniz tutukluluğumun başlangıcında yakalanma hikayem bu. Nergiz oradaydı, hemen savcılık dosyasında çağırıp tanık olarak ifadesi alındı. Orasının kendi evi olduğu, Soma Maden Katliamı duruşması öncesi olduğunu söyledi.
 
Savcı, “bu sefer tutturamadık demek, kusura bakmayın” dedi utanmadan. Ama ben bu şekilde tutuklandım.
 
Barkın Timtik söz aldı: Tahliye talebinde bulunmayacağım çünkü beni tahliye etmek zorundasınız. Av. Ebru Timtik benim ablamdı, memlekette süregelen tüm hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı sürdürdüğü açlık eyleminde 238. gününde onu kaybettik.
 
Çok dizi izlemem ama geçen gün Şahsiyet diye bir dizi gördüm, “Adalet şahsi bir mesele değil, şahsiyet meselesidir.” diyordu. Av. Ebru Timtik’in istediği adalet, hepimiz için bir şahsiyet meselesiydi.
 
Bugün sizden tahliye talep etmeyeceğim çünkü bu dosyaya atandığınız günden beri sizden de çok hukuki kararlar görmedik. Şimdi o yüzden sizden tahliye talep etmeyeceğim.
 
Ama konuşmak zorunda hissediyorum kendimi. Burada olan avukat arkadaşlarıma ve en çok ablama karşı borçlu hissediyorum.
 
Bizim ablamla annemize bir diploma borcumuz vardı, Yök eylemlerine bile katılmadık bu nedenle. Tecrite karşı başlatılan ölüm oruçlarını üniversite hayatım boyunca takip ettim. Bu eylemin etkisi nedeniyle Halkın Hukuk Bürosuna geldim.
 
Halkın Hukuk Bürosu nasıl bir büro, bütün yasal yolları deneyen ama bununla sonlanmayan bir büro, gerekirse müvekkillerimizle dayak yiyeceğimiz bir büro.
 
Sizin bizi burada tahliye etmeniz gerekiyor, ama etmiyorsunuz, ne yapacağız? Sınır koyuyorsunuz ne yapacağız? Benim vicdanım, ahlakım beni Halkın Hukuk Bürosuna getirdi.
 
Mahkeme başkanı dosya sanıklarından Av. Yılmaz'ın beyanını, bu dosyada tutuklu olmadığı için kısa tutması gerekir,diyerek kesiyor. Yılmaz; aynı deliller ile bir dosyadan 13.5 yıl ceza verdiler, bu dosyadan da 6,5 yıl ceza vereceksiniz, nasıl konuşmayalım, diyerek, tepki gösterdi
 
Avukat Barkın Timtik'in ve Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 17 Kasım'a ertelendi.
 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları