loading
close
SON DAKİKALAR

Selin Sayek Böke, AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin Başkanlığına seçildi

Selin Sayek Böke, AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin Başkanlığına seçildi
Tarih: 29.01.2022 - 23:31
Kategori: Kadın

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin Başkanlığına, oybirliğiyle CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke seçildi.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi Başkanlığına seçildi. AKPM’nin Strazburg'da 2022 Ocak oturumu kapsamında gerçekleşen oylamada Sosyalist Grubun adayı olan Selin Sayek Böke, başkanlığa oybirliğiyle seçildi.

Böke’nin Başkanlığını üstlendiği Komite, toplumdaki savunmasız grupların durumunu özel olarak dikkate alarak, sosyal haklar ve sosyal politikalar, halk sağlığı, sürdürülebilir kalkınma, ekonomik işbirliği ve kalkınma konularında çalışmalar yürütüyor.

Toplamda 85 üyesi bulunan Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin gündeminde, üye devletler içinde sosyal barışı geliştirmenin yolları, ekonomik gelişmelerin ve pandeminin sosyal yönleri, çocukları, yaşlıları, engellileri etkileyen sosyal politikalar ve sağlık politikalarının geliştirilmesi gibi konular bulunuyor. Komite, AKPM adına Avrupa Sosyal Şartı ve diğer ilgili Avrupa Konseyi sözleşmelerinin üye devletler tarafından hangi düzeyde uygulandığını da değerlendiriyor.

Böke, gelişmeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pandeminin sürdüğü, iklim krizinin yıkıcı etkilerini hissettirdiği ve dünyada var olan eşitsizliklerin daha da derinleştiği bir dönemde, tüm bu kriz ve sorunların hak temelli bir hukuk düzeninde çözümüne odaklanmış bir komitenin başkanlığına seçilmekten büyük mutluluk duyuyorum. Ülkemizde yaşanan buhran da dünyada yaşanan sosyoekonomik eşitsizlikler de, sosyal adaletin gerçekten sağlanabilmesi için düzen değişikliği ihtiyacına işaret ediyor. Hak temelli bir sosyal devletin pandemiye, sosyal ve ekonomik eşitsizliklere ve iklim krizine çare olacağı açık. Bunun için her alanda, dayanışma ile mücadele etmek zorundayız. Pandemiye, sosyal adalete ve iklim krizine dair raporların ve tavsiye kararlarının oluşturulacağı komite çalışmaları sosyal eşitlikçi yeni bir politika çerçevesi için önemli bir zemin oluşturuyor. Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nde yürüteceğim çalışmaların sosyal devletin yeniden inşasına katkı sağlayacağını düşünüyor ve büyük heyecan duyuyorum.”

BİLGİ:

AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ (AKPM):

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi ile birlikte iki yasal organından biridir. Avrupa Konseyi'nin 47 üye devletinin ulusal parlamentolarından 324 parlamenterden oluşan AKPM, Strazburg'da bir haftalık genel kurul oturumu için yılda dört kez toplanır. AKPM üyeleri, her üye ülke parlamentosundan, parlamentodaki güç dengesini yansıtacak şekilde seçilir. Her üye devlete ayrılan parlamenter sayısı, o ülkenin nüfusuyla orantılıdır ve Türkiye'den de 18 asil, 18 yedek üye yer almaktadır.

AKPM bünyesinde, raporların hazırlandığı ve kendi alanlarında üye ülkelerdeki insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin durumunu takip eden 9 genel komite bulunmaktadır. Başta raporların hazırlanması olmak üzere birçok AKPM faaliyeti komiteler düzeyinde gerçekleşmektedir.  Komitelerde parlamenterlerin hazırladığı raporlar AKPM Genel Kurulunda görüşülerek oylanır ve karara bağlanır. Bu kararlar Avrupa Konseyi üye ülkeleri açısından yasal olarak bağlayıcı niteliktedir. 

SELİN SAYEK BÖKE – ÖZGEÇMİŞ

1972 yılında doğdu. İlkokulu Çankaya İlkokulu’nda, lise eğitimini 1989 yılında TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1993 yılında ODTÜ İktisat Bölümünden lisans diplomasını aldı.

Yüksek lisans ve doktorasını Duke Üniversitesinde tamamladı. Bentley Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Öğretim Üyesi, Georgetown Üniversitesinde Ziyaretçi Öğretim Üyesi, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanlığı ve İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini yürüttü.

2007 yılında Almanya'daki Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsünün verdiği Küresel Ekonomide Mükemmeliyet Ödülü'nü (Excellence Award in Global Economic Affairs) kazanan 4 ekonomistten biri oldu.

Yaptığı bilimsel çalışmalar birçok uluslararası ve ulusal endeksli dergide ve kitaplarda bölüm olarak yayınlanmıştır. “Uluslararası iktisat alanında doğrudan yabancı yatırımların etkileri ve belirleyicileri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 2010 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü almıştır. Birçok TÜBİTAK araştırma projesinde yürütücülük yapmıştır.

Halen CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili olan Böke, 2019 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Sosyalist Grup’un başkan vekili seçildi.

Böke, bu göreve gelen Türkiye’den ilk parlamenter oldu. Böke ayrıca, 2020 yılı başından bu yana AKPM’de Avrupa Sosyal Şartı Alt-Komisyonu Başkanı olarak da görev yapıyordu. Böke, AKPM 2022 Ocak oturumunda yapılan seçimde oybirliğiyle Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi Başkanlığına seçildi.

Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği kurucu üyesi olan Böke, çok iyi derecede İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk annesi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları