loading
close
SON DAKİKALAR

Sit derecesi düşürülen 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti yok edilmek isteniyor: 'Kyme, Hasankeyf olmasın'

Sit derecesi düşürülen 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti yok edilmek isteniyor: 'Kyme, Hasankeyf olmasın'
Tarih: 26.04.2021 - 16:48
Kategori: Kültür & Sanat

İzmir Aliağa'nın Çakmaklı Mahallesi'ndeki liman yapımı için belirlenen sahada 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti de bulunuyor. Kyme Antik Kenti’ni Yaşatma Girişimi’nden Osman Koçer, "Kyme ve çevresinde yapılaşmaya ve liman faaliyetlerine izin vermek büyük bir yıkıma neden olacaktır. Kyme, Hasankeyf ol...

İzmir'in Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi'nde yeni liman yapılması kararlaştırıldı. Belirlenen liman sahasında Nemrut Körfezi yakınlarında yer alan 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti'nin bulunması bölge halkının tepkilerine neden oldu. Yurttaşlar, Kyme Antik Kenti’ni Yaşatma Girişimi adıyla bir platform kurarak kampanya başlattı.

Platform adına BirGün’den Aycan Karadağ'a konuşan Kyme Antik Kenti’ni Yaşatma Girişimi’nden Osman Koçer, bölgenin mutlak koruması gereken bir alan olduğunu belirtti. Koçer, “Aliağa ilçesi, Bozköy - Biçerova Mevkiinde bulunan Kyme Antik Kenti, antik dönemde Aiolis bölgesi olarak adlandırılan bölgede yer alan ve isim kökeni kadın savaşçı Amazonlardan geldiği söylenen önemli yerleşimlerden biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra Mustafa Kemal Atatürk imzalı ilk arkeolojik kazı çalışma iznini alması açısından da önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında Kyme’nin hemen yanında konumlanan Nemrut Körfezi deniz canlılarının ve pek çok balık türünün üreme alanıdır. Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında bölgedeki ekolojik çeşitlilik en yüksek seviyededir” dedi.

ŞİRKETLERİN ÇIKARLARI İÇİN ALINAN KARAR

Hukuka aykırı bir şekilde bölgenin sit derecesinin düşürüldüğüne dile getiren Koçer, “Alınan bu hukuksuz kararla Nemport Deniz İşletmelerinin liman alanını genişletmek amacıyla yapmak istediği deniz dolgusu, sit alanı içerisinde gerçekleşecektir ve Kyme için geri dönüşü olmayacak bir tahribata neden olacaktır. Sit derecesinin düşürülmesiyle imar faaliyetlerinin onaylanması, bölgede bulunan şirketlerin çıkarları doğrultusunda alınan bir karardır ve kanunların açıkça ihlal edildiği anlamını taşımaktadır. Kapasitesi arttırılan liman ve gelecek olan gemilerin boyutlarının büyümesi; kaza risklerini yoğun gemi trafiğini ve deniz ekosistemine ilişkin olumsuzlukları beraberinde getirecektir” şeklinde konuştu.

Son olarak Koçer, şunları kaydetti: “Kyme ve çevresinde yapılaşmaya ve liman faaliyetlerine izin vermek büyük bir yıkıma neden olacaktır. Kyme, Hasankeyf olmasın. Doğamızın ve kültürel mirasımızı korumanın şirketlerin kar hırsından daha değerli olduğunu biliyoruz. Kyme’deki kültürel mirası ve bölgenin ekolojik değerlerini yaşatmak ellerimizde.”

NE OLMUŞTU?

Antik kent ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik sit alanı, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28.03.2019 tarihli 11049 sayılı kararı ile 1. dereceden 3. dereceye düşürüldü. Alınan kurul kararının; Nemrut Körfezi’nde faaliyet gösteren Nemport A.Ş.’nin limandaki kapasitesini artırabilmesi amacıyla hazırladığı proje kapsamında olduğu iddia edilmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları