loading
close
SON DAKİKALAR

Sıra İşkencecilerde

Sıra İşkencecilerde
Tarih: 06.04.2012 - 18:11
Kategori: Gündem

Tarihi 12 Eylül davasında nerede, nasıl yargılanılacak tartışması başladı...

47 soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül 1980 darbesi mağdurlarının suç duyuruları üzerine başlatılan soruşturmaları, suçun işlendiği şehirlere gönderdi. Gönderilen dosyalar doğrultusunda 47 kentte soruşturma açıldı. Soruşturulan konular, “İşkence ve kötü muamele, gözaltında ve cezaevinde kaybolma, işkence sonucu adam öldürme, hukuka aykırı cezanın infazı” olarak sıralanıyor. 

Doktor da var Ankara’da da savcılık, darbe döneminde görev yapan bazı asker ve sivil kamu görevlilerine yönelik ayrı bir soruşturma yürütüyor. İşkence suçunun şüphelileri ise darbe döneminde görev yapan sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri, MİT görevlileri, askeri hâkimler, işkenceye uğrayanlar için “İşkence yok” raporu veren doktorların da aralarında bulunduğu çok sayıda kamu görevlisi olacak. 

Evren’e soru Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı yargılayan Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün 2 sanık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sistematik işkenceye sebep olma yönünden bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sordu. Mahkeme, işkence iddialarıyla ilgili mahalli cumhuriyet savcılıklarına gönderildiği belirtilen kişilerin listesinin istenmesine de karar verdi. Mahkemenin, darbe suçundan 2 sanık hakkında zamanaşımı gündeme getirilse de “İşkence” açısından yargılamayı sürdürebileceği de tartışılıyor. 

- Savcıdan açıklama Müdahil olmak isteyen vatandaşların işkencecilerin de aynı davada yargılanmaları talebi üzerine savcı Kemal Çetin şu açıklamayı yaptı: “47 tane dosya ayrıldı. Nerede işkence yapıldıysa yargılama yapılmak üzere dosya oraya gönderildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında bir görevsizlik kararı yazıldı. Eğer takipsizlik kararı verildiyse, talep halinde Adalet Bakanlığı’nın yazılı emir yoluna gideceğini düşünüyorum. Bu davalar biraz takip etmenize bağlı.” 

İşkencede zaman aşımı yok

ANKARA Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, işkencenin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Darbeciler 32 yıldır işkenceye azmettirmekten veya işkence yaptılarsa işkenceden yargılanabilirlerdi. Bu konuda anayasa değişikliğine gerek yoktu. Ama bu yapılamadı. İşkence suçuyla ilgili bir zamanaşımı sorunu yoktur” dedi. Feyzioğlu, davaların iddia edilen fiiller arasında bağlantı olması, sanıkların eyleminin aynı olması gibi hallerde birleştirilebileceğini, bunun mahkemenin takdirinde olduğunu belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları