loading
close
SON DAKİKALAR

Soğancı: Marmara Depreminden Ders Alınmadı

Soğancı: Marmara Depreminden Ders Alınmadı
Tarih: 12.02.2012 - 23:09
Kategori: Sendika

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van'da meydana gelen depremin ardından yıkılan 7 katlı binanın enkazının bulunduğu bölgede basın açıklaması yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van'da meydana gelen depremin ardından yıkılan 7 katlı binanın enkazının bulunduğu bölgede basın açıklaması yaptı. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük standartlarda mühendislik hizmeti görmemiş yapı üretimi, ranta dayalı düşük nitelikli plansız kentleşmenin insan ve ekonomik yakıma neden olduğunu söyledi. 

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, 60 kişiden oluşan heyetle Van'da bulunduklarını ve burada inceleme yapacaklarını belirten TMMOB Başkanı Soğancı, "Henüz hafızalardan silinmeyen, planlama, mimarlık-mühendislik, yapılaşma ve denetim sisteminin tüm çarpıklığının somut örneği olan 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nden hiç ders alınmadığı, 12 yıl sonra ne yazık ki Van depreminde ortaya çıkmıştır. Ülkemizde 99 depreminden sonra bir arpa boyu yol alınmadığı Van'da ve Erciş'te ve bu yöre köylerinde binaların yıkılmasıyla acı bir şekilde görülmüştür" dedi. 

TMMOB olarak ivedi yapılması gerekenleri sıralayan Soğancı, şunları söyledi: 

"Yıkılan tüm binalara bir an önce yeterli ve koordine edilmiş arama kurtarma ekip ve ekipmanlarıyla müdahale edilmelidir. Erciş'te ortak yemekhane, sağlık ocağı, mobil tuvalet, donanımlı çadır kentler oluşturulmalıdır. Hiç ulaşılmamış köylere acilen çadır, battaniye ve ısıtıcı ulaştırılmalıdır. Yıkılmamış binaların taşıyıcı sistemlerine ilişkin mevcut durum tespiti yapılarak kullanılıp kullanılamayacağı acilen bildirilmelidir. Devletin olanakları, bölgede protokol karşılanmasına yönelik değil halkın acil ihtiyaçlarının giderilmesine dönük seferber edilmeli. Felakete uğrayan halkın her türlü zararı ve ihtiyaçları sosyal devletin gereği olarak bedelsiz karşılanmalı. Vatandaşın devlete olan borçları ertelenmek yerine tümüyle silinmelidir." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları