loading
close
SON DAKİKALAR

Şimdi ekolojik turizm zamanı

Şimdi ekolojik turizm zamanı
Tarih: 13.02.2012 - 06:17
Kategori: Çevre

Doğaya dost ve yöre halkıyla dayanışma içinde olan ekolojik turizm, Almanlar arasında yaygınlık kazanıyor. Seyahat şirketleri, ekolojik tatil seçeneklerini gün geçtikçe arttırıyor.

Tatil, Almanların büyük bir çoğunluğu için güneşli ve uzak bir ülkeye gidip mümkünse lüks bir otelde dinlenmek anlamına geliyor. Pek az kişi bunun ne kadar çevre dostu ve sürdürülebilir olduğuna kafa yoruyor. Bu soruları yanıtlamak elbette kolay değil. Zira sürdürülebilir turizm denilince bundan ne anlaşılması gerektiği oldukça muğlâk.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Berlin merkezli Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü’nden ekolojik turizm uzmanı Martin Schmied, “Mevzu özünde ekonomik, sosyal ve ekolojik hedeflerin birbiriyle uyumlu hale getirilmesiyle ilgili ve kitle turizminin bu uyumu her zaman sağladığını söylemek zor" şeklinde konuşuyor.


Schmied sürdürülebilir turizm için ortak bir kıstas olmamasının sorunlu bir durum olduğunu da sözlerine ekliyor. Her seyahat şirketi sözü edilen sürdürülebilir tatil planını kendi takdir ve anlayışına göre hazırlıyor. Fas'a sürdürülebilir tatil seyahatleri sunan Abdülaziz El Mehfi'ye göre tatil planlarının hazırlanmasında üç ana kıstas olmalı.

El Mehfi bunları, “Birincisi turist doğayı yakından tatmalı ve olabildiğince az doğaya etkide bulunmalı. İkincisi yöreye özgü kültürü olduğu gibi, otantik haliyle yaşamalı. Ve üçüncüsü: Tatil dayanışmacı olmalı ve ziyaret edilen bölgenin yerel gelişimine bir katkıda bulunmalı" sözleriyle anlatıyor.

El Mehfi 2011 yılının başında Fas'a sürdürülebilir tatil seyahatleri sunmaya karar vermiş. Müşteriler küçük misafirhaneler ve pansiyonlarda konaklıyor ve ülkeye özgü etkinliklere, gösterilere katılıyor. Ayrıca turistlerin mümkün olduğunca bir bölgede kalmaları ve o bölgenin trafik araçlarını kullanmaları gerekiyor. El Mehfi “Eşek, deve ya da at gibi geleneksel taşıma araçlarını da kullanıyoruz” diyor.

Eşek veya at gibi iklime daha az zarar veren araçlar kullanılsa bile, turistlerin o bölgeye gitmek için evvela oraya bir uçak yolculuğu yapmaları gerekiyor. Uçaklar iklime ve çevreye zarar veriyor. O nedenle El Mehfi gibi gezi organizatörleri müşterilere tatilden önce kendi istekleriyle karbondioksit tazminatı ödemelerini tavsiye ediyor: “Atmosfair iyi bir tazminat sunuyor. Karayipler’e bir gezi yapacağınız zaman, bu kuruluş aracılığıyla 100 Euro ödeyebiliyorsunuz. Tabi bunu ödeme gücünüzün olması lazım.”

Kâr amacı gütmeyen Atmosfair örgütü internet sayfasında nasıl çalıştıklarını anlatıyor. Atmosfair bir uçak yolculuğunda atmosfere ne kadar karbondioksit salındığını ve iklim koruma projelerine verilecek bir destekle bunun dengelenmesi için harcanması gereken parayı hesaplıyor. Bu tazminatın da tatil masraflarına eklenmesi gerekiyor. Bu yüzden de sürdürülebilir tatiller genellikle paket turlardan daha masraflı oluyor.

Turizm uzmanı Martin Schmied yaptığı bir çalışmada Alman tatilcilerin yüzde 30’unun ekolojik turizme açık olduklarını görmüş. Ancak halihazırda ekolojik turistler tüm pazarın sadece yüzde 2’sini oluşturuyor. Bu oranın artış halinde olduğunu belirten Schmied, elbette bunların büyük bir kısmının ödeme gücüne sahip müşterilerden oluştuğunu kaydediyor. Büyük seyahat şirketlerinin tam da bu müşterileri kazanmak için özellikle sürdürülebilir geziler sunduklarını ifade ediyor.

Martin Schmied'e göre seyahat şirketleri ikiye ayırılıyor. Bir yanda kâr eksenli düşünen ve ekolojik turizmi bir pazarlama stratejisi olarak gören şirketler var. İkinci kategoride ise sürdürülebilir gelişmeyi benimsemiş gezi organizatörleri bulunuyor. Ortaya attığı projeyle memleketi Fas’ın gelişimine katkıda bulunmak isteyen ve yerli halkın milyonluk turizm pazarından yer almasını isteyen Abdülaziz El Mehfi de bunlardan biri.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları