loading
close
SON DAKİKALAR

Son dakikada vekile kıyak emeklilik

Son dakikada vekile kıyak emeklilik
Tarih: 12.02.2012 - 03:02
Kategori: Siyaset

TBMM’de emekli milletvekili maaşları Cumhurbaşkanı maaşındaki değişime endekslenerek 2020 yılına kadar süren bir zam yapıldı.

TBMM  Genel Kurulu’nda Emekli Sandığı  Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşülmeye başladığı sıralarda TBMM Başkanı Cemil Çiçek , iktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekilleriyle bir toplantı yaptı. Çiçek, emekli milletvekilleri başta olmak üzere milletvekillerinin maaşlarına zam  konusunda “Böyle bir düzenleme yapılması yönünde talep var. Ne yapabiliriz? Medya  yazacak diye çekinip milletvekilleri kendilerine ilişkin hiçbir adım atamıyor. Bütün gruplar imzalar ve arkasında durursa böyle bir düzenleme yapılabilir. Gruplar olarak çalışma yapabilir misiniz?” diye sordu. Çiçek, bir süre önce 1970’lerde TBMM Başkanlığı yapan Kemal Güven’le görüştüğünü ve eski düzenlemeler doğrultusunda çok düşük emeklilik maaşı aldığını belirterek, “Geçim sıkıntısı çekiyorlar. Çok rahatsız oldum, birşeyler yapmamız lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu önce itiraz etti

Ak Parti  muhalefetin destek vermesi halinde çalışma yapabileceğini belirtirken, MHP  temsilcisi, “iktidar ve ana muhalefet grupları hazırlanacak metne imza atarlarsa biz de atarız” tavrını sergiledi. BDP ’nin de düzenlemeye sıcak baktığı belirtilirken, CHP  lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun itiraz ettiği öğrenildi. Ancak Kılıçdaroğlu, bütün partilerin düzenlemeye sahip çıkacakları güvencesi üzerine düzenlemeye onay verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Faruk Çelik , Milliyet’in konuya ilişkin sorusuna, “Başbakan’ın ‘Bütün parti grupları onaylıyorsa, düzenleme olabilir’ şeklinde kesin talimatı var” dedi.İktidar ve muhalefet yönetimi, üzerinde çalıştığı emeklilik zammı önergelerini, medya ve milletvekillerinden son ana kadar gizledi. Son dakikada verilen bir önerge ile Emekli Sandığı Tasarısı’na bir madde eklendi.

Düzenlemeyle, TBMM Başkanı, başbakan, bakan ve vekillerin emekli maaşı  arttırıldı. Mevcut emeklilik aylıkları, Cumhurbaşkanı maaşındaki değişime endekslendi. Yine verilen bir önergeyle Cumhurbaşkanına ödenmekte olan emeklilik aylığının yüzde 42 oranı, 31.12.2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak değiştirildi.

TBMM 4 yıl prim ödeyecek

Düzenlemeyle bugüne kadar farklı miktarlarda maaş alan milletvekillerinin emeklilik maaşı ek ödenekle birlikte en az 7 bin 750 TL, tüm emekli TBMM Başkanları ve Başbakanların maaşı ise 11 bin 500 TL olacak. 2011 yılında seçilen TBMM’deki 220 genç vekil, milletvekili emeklisi olma hakkı kazandı. Başka bir düzenlemeyle, milletvekilliği bitenler, emeklilik hakkını kazanmamış ve herhangi sigortalı bir işte çalışmıyorsa 4 yıl süreyle prim ödemesini TBMM ödeyerek milletvekili statüsünde emekli olması sağlanacak.
Yıl sonunda 10 günlük tatile girecek milletvekilleri bu kez kendilerine çalışarak, düzenlemeleri Genel Kurul’da jet hızıyla kabul ettiler

Korkmazcan görüşmeleri takip etti

Bir süre önce Türkiye  Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan ve bazı emekli milletvekilleri TBMM Başkanı, Başbakan ve iktidar ile muhalefet partilerinin yönetimlerini ziyaret ederek milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen 38 maddelik yasa teklifini sunmuştu. Korkmazcan zam düzenlemesine ilişkin TBMM’deki trafiği de yakından takip etti. Korkmazcan, Milliyet’in sorusu üzerine şunları kaydetti: “Bir zam düzenlemesi hazırlanıyor. Ancak bizim teklifimiz daha geniş kapsamlı 38 maddeden oluşuyor. Şu an yapılmak istenen bizim taleplerimizi tam karşılamıyor sadece bir kaç maddesini içeriyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları