loading
close
SON DAKİKALAR

Sinan Cemgil 75 yaşında

Sinan Cemgil 75 yaşında
Tarih: 15.11.2019 - 07:05
Kategori: Yaşam

68 kuşağı öğrenci gençlik önderlerinden, Nurhak dağlarında katledilen Sinan Cemgil 75 yaşında

68 kuşağı gençlik önderlerinden Sinan Cemgil 15 Kasım 1944'de İstanbul'da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimi başarıyla tamamlayan Cemgil, 1964 yışında ODTÜ Mimarlık Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. ODTÜ'de siyasetle etkin olarak ilgilenmeye başlayan Sinan Cemgil, ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün kuruluşunda yer alırken, aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye olur.
 
ODTÜ içinde yaptığı çalışmalarla anti-emperyalist öğrenci gençliğin doğal önderlerinden biri haline gelen Cemgil, 1968 öğrenci boykotu ve 1969 ODTÜ işgaline önderlik eder.
Sinan Cemgil'in, Amerikalı öğretim görevlisinin "Yıllardan beri ODTÜ'de İngilizce eğitim görüyorsunuz. Nasıl İngilizce bilmezsiniz?" sorusuna verdiği yanıt bugünlere kadar gelmiştir: “Biz, ODTÜ'de İngilizce üç kelime öğrendik: Yankee go home."
 
6 Ocak 1969'da 'Filistin kasabı' olarak bilinen ABD Türkiye Büyükelçisi Robert Komer'in, ODTÜ'ye gelmesinin üzerine Sinan Cemgil ve Taylan Özgür önderliğindeki ODTÜ öğrencileri Komer'in arabasını ateşe verir. 

Hüseyin İnan ile birlikte THKO'nun ideolojik altyapısını oluşturan Sinan Cemgil, 1970 yılında THKO kadrolarının şehir eylemlerine katılır. 1971 darbesinin ardından Ankara'dan çıkarak, arkadaşlarıyla Elbistan bölgesindeki Nurhak Dağları'na çıkan Sinan Cemgil; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını engellemek için Kürecik Radar Üssü’ne yapacakları baskın öncesindeİnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine askerler tarafından kuşatılır. Sinan Cemgil, 31 Mayıs 1971’de Nurhak dağlarında askerlerle çıkan çatışmada Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga ile birlikte katledilir. Naaşı 10 Haziran 1971'de İstanbul'a getirilen Cemgil, Karacaahmet Mezarlığı'na gömüldü.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları