loading
close
SON DAKİKALAR

Şeyh Bedreddin’in hayatı beyaz perdeye taşınıyor

Şeyh Bedreddin’in hayatı beyaz perdeye taşınıyor
Tarih: 23.08.2021 - 16:42
Kategori: Kültür & Sanat

Şeyh Bedreddin Mahmud, Bedreddin Simâvî veya Simavnalı Bedreddin yazılan onca yazı, çekilen belgesellere ve konu edildiği “roman”lardan sonra şimdi de beyaz perdede izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Ali Şahin ve yönetmen Hakan Alak’ın birlikte senaryosunu yazdığı filmde, birçok ünlü isim yer alıyor. Suavi'nin Şeyh Bedreddin'i canlandırdığı filmde, Bülent Emrah Parlak Börklüceli Mustafa'yı, Torlak Kemal'i de Saygın Soysal canlandırıyor. Elif Nur Kerkük, Ali Barkın, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Ezgi Esma Kürklü, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sinan Tuzcu, Sabriye Günüç, Serkan Genç, Rıza Akın, Rugeş Kırıcı da filmde rol alıyor. Filmin yapımını İMECE Yapım üstlendi.

İMECE Yapım, “Birlikte iş yapma” güdüsüyle bir araya gelmiş bireylerin oluştuduğu bir nevi kooperatif. Bağımsız, özgür sinema yapmak için hayal ettiği dünyaya dair sözünü söylemek isteyen insanların yan yana durduğu, dayanışma ve işbirliğinin önemine inanan, iş bölümünü etkin bir biçimde gerçekleştirip kararları da yüksek demokratik standartlarda alarak yol yüreyen İMECE Yapım, kooperatifçilik anlayışını sinema ve sanat dünyasına sağlıklı bir biçimde taşımayı hedefliyor.

Dünya genelinde bir film, ilk defa "İMECE" usulüyle izleyiciye ulaştırılıyor. Filmin vizyon tarihi de önümüzdeki günlerde belli olacak.

FİLM HAKKINDA

Film, 1415 yılının savaş ortamını konu alıyor. Timur, Anadolu’yu kılıçtan geçirdiği sırada, padişahın oğulları Musa ve Mehmet Çelebi taht için birbirlerine düşmüşken, Şeyh Bedreddin de İznik’te sürgündedir. Bedreddin’in fikirlerini benimsemiş olan Börklüceli Mustafa Karaburun’da, Torlak Kemal ise Manisa’da halktan toplanan vergilere ve talanlara isyan eden insanlarla birlikte ortak bir yaşam kurmuşlar. Çelebi Mehmet de bu aykırı ve "kâfir" olarak gördüğü topluluğu yok etmek için 24 bin kişilik bir ordu toplar. Çelebi Mehmet'in ordusuna karşı Böklüceli Mustafa'nın Hakikat Savaşçıları savaş meydanındadır. Din ulemasının toplandığı salonda yargılanan Bedreddin, hakkındaki suçlamaları reddeder ve hakikat yolundan asla çıkmayacağını söyleyerek hakkındaki ölüm fetvasına kendi mührünü vurur.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları