loading
close
SON DAKİKALAR

Soma madencileri Ankara'ya yürümeye hazırlanıyor

Soma madencileri Ankara'ya yürümeye hazırlanıyor
Tarih: 02.08.2019 - 17:49
Kategori: Sendika

Soma madeninde işten çıkarılan 2831 madenciye tazminatlarının 36 taksidin sadece 3’ü ödendi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, 21 “Erdoğan’ın her Manisa’ya gelişinde bir taksit ödenmiş” dedi.

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının ardından Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan 2 bin 831 madencinin tazminatları aradan 5 yıl geçmesine karşın hâlâ ödenmedi. İşçilere şimdiye kadar 36 taksitten yalnızca 3’ünün ödendiği, bu ödemelerin de hep seçim öncesine getirildiği belirtildi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a konuşan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, işçilerin 21 Ağustos'ta eyleme hazırlandığını, sonuç alınmazsa Eylül'de Ankara'ya yürüyeceklerini belirtti.

CHP’li Bakırlıoğlu, Soma’da Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Soma Nakliyeciler Kooperatifi’ni ziyaret etti, esnaf ile görüştü. Bakırlıoğlu görüşmelerden izlenimlerini aktardı.

İşçilere yapılan 3 taksit ödemelerinin de tamamının seçimler öncesine denk getirildiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Her seçim öncesinde bir taksit ödenmiş. 24 Haziran seçimlerinde, 16 Nisan referandumundan önce ödeme yapılmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan her Manisa’ya geldiğinde bir taksit ödenmiş” dedi.

36 TAKSİTE ÇIKARILDI SADECE 3'Ü ÖDENDİ

Bakırlıoğlu süreci şöyle anlattı:

“Soma Kömürleri A.Ş.’nin patronları Alp ve Can Gürkan’ın malvarlıkları TMSF’ye devredildi. TMSF bu malvarlıklarını satışa çıkartarak önce işçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarını ödeyecekti. Ancak daha sonra Türkiye Maden-İş Sendikası devreye giriyor. Patronla protokol yapıyor. Tazminatların 24 taksitte ödeneceği konusunda anlaşılıyor. Sonra bir protokol daha yapılıyor. Taksit sayısı bu kez 36’ya çıkarılıyor. Şimdiye kadar sadece 3 taksit ödeniyor.”

ŞİRKETİN NAKLİYECİLERE VE ESNAFA 12 MİLYON BORCU VAR

Nakliyeciler Kooperatifinin de Soma Kömürleri AŞ’den 2.5 milyon liralık alacağını tahsil edemediğini belirten Bakırlıoğlu, şirketin kooperatif ile birlikte esnafa 12 milyon lira borcu bulunduğunu kaydetti.

Bakırlıoğlu, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) de Konya Şeker tarafından işletilen termik santrala verdiği kömürün parasını alamadığına işaret ederek “TKİ’nin 500 milyon lira alacağı olduğu söyleniyor. TKİ, Konya Şeker tarafından işletilen santraldan kömürün parasını alamıyor. Bu nedenle de diğer taşeron maden şirketlerine ödeme yapamıyor. Bu kez de taşeron şirketlerin esnafa ödemelerinde sıkıntı yaşanıyor” dedi. 

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları