loading
close
SON DAKİKALAR

Sendikal Güç Birliği daha da güçlendi

Sendikal Güç Birliği daha da güçlendi
Tarih: 12.02.2012 - 10:43
Kategori: Sendika

Türk-İş’te 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Türk-İş Genel kurulu öncesi son bölge toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.

Türk-İş’te 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Türk-İş Genel kurulu öncesi son bölge toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Sendikal Güç Birliği Platformunu oluşturan 10 sendika genel başkanının tamamının yer aldığı toplantıya, birlik dışındaki şubelerin işçilerinin yanı sıra örgütsüz işçiler de katıldı.

Çağlayan’daki, Salon Figaro’da yapılan toplantıda konuşan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş yönetiminin hemen her konuda mücadele etmek yerine sosyal diyalog adına teslimiyetçiliği tercih ettiğini kaydetti. Sosyal Güvenlik yasası geçerken 9 maddeyi geri çektirmekle övünen Türk-İş yönetiminin aslında teslim olduğunu dile getiren Türkel, “2008 1 Mayısında işçiler Taksim için mücadele ederken, onlar saatler kala çark etmiştir. Taksimi işçilerin mücadelesi kazanmıştır” dedi.

Kazanılmış hakları korumak için değil yeni haklar kazanmak için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Türkel, SGBP’nin uzlaşmacılığı teslimiyetçilik olarak algılayan anlayışı, sendikacılığı bakanlık koridorlarında yapan anlayışı reddettiklerini söyledi.

“Kayıt dışı, güvencesiz, sendikasız işçilerin umudu olmak, emek mücadelesini iktidar yapan bir yola girdik” diyen Türkel, hükümetin her türlü baskılarına rağmen teslim olmadıklarını kaydetti.

Türk-İş kongresinde sadece toplusözleşme yapan değil, toplumsal sorunlara da taraf olan bir liste ile aday olacaklarını belirten Türkel, yoksulların, ezilenlerin, işsizlerin yanında olmak için Türkiye’nin her yerinde olacaklarını dile getirdi.

Siyasi iktidarla işbirliği yapan, işbirliği yapanların baskılarına boyun eğen sendika başkanlarına seslenen Türkel, “AKP işçi düşmanıdır. Daha önce iktidar ile iyi geçinme anlayışı ile hareket eden bir sendika başkanı olarak söylüyorum ‘Ayı ile yatan tırmalanır’ diyorum. Enerji, tarım, şeker kalmayacak önümüzdeki dönemde. Türk-İş’e bağlı sendika başkanları, siyasi iktidara teslim olarak sorunlarını çözemezler. Bunu bilsinler” diye konuştu.

“Biz 1 Temmuzda yola çıkarken, yüreği yetenler, Türk-İş yönetiminden rahatsız olanlar, koltuk sevdası olmayanlar gelsin dedik. 419 sendika genel başkanı ve şube başkanına amaçlarımızı anlatan bir mektup gönderdim” diyen Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, işçi sınıfının Ankara’dan değil sokaklardan yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Aralarına üç sendikanın daha katıldığını açıklayan Ayçin, gizli destekleyenler olduğunu belirterek, “Bu arkadaşlar çekiniyor. Neden? Ya benim bakanlıktaki işimi çözmezlerse, ya benim fabrikamı kapattırırlarsa diyorlar. Mevcut yönetimin yanında olup da sorunları bu yönetimin çözebileceğine ikna edebilecek kişi varsa biz bırakalım” dedi.

Sokaklarda geleceğine güvenle bakan bir kişinin olmadığını, bu konuda sadece hükümetin sorumlu olmadığını belirten Ayçin, “Bu nasıl bir sendikacılık anlayışıdır, ağzına emperyalizm, barış, işçi hakları, halkların kardeşliği kelimelerini alamıyorlar” dedi.

AKP’nin ABD ve AB tarafından ülkenin birliğini bozmak için görevlendirdiği bir birlik olduğunu belirten Ayçin, övünülen iki şey olduğunu bunlardan birisinin büyük cezaevleri, ikincisinin de büyük adalet sarayları olduğunu belirterek, “Böyle bir ülkede demokrasiden, insan haklarından söz edebilmek mümkün müdür?” diye sordu.

Türk-İş Genel Kurulundan sonra kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları, ırzına geçilmiş bir demokrasinin kendilerini beklediğini ifade eden Ayçin, bunların karşısında duracak tek gücün işçi sınıfı olduğunu kaydetti.

Bu ülkedeki bütün sorunların aynı zamanda işçilerin sorunları olduğuna dikket çakan Ayçin, onun için yüzünü işçilere dönen bir Türk-İş için mücadele ettiklerini  kaydetti.

Ayçin konuşmasını şöyle bitirdi, “Kafanızı yastığa koyduğunuzda vicdan azabı çekmek istemiyorsanız, şu direnen işçnin yanında sendikacılık yapın” dedi.

Salonun tamamen dolu olduğu toplantı devam ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları