loading
close
SON DAKİKALAR

Soma davası| Sanıkların SEGBİS ile katılmasına aileler tepki gösterdi: 'Biz geliyorsak, katiller de buraya getirilsin'

Soma davası| Sanıkların SEGBİS ile katılmasına aileler tepki gösterdi: 'Biz geliyorsak, katiller de buraya getirilsin'
Tarih: 13.04.2021 - 11:06
Kategori: Gündem

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’de 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamı davası Akhisar Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülmeye başlandı.

Yargıtay'ın, karar öncesi daireye atanan yeni üç üyesi eliyle daha önce verdiği kararı değiştirerek sanık patronlar lehine verdiği son bozma kararı sonrası; Soma davası yeniden başladı. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin sosyal medya hesabından duruşma anında yaşananları aktarıyor:

Duruşma, yoklama işlemlerinin ardından Yargıtay kararının okunmasıyla başladı. Aileler duruşma salonunda olmasına rağmen, patron sanık Can Gürkan duruşmaya Çağlayan Adliyesi'nden SEGBİS aracılığıyla bağlandı. 

Mahkeme, Can Gürkan'a beyanlarını sorduğu anda Av. Güray Dağ heyete usule dair beyanlarda bulunmak istediğini söyledi: "Sanıkların talebi olmadığı halde ara karar ile sanıkların ifadelerinin SEGBİS ve istinabe ile alınmasına karar verdiniz" dedi. 

Av. Güray Dağ'ın beyanlarından sonra aileler, "Evet buraya gelsin, biz geliyorsak onlar da gelsin, katiller buraya getirilsin" dediler. Aileler söz istemesine rağmen söz verilmiyor.

Sanık Can Gürkan bozmaya karşı beyanda bulunuyor: "Bu olaya karışan herkes büyük acılar yaşıyor farkındayım." Aileler, "Neyin farkındasın?" diyerek tepki gösterdi. Can Gürkan beraatini talep etti ve katılma taleplerine karşı itirazı olmadığını belirtti. Sanık müdafii, "Biz hiçbir suç işlemediğimiz kanaatindeyiz, müvekkilimizin duruşmalardan vareste tutulmasını talep ederiz." dedi.

Katılan vekili Av. Berrin Demir: "Sayın başkan bu yargılama şeklinden utanmıyor muyuz? Dünya gündemindeki bir katliamda SEGBİSle ifade alınması, 301 madencinin canına sebep sanığın burada aileler ile yüzleştirilmemesi ve sizin buna izin vermenizden utanıyoruz. Bu ihsas-ı reydir.

Mahkeme Başkanının, "İlk yargılamada da sanıklar SEGBİS ile bağlanmışlardı" ifadesine karşı katılan vekilleri, "Hayır, ilk duruşmada heyet SEGBİS ile başladı, sonrasında yoğun itirazlar ile sanıklar mahkemeye getirilmişti" şeklinde beyanda bulundu.

Katılan vekili Av. Can Atalay söz aldı: "Bütün meselemiz şudur, karşımızda bir Yargıtay kararı mı kağıt parçası mıdır? Bu bir paçavradır. Bu; paranın gücüne iman edenlerin, cemaatlerle iş tutanların kazandıklarını sandıkları bir paçavradır.

Bozma sonrası serbestiyet ilkesi gereğince biz sizin olası kast ile inceleme yapmanızı, gerekirse delil toplamanızı talep ediyoruz. Çünkü burada aleyhe bozma yasağı yok. Olası kastla ceza vermeniz gerekir. Bakın mümkün demiyoruz, gerekli diyoruz.

Öncesinde sanık müdafileri güneydoğudan gelen bir işçiye lafı getirmeye çalıştı. Sonra fetullahın cinlerine indiler, 15 temmuz anlattılar. Sonra karşı taraf Müge Anlı programının dökümünün celbini talep etti. Bu dosyada bu saçmalıklar yaşandı."

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerinin reddine, Can Gürkan hariç sanıkların vareste tutulması taleplerinin kabulüne; kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Mayıs’a erteledi.

 NE OLMUŞTU?

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından yürütülen adli süreçte mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları