loading
close
SON DAKİKALAR

'Şiddet, yasakla bitmez'

'Şiddet, yasakla bitmez'
Tarih: 17.07.2012 - 10:29
Kategori: Gündem

AKP milletvekili Galip Ensarioğlu Diyarbakır'daki olaylı miting için valiyi eleştirdi: 'Yasaklama bir tedbir değildir'...

Ankara-AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, BDP’nin hafta sonu düzenlediği ‘Özgürlük İçin Direniş’ mitingine yasak koyan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’a sert çıktı.

Ensarioğlu, “Şiddete yasakla son veremeyiz. Şiddete daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi ve adaletle son verebiliriz. Siyasi sonuçları olduğu için burada siyaset yapan bizlerin fikirleri alınarak bu tür kararlar verilmeli. Ankara’dan görüldüğü gibi değil her şey. Yasaklanmasaydı bundan beter mi olurdu? Olmazdı tabii ki” diye konuştu.

 
Radikal’in sorularını cevaplandıran Ensarioğlu, şiddetin ‘hareketi’ diri tuttuğunu söyleyerek, “Şiddete yasakla son veremeyiz. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi ve adaletle son verebiliriz” dedi. Perin Buldan ve diğer bazı milletvekillerinin darp edilmesini, “Bir milletvekilinin maruz kalacağı muamele değil” sözleriyle eleştiren Ensarioğlu, olayların BDP’nin ‘umurunda olmadığını’, BDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Biz amacımıza ulaştık, herkese teşekkür ederiz” dediğini söyleyerek, “Bu yasağı koyanlar da o teşekkürü hak etti. Onların istediğine bir nebze çanak tuttu” dedi.

‘Valiyle görüştüm ama...’


Mitingden önce yasağın kaldırılması için Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’la görüştüğünü söyleyen Ensarioğlu, “Vali Bey, birtakım istihbari bilgilere dayanan provokasyonlar olabileceğine dair ellerinde somut bilgiler olduğunu söyledi. ‘Biz bu kararı verdik, arkasındayım’ dedi. Ben de “Tamam provokasyon bilginiz var. Ama yasaklama bir tedbir değil. O zaman sıkı tedbir alırsınız” dedi ve şöyle devam etti: “Gerekçe vardır tabii… Durup dururken yasaklamaz valilik. Ama bütün bunlarla birlikte bir siyasi parti her şeye rağmen bir miting yapmak istiyorsa, buna olanak tanınmalı. Hesabını sandıkta göreceksin, sokakta değil.”

‘Siyaset karar vermeli’


“Bu yasakları anlamlı bulmuyorum. Bu tür şeylerin siyasi sorumluluğu var. Bu kararları verecek olan sadece devlet bürokrasisi değildir. Yerelde siyaset yapan bizlerin bu kararlarda etkin olması lazım. Yani bunun yaratacağı algı, tepki… Bunu ancak biz bilebiliriz. Neticede idareciler kendince yorum yaparlar.


Yasaklama bir tedbir değildir. Tedbirini alırsın, serbest bırakırsın. Bunun bir ayağı eksik. Bizim düşüncemiz alınmadı. Bunun siyasi sonuçları varsa burada siyaset yapan bizleriz. Bu karar alınırken tabii ki devlet elindeki bilgileri değerlendirmeli. Ama bir taraftan da siyasi sonuçları olduğu için burada siyaset yapan bizlerin fikirleri alınarak bu tür kararlar verilmeli. Ankara’dan görüldüğü gibi değil her şey. Yasaklanmasaydı bundan beter mi olurdu? Olmazdı elbette. Serbest bıraktığın zaman bu taşkınlıkların faturası BDP’ye kesilir, yasakladığın zaman bu fatura yasaklayanlara kesilir. Fark bu.”

“Müdahale söz konusu değil”


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilerin soruları üzerine “Sayın Bakanımız (Beşir Atalay) İçişleri Bakanlığı yapmış bir insandır; İçişleri Bakanlığı yapmış bir kişinin valiliğin bu yetkisini bilmeyecek olması düşünülemez. Dolayısıyla bu haberlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Görev halindeki bir bakanın bir valiliğin yetkisine müdahale etmesi söz konusu olamaz” dedi.

Savcılıktan jet soruşturma


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, cumartesi günkü olaylı mitingle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında olaylarla ilgili, görüntü ve fotoğraf kayıtları uzman polislerce incelemeye alınırken, video kaydı yapan tüm ekiplerin görüntüleri Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teslim etmesi çağrısı yapıldı. Bu arada olaylarda gözaltına alınan 12’si çocuk 87 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları