loading
close
SON DAKİKALAR

Şubat Ayı Kültür-Sanat Gündemi

Şubat Ayı Kültür-Sanat Gündemi
Tarih: 06.03.2012 - 19:06
Kategori: Kültür & Sanat

Türkiye gündemi, ekonomi, siyaset ve spor kadar kültür-sanat faaliyetleri ile de dolup taşıyor

Abdi İbrahim’den Van Gogh Alive...

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı araştırmaya göre, ayın öne çıkan kültür-sanat çalışmalarından biri, Abdi İbrahim’in Van Gogh Alive sergisi oldu. Türk ilaç sektörünün önde gelen firması Abdi İbrahim, 100'üncü kuruluş yıldönümü adına, dünyanın en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilen Van Gogh'un eserlerini yepyeni bir formatta sunuyor. 

10 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Karaköy Antrepo 3'te ve 15 Ekim-30 Aralık tarihleri arasında da Ankara Cer Modern'de sanatseverlerin ilgisine sunulan sergide, Vincent Van Gogh'un en ünlü eserleri, ışık, renk ve sessel sunumlarla sergileniyor.

Rembrandt Ve Çağdaşları Türkiye’de...

22 Şubat’ta Sakıp Sabancı Müze’sinde açılan Rembrandt ve Çağdaşları adlı sergi, kültür-sanat gündeminde üst sıralarda yer alan bir diğer sanatsal faaliyet oldu. Sanatseverler tarafından büyük ilgi gören serginin açılışına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi, AB Bakanı Egemen Bağış, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal katıldı. 

59 sanatçıya ait 73 tablo, 19 desen ve 18 obje olmak üzere toplam 110 eserin yer aldığı ve Hollanda resminin en önemli isimlerinin bulunduğu serginin ana sponsorları arasında Philips de yer alıyor.

Fetih 1453 Rekor Kırdı...

MTM’nin Şubat ayını kapsayan araştırmasına göre, ay boyunca medyanın ilgisini en fazla çeken kültürel olaylardan bir diğer "Fetih 1453" filmi oldu. Türkiye çapında gösterime girdiği ilk 4 gün içerisinde 1 milyon 400 bin 253 kişi tarafından izlenen film, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet ve ordusu tarafından fethedilişini konu alıyor.

Şubat Ayında Kültür-Sanat Dünyasında Öne Çıkan Diğer Gelişmeler:

ABD'de verilen Grammy müzik ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Geceye damgasını "21" albümüyle, yılın en iyi şarkısı ve albümü dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanan İngiliz şarkıcı Adele vurdu.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen "La La La İnsan Adımları: Boijmans van Beuningen Müzesi Koleksiyonundan Bir Seçki" ile müzenin fotoğraf koleksiyonundan oluşan "Dünden Sonra" isimli sergiler, ziyarete açıldı.

Tophane-i Amire'de düzenlenen Salvador Dali Sergisi, 26 Şubat’ta sona erdi.

Resmi olarak Türk sinemasını temsil eden iki film de 62. Berlin Film Festivali'nden ödülle döndü. Reis Çelik'in yönettiği Kuşak bölümünde yer alan Lal Gece filmi, en iyi filme verilen Kristal Ayı ödülünü kazandı. Emin Alper'in yönettiği, Forum bölümünde yarışan film Tepenin Ardı ise yenilikçi ve genç sinemayı öne çıkarmak için verilen Caligari Ödülü'ne değer görüldü.

Ömer ve Yusuf Gökalp'in Somali'deki yetim çocuklara yardım etmek için hazırladıkları 'Afrika'da Umut' başlıklı fotoğraf sergisi, Taksim, Tünel Meydanı'nda bulunan Tarık Zafer Tunaya Sergi Salonu'nda ziyarete açıldı.

Türk resim sanatının kilometre taşlarından Nazmi Ziya Güran’ın 75. ölüm yıldönümü vesilesiyle, özel koleksiyonlarda yer alan eserlerinden seçkiyle hazırlanan ‘Işığın Ressamı: Nazmi Ziya Güran’ sergisi Rezan Has Müzesi’nde açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılan istatistiklere göre, müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 2000'li yılların başlarında 6.8 milyonken 2011'de 28.4 milyona yükseldi.

Berlin Film Festivali’nde, 83 yaşındaki Vittorio ve 81 yaşındaki Paolo Taviani kardeşlerin yönettiği Sezar Ölmeli /Cesar Must Die En İyi Film seçilerek Altın Ayı kazandı.

Ressam Burhan Doğançay'ın ''Ribbon Mania'' isimli eseri, New York'taki Metropolitan Museum of Art tarafından daimi koleksiyonlara alındı.

Bu yıl 5.’si düzenlenecek Yeşilçam Ödülleri'nin, TÜRSAK Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi yerine Sinema Meslek Birlikleri tarafından verileceğini açıkladı.

Türkiye’nin bu yılki Eurovision şarkısı, Can Bonomo’nun seslendirdiği "Love me back/Sen de beni sev" adlı İngilizce parça oldu.

10 dalda aday gösterilen siyah-beyaz film “Artist” 5 dalda Oscar kazandı ve En İyi Film Ödülü'ne layık görüldü
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, İrlanda'da düzenlenen Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali'nde "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi için "en iyi yönetmen" ödülünün sahibi oldu.

Uluslararası Bağımsız Film Festivali !f İstanbul’da, İngiliz aktör Rupert Everett, sinemaya katkıları nedeniyle 'Yeni Bir Dünya İçin Sinema Ödülü'nü aldı.

ABD’li ünlü sanatçı Whitney Houston, hayatını kaybetti.

Dünyanın ve İsveç'in en önemli opera yönetmenlerinden biri olan Bengt Wilhelm Carlsson Stockholm Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir törenle Türk vatandaşı oldu.

Polonya'nın Nobel ödüllü ünlü şairi Wislawa Szymborska, 88 yaşında öldü.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Baykal Kent (69), tedavi gördüğü Bursa Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Fotoğrafçı Cem Canbay'ın Meksika fotoğraflarından oluşan 'Mayaların İzinde Meksika' başlıklı sergisi Beyoğlu'nda bulunan Fototrek Fotoğraf Merkezi'nde açıldı.

Barış Manço, ölümünün 13. yılında, 10 Şubat'ta Sefaköy Kültür Merkezi'nde Barış'a Özlem Gecesiyle anıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları