loading
close
SON DAKİKALAR

Silivri iyi tarım'da örnek oldu

Silivri iyi tarım'da örnek oldu
Tarih: 11.02.2012 - 21:53
Kategori: Özel Haberler

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Yıllarca yağmalanan tarım topraklarımızın heba olmasının önüne geçerek, bölgemize zenginlik yaratması için ilk adımı attık”

SİLİVRİ İYİ TARIM UYGULAMASINDA DA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
Silivri Belediyesi tarafından Gümüşyaka’da mülkiyeti belediyeye ait arazide başlatılan iyi tarım uygulamasının yerel yönetimlerde bir ilk olduğunun altını çizen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Yıllarca yağmalanan tarım topraklarımızın heba olmasının önüne geçerek, bölgemize zenginlik yaratması için ilk adımı attık” dedi. 

Silivri Belediyesi tarafından, ilçede iyi tarım uygulamaları konusunda örnek bir çalışma yaparak, bölge çiftçisi ile tarımsal faaliyette bulunmak isteyen girişimcilere yol göstermek amacıyla başlatılan İyi Tarım Uygulaması çalışmalarının tanıtım toplantısı 24 Eylül Cumartesi Günü Gümüşyaka’da yapıldı. Başkan Işıklar’ın ev sahipliği yaptığı tanıtım toplantısına ilçe protokol üyeleri, Namık Kemal Üniversitesi yetkilileri ve basın mensupları katıldı. Silivri Belediyesi İştiraki Silkent A.Ş’nin proje önderliği yaptığı iyi tarım uygulamasında, ilçenin tarım merkezi haline gelmesi ve tarıma dayalı ekonominin geliştirilmesi hedefleniyor. 



ANASONDAN KEKİĞE 12 AYRI BİTKİ
Gümüşyaka’da seçilen uygulama alanında 2 adet 250 m2’lik alçak tünel serada yetiştirilen fideler, ardından 255 dönüm arazi içerisinde ekiliyor. Araziler parsellere ayrılarak bölgede; Arı otu, Kanola, Ayçiçeği ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; Anason, Adaçayı, Fesleğen, Biberiye, Isırgan Otu, Lavanta, Kekik, Melisa (oğul otu) ve Nane yetiştiriliyor. Ağırlıklı olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin üretilmesi üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapıldığı Silivri Belediyesi İyi Tarım Uygulama Alanı’nda, bitkinin ekildiği andan hasat zamanına kadar tüm aşamalarının gözlemlenerek, toplanan bitkilerden elde edilen tohumlarla bir sonraki ekim dönemi için hazırlıklar yapılıyor. 

100 KOVAN’DA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Gümüşyaka’da 255 dönüm arazi içerisinde ayrıca arı yetiştiriciliği de yapılıyor. Bitkilerin aromatik yönünden faydalanmak amacıyla 100 kovan ile başlatılan çalışmalar kapsamında ilk yıl 800 - 1000 kg arası bal hasatı yapılırken, önümüzdeki yıllarda bu üretimin yeterli petek üretimi sağlandığından 3000- 3500 kg arasında olması bekleniyor. 

TUNÇALP; “IŞIKLAR YEREL YÖNETİMLERDE BİR İLKE İMZA ATTI”
Işıklar’ın tarım konusunda önemli bir öncülük yaptığını ifade eden Proje Danışmanı Yüksek Ziraat Mühendisi Mete Tunçalp şunları söyledi; “Ben doğaya ve bitkiye hayran olan, onların içinde yetişmiş 76 yaşında bir insanım. Hala kendimi genç görüyorum, çünkü bu bitkilerle kendimi özdeşleştirdim. Ben Sayın Başkanı kutluyorum. Çayın ülkemizde ilk kez yetişmesini sağlayan Zihni Derin gibi görüyorum kendisini. Zihni Derin, Rize’de bir çadır kurup, çay plantasyonunu genişletti ve bugünkü durumu getirdi. Artık çay ithal olarak ülkemize girmiyor. Sayın Başkanımızın da böyle bir projeyi değerli hocalarla hayata geçirmesini çok önemsiyorum. Böyle bir projenin ilk adımını attığı için kendisini kutluyorum. Yerel yönetimlerde belki de ilk kez böyle bir proje hayata geçmiş olabilir. Kendisini tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” 



IŞIKLAR; “ZENGİNLİĞİMİZİN HEBA OLMASININ ÖNÜNE GEÇTİK”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, toplantıda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizde birçok yapay gündemle uğraşıyoruz. Günü birlik yaşama anlayışından kurtulup, çevremizde var olan değerlerimizi zenginlik haline nasıl dönüştüreceğimiz hakkında ileriye dönük olarak kafa yorarsak, bölgesel kalkınmanın tarımla olacağını görürüz. Tarımın, yenilenebilir enerjinin, din ve kültür turizminin geleceğin en önemli sektörleri haline geldiği tüm dünya tarafından biliniyor ve insanlar bu doğrultuda yatırım yapıyorlar. Maalesef biz yapay gündemlerle meşgul edilerek, zaman kaybediyoruz. Bunun içinden çıkmanın yolu da; herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirebilmesidir. Biz büyük iddialara girmeden, Silivri Belediyesi olarak bölgemizin 430 km2’lik ekilebilir toprağını nasıl değerlendirebiliriz, nasıl zenginlik aracı haline getirebiliriz diye düşündük. Bizi bu düşünceye iten konu da şuydu; planlamalara baktığımızda yıllarca yaşadığımız topraklarda arazi yağmaları, arazi rantları, parçalanıp bölünen ve amacına uygun olmadan kullanılarak heba edilen arazilerle karşılaştık. Bu durumdan nasıl bir çıkış yolu olabilir, bizim üzerimize düşen görev nedir diye düşünerek bu noktaya geldik.” 

“BÜYÜK ZENGİNLİĞİN KÜÇÜK BİR ÖRNEĞİNİ SERGİLİYORUZ”
Türkiye’de ilk kez bir belediye, kendi bölgesinde tarımla ilgili bir proje örneği, bir başlangıç uygulaması yapma çabası içerisinde. İlk olmanın zorluklarını yaşadık. Arazi tespiti, ekilecek ürünlerin tespit edilmesi, paydaşlar ve ortaklarla protokoller yapılması konusunda bir buçuk yıllık bir süreç geçirdik. Kendimizi ve amacımızı da bu süre zarfında paydaşlarımıza çok iyi anlattığımızı düşünüyorum ki, onlarda desteklerini bizden hiç çekmeden bizlerle bugüne kadar geldiler. Biz ilçemizin var olan bu zenginliğinin heba olmasının önüne geçtik. Ülkemizi ve ilçemizi sevmenin, öyle hamasi nutuklarla ve günü birlik politikalarla mümkün olmadığının yıllar sonra çok iyi anlaşılacağından hiç şüphem yok. 430 km2’lik alanın küçük bir kısmında bile, eğitimle ve bilimle donanarak yapılan tarımın ne büyük zenginlikler getireceğinin küçük bir örneğini göstereceğiz. Bu projeye inanarak başlamıştık, şimdi ne kadar doğru bir adım atmış olduğumuzu bir kez daha gördük. Bu projenin hayata geçmesinde Mete Ağabeyimizin bizlere vermiş olduğu destek ve güç bizim için çok önemliydi. Yine Namık Kemal Üniversitesi’nin değerli bilim insanlarının da çok önemli katkıları oldu. Kendilerini en derin şükranlarımı sunuyorum. Kendi çalışma arkadaşlarıma da huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 



SERA VE TARIM ALANLARI DOLAŞILDI
Yapılan konuşmaların ardından Başkan Işıklar ve protokol üyeleri, tıbbi bitkilerden uçucu yağ elde edilmesini sağlayan distilasyon aletinin işleyişi hakkında bilgi edindi. Tanıtım toplantısına gelen katılımcılar daha sonra Namık Kemal Üniversitesi yetkilileri Doç. Dr. Canan Sağlam, Yrd. Doç. Nureddin Öner, Yrd. Doç. Devrim Ozkay, Öğretim Görevlisi Filiz Öner ile Proje Danışmanı Yüksek Ziraat Mühendisi Mete Tunçalp eşliğinde sera ve tarım arazilerini dolaştı. 

KONUKLARA ÖZEL İKRAMLAR
Silivri Gümüşyaka Mahallesi’nde oluşturulan Silivri Belediyesi İyi Tarım Uygulama Alanında gerçekleşen tanıtım toplantına katılan tüm konuklara, fesleğen soslu, anason katkılı peynir soslu ve kekikli domates soslu makarna ile melisalı limonata ikramı yapıldı. Tanıtım toplantısının sonunda tüm misafirlere içerisinde kekik ve nane olan sabunlar, lavanta, melisa ve kekikten oluşan kurutulmuş aromatik bitki keseleri ile yine bölgede yetiştiriciliği yapılan bal hediye edildi. 



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları