loading
close
SON DAKİKALAR

Soğuk günlerde dayakla ısınıyorlar!

Soğuk günlerde dayakla ısınıyorlar!
Tarih: 11.02.2012 - 19:01
Kategori: Şehir

Kastamonu'da asırlar önce soğuk kış günlerinde unutulmaya yüz tutan oyunlar, Asarcık ve Taşlık köylerinde yaşatılmaya çalışıyor

Kastamonu köylerinde soğuk kış günlerinde bir evde toplananlar, yüzyıllar öncesine dayanan oyunları yaşatmaya çalışıyor. Elektriğin olmadığı soğuk kış günlerinde belirlenen bir evde toplanan köylüler aralarında oynadıkları oyunlarla eğleniyor. Köylülerin hoşgörü ve anlayış içinde oynadıkları oyun sırasında birbirlerine verdikleri cezalar, kahkahalarla izleniyor.

Merkeze bağlı Taşlık Köyü Muhtarı Selahattin Sarıalioğlu’nun evinde toplanan köylüler, yaklaşık 3 saat süren yüzük oyununda şapkalar içine saklanan yüzüğü bulmaya çalıştı. Evde bulunanlar arasında oluşturulan iki takım halinde oynanan oyunda 7 şapkadan birine saklanan yüzüğü bulmaya çalışan köylüler eğlenceli saatler geçirdi. Oyun sonunda en yüksek puanı alan ekip, havlunun sıkıştırılması sonucu oluşturan sopa ile rakip takımı kıyasıya dövüyor. Oyunu kaybedenler, canları yanma pahasına kazananlarla birlikte gülmekten kırılıyor.
 
Diğer oyunda ise, evin salonununda bulunanlardan birine teslim edilen yüzüğü bulmaya çalışan köylüler, sıra dayağı yemek zorunda kalıyor. Oyunda ’ebe’ olarak başlayan kişinin sakladığı yüzüğü bulmaya çalışanlar tahminleri doğru olmadığı zaman sıkıştırılarak sertleşen havlu ile açılan ele vuruluyor. Gece yarılarına kadar devam eden oyun sırasında tartışma çıkmadığını belirten Taşlık Köyü Muhtarı Selahattin Sarıalioğlu, bu geleneği gençlere de aktarmak istediklerini belirtti. Köy halkından Feyzullah Eker ise büyüklerinden gördükleri hoşgörülü bu oyunları yaşatmaya devam edeceklerini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları