loading
close
SON DAKİKALAR

Son 2 yılda 349 mihrakta koyun-keçi çiçek hastalığı tespit edildi

Son 2 yılda 349 mihrakta koyun-keçi çiçek hastalığı tespit edildi
Tarih: 05.06.2019 - 10:27
Kategori: Yurt

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yıl 183 mihrakta, 2017 yılında ise 166 mihrakta koyun-keçi çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, "Koyun-keçi çiçek hastalığı ile ilgili olarak ülkemizde 2017 yılında 166 mihrak, 2018 yılında ise 183 mihrak tespit edilmiştir. Ülkemizde koyun-keçi çiçek hastalığı ile mücadele ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir. Mihraklarda geçici kordon tedbirleri alınmakta, mihrak etrafında, koruma ve gözetim bölgesi oluşturulmaktadır” dedi.

Koruma ve gözetim bölgelerinde, ilgili yönetmelik doğrultusunda gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirten Pakdemirli, sonraki iki yıl boyunca tüm küçükbaş hayvanların aşılandığına dikkat çekti. Bakan Pakdemirli, ayrıca eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığını, hastalık çıkan bölge kontrol altında tutulduğunu da sözlerine ekledi.

İNSANA BULAŞIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bakan sorularımızın tamamına yanıt vermese de verdiği veriler hastalığın varlığını gösteriyor. Bakan iki yıl içinde tüm küçükbaş hayvanların aşılandığını ifade ediyor. Buna rağmen hastalığın iki yılda 400’e yakın mihrakta rastlanmış olması dikkat çekicidir. İnsana bulaşabilen bir hastalık olması nedeniyle hassasiyet gösterilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalık hayvanda oluştuğunda aşı yapılsa da etkisi ortadan kalkmamaktadır. Hastalığın varlığı saptandığı yerde hayvan sahibi ya da hayvana dokunan kontrolden geçirilmelidir. Hastalığın insana bulaşması halinde işin uzmanı doktor denk gelmezse farklı tedavilerde uygulanma riski de vardır. Bu nedenle küçükbaş  hayvan hastalığı olan koyun çiçeği çok ciddi takip gerektirmektedir.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları