loading
close
SON DAKİKALAR

Şimdi sıra içme suyunda

Şimdi sıra içme suyunda
Tarih: 11.02.2012 - 19:23
Kategori: Sendika

Hidroelektrik santral (HES) projelerini yaşama geçirmek için derelerden sonra şimdi de sıra içme suyu tesislerine geldi.

Başta Doğu Karadeniz Bölgesi olmak üzere, ülke genelindeki bütün vadilerdeki akarsular üzerinde kurulması planlanan HES projelerine karşı bir yandan ‘yaşam savunucularının’ sürdürdüğü hukuksal ve demokratik mücadeleler devam ederken bir yandan da HES projelerine yenileri ekleniyor. 

Andom içme suyu tesisleri
Rize Belediyesi bünyesinde kurulan ve Belediye İktisadi Teşebbüsleri (BİT) kapsamındaki ‘Rize İli Yerel Yönetimler Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’nin (RİZESUYAP-İŞ), Andon İçme Suyu Tesisleri su girişlerinde hidroelektrik santrali (HES) yapılması yönünde bir karar aldığı bildirildi. 

Rize Belediyesi tarafından basın-yayın organlarına gönderilen basın bülteninde RİZESUYAP-İş Meclisi’nin bu bölgede ‘enerji santrali’ yapılması için ihale kararı aldığı bildirildi. 

Basın bülteninde, “Teknik ekip tarafından Andon İçme Suyu İletim Hattı ve Ilıca su giriş kaptajlarında yapılan inceleme sonucu debi ve arazi kot değerleri hesaplanarak elektrik enerjisi üretilebileceği saptanmıştı. Bunun üzerine RİZESUYAP-İŞ Meclisinden tesisin su girişlerine enerji santrali kurulması için ihale kararı alındı. 

Meclis kararına göre 20 yıllığına ihaleyi alacak yüklenici firma sudan elde edeceği enerjinin bir kısmını birliğe verecek. Tesis giriş suyuna kurulması düşünülen santralin zarar vermesinin hiçbir şekilde söz konusu olmadığını belirten teknik ekip; ‘aksine boşa akan içme suyumuzu kontrol altına alıp fazla yağışlar durumunda bir nevi tesis güvenliğini sağlayacağı da söz konusudur dedi’ denildi. 

Rize Belediyesi’nin basın-yayın kuruluşlarına gönderdiği haber bülteni üzerine bir basın açıklaması yapan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, RİZESUYAP-İŞ’in aldığı bu kararın, içme sularının da ticarileştirilmesi çalışmalarının açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. 

Bu karar belediye başkanının dayatmasıyla olmuştur 
Rize kent merkezi ile 9 ilçe ve belde ile 26 köyün ve yaklaşık 250 bin kişilik bir nüfusun içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde HES kurulması amacıyla alınan bu kararın oldukça manidar olduğunu anlatan Şan, “Rize Belediyesi’nin bülteninde, bu yönde rapor hazırladığı ve görüş bildirdiği kaydedilen bir de ‘teknik ekip’ten söz edilmektedir! Söz konusu bu ‘teknik ekip’ kimlerden oluşmakta ve hangi alanda, kimlerin bünyesinde veya emrinde çalışmakta, hangi bilimsel verilerden veya kaynaklardan veriler elde etmektedir? Rize Belediyesi’nin kontrolünde, Belediye İktisadi Teşebbüsü (BİT) görüntüsü altında kurulan bu şirketin Meclisinin almış olduğu bu karar aynı zamanda Rize Belediyesi’nin ve Belediye Başkanının almış olduğu ve hatta dayatmış olduğu bir karar görünümündedir” dedi. 

Rize Belediyesi’nin daha önce, Salarha Vadisi üzerindeki Andon İçme Suyu Tesislerinin de bulunduğu bu bölgede, REDAŞ Enerji firması tarafından başlatılan ancak daha sonra kurulan Ambarlık Enerji firmasına devredilen Ambarlık HES projesindeki çalışmaların, Andon İçme Suyu Tesisleri’ne zarar verdiği gerekçesiyle ‘yargı’ yoluna gittiği ve kamuoyunda bu konuda çeşitli açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Ömer Şan, buna karşın, Rize Belediyesi’ne bağlı RİZESUYAP-İŞ’in böyle bir karar alınmasının da oldukça manidar olduğunu vurguladı. 

Şan, RİZESUYAP-İŞ Meclisi’ni Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde, enerji santrali kurulmasına yönelik bu kararından bir an önce geri dönmeye ve vazgeçmeye çağırdı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları