loading
close
SON DAKİKALAR

Sınav ücretleri kredi kartıyla ödenebilecek

Sınav ücretleri kredi kartıyla ödenebilecek
Tarih: 19.06.2012 - 14:48
Kategori: Eğitim

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınav başvurularında adayların sorun yaşamamaları için çalıştıklarını belirtti..

Sınav ücretleri yatırılırken adayların şu anda internet üzerinden bankadan transfer yapılabildiğini belirten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ''Herkesin hesabında parası olmayabilir ama bir kredi kartı varsa o kartın numarasını vererek uçak bileti alır gibi, alışveriş yapar gibi ücretini yatırabilecek. Bunu kısa sürede yapacağız'' dedi.

Demir, yaptığı açıklamada ÖSYM'ye alınan nitelikli bilişim elemanları ve sınavlara ilişkin yapılacak yeni uygulamalara ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de belki de en çok bilgi işlem adına faaliyet yapan kurumun ÖSYM olduğunu belirten Demir, adayların başvuruları, salonlara atanmaları, bu salonlara görevlilerin atanmaları, cevap kağıtlarının okunması, puanların hesaplanması, değerlendirilmesi ve yerleştirilme işlemlerinin ciddi bir bilgi işlem altyapısı gerektirdiğini vurguladı. ÖSYM'nin 37 yıllık bir kurum olduğunu anımsatan Demir, ''Ama özellikle yeni teknolojiyi takipte bir miktar geri kalmış bir vaziyette onu kapatmaya çalışıyoruz'' dedi.

Güvenliğin ÖSYM için birinci unsur olduğunu vurgulayan Demir, yazılımları kendilerinin geliştirmesi gerektiği üzerinde durdu. Demir, şöyle devam etti: ''Bunları hizmet alımıyla dışarıdan temin etmek mümkün tabii ama özellikle yazılımda programın içerisinde ne yazdığını tam olarak bilemediğimiz için sıkıntıya düşmemek adına tamamen kendi elemanlarımızla yazılımımızı geliştiriyoruz. Şu anda almış olduğumuz nitelikli bilişim personeliyle optik okuma yazılımını güncelledik. 

YGS'deki değerlendirme yazılımını güncelledik. LYS'deki yerleştirme yazılımını güncelliyoruz. Bunları yaparken de en az iki farklı yazılım platformundan bunu yapıyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Herhangi bir şekilde bir yazılımda çok kolay hatalar yapılabiliyor. Sıkıntıya düşmemek adına farklı arkadaşlardan bu yazılımları geliştirip, eşleştiklerinde aynı değeri verdiklerinde sonuç açıklama noktasına geçiyoruz.''


'Yeterli başvuru olmadı'

ÖSYM'ye nitelikli bilişim elemanı alımı için ilan verdiklerini söyleyen Demir, ''Ama maalesef bu sektör çok dinamik bir sektör. Çok başvuru olmayabiliyor. İlk ilanlarımıza hiç yeterli başvuru olmadı, ikinci ilanımıza oldukça iyi arkadaşlarımız başvurdu. Şu anda 10-12 civarında nitelikli bilişim uzmanımız var. Bir miktar daha almak durumundayız. En son ilanımız geçen hafta bitti, maalesef çok başvuru yok'' diye konuştu.

Aranan elemanların standardının yüksek olduğunu belirten Demir, bu nedenle başvurunun yeterli olmayabileceği düşüncesini ifade etti. Tekrar ilana çıkacaklarını bildiren Demir, ÖSYM'ye alınan bilişim elemanlarının birer yıllık sözleşmeyle alındıklarını kaydetti.

ÖSYM'nin nitelikli bilişim personelinin gelmesiyle teknolojiyi yakalama noktasında gelişim kaydettiğini belirten Demir, ''Biz eğer cevap kağıtlarını adaylara gösterebiliyorsak, soru kitapçıklarını adaylara gösterebiliyorsak, sonuçları 20 günün altında açıklayabiliyorsak bu arkadaşlar sayesinde yapabiliyoruz'' dedi.

Demir, elemana ihtiyaçları olduğunu belirterek, geliştirmek istedikleri şeyler olduğunu, sınavlarda başvuruların kolaylaştırılması, sınava girişlerin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Demir, bunun için de yazılıma, teknolojiye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.


'Paramı yatırdım ama başvurumu yapmadım, ikilemi rahatsız ediyor'

ÖSYM'ce yapılan sınavlara başvuruların internet üzerinden yapıldığını anımsatan Demir, ''Maalesef adaylar başvuru süresi içerisinde başvurularını yapıp bitiremiyorlar. Başvurular bittikten sonra 'Ben başvuru paramı yatırmıştım, başvurumu yapamadım' diyorlar. Orayı çözmemiz gerekir. Para yatırmayla başvuruyu eşleştirmememiz gerekir. Bankaya gitmeyi en aza indirmemiz gerekir. Kredi kartı uygulaması düşünüyoruz şu anda. Kredi kartı üzerinden ödeme almayı'' diye konuştu.

Sınav ücretinin nakit yatırılması halinde adayın bankaya gitmesi gerektiğini söyleyen Demir, bunun da aday için zaman kaybı olduğunu belirtti. Ücret yatırmada şu anda internet üzerinden bankadan transfer yapılabildiğini aktaran Demir, ''Belki de herkesin hesabında parası olmayabilir ama bir kredi kartı varsa o kartın numarasını vererek uçak bileti alır gibi, alışveriş yapar gibi ücretini yatırabilecek. Kredi kartı ile işlemi kısa sürede yapacağız'' dedi. ''Paramı yatırdım ama başvurumu yapamadım'' ikileminin kendilerini rahatsız ettiğine işaret eden Demir, bu işlemlerin aynı anda bitirilmesiyle daha az sorun yaşanacağının düşündüğünü kaydetti.


'Başvuru merkezi ağı oluşturacağız'

Sınav başvuru merkezi sayılarını artırmayı da hedeflediklerini bildiren Demir, başvuru merkezi ağı oluşturacaklarını ifade etti. Tüm liselerin başvuru merkezi olduğunu, üniversitelerin içerisinde birden fazla başvuru merkezi bulunduğunu, ÖSYM'nin de kendi bürolarının olduğunu hatırlattı.

Bunları genişletmeye çalıştıklarını ifade eden Demir, ''O zaman çok daha yaygın bir başvuru merkezi olacak. Özellikle 3 milyon kadar adayın gireceği KPSS ön lisans bizim için önemli. Bu kadar çok adayın başvurusunu almak da ciddi bir sorun oluşturuyor'' dedi.

Adayların sınavdan sonra en kısa zamanda sonuçlarını görmeleri için de çalıştıklarını anlatan Demir, optik okuma, değerlendirme işlemlerini hızlı yapmak için gayret gösterdiklerini, bunun için de hem yazılım geliştirdiklerini hem de yeni organizasyon yaptıklarını kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları