loading
close
SON DAKİKALAR

Sudan'da askerler protestoculara ateş açtı: 'En az 9 ölü'

Sudan'da askerler protestoculara ateş açtı: 'En az 9 ölü'
Tarih: 03.06.2019 - 13:04
Kategori: Dünya

Sudan'da güvenlik güçleri, başkent Hartum'da Genelkurmay Başkanlığı binasının önünde uzun süredir devam eden oturma eylemine son vermek için harekete geçti. Askerlerin açtığı ateş sonucu en az 9 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Eylemlere önderlik eden Sudan Odalar Birliği'nden yapılan kısa açıklamada, "Oturma eylemini dağıtmak için bir girişim başlatıldı" denildi.

Muhalif gruplardan biri ise orduyu "katliamla" suçladı.

Görgü tanıkları, eylemcilerin barikatlar kurduklarını ve güvenlik güçlerini uzak tutmak için bu barikatları ateşe verdiklerini söyledi.

Twitter'da paylaşılan videolarda yaralanan insanlar görülüyor. Ancak bu videolar henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Sudan ordusu ise henüz bir açıklama yapmadı.

ABD: Protestoculara ve sivillere saldırılar durmalı

The United States' embassy in Khartoum has condemned the violence, saying attacks against protesters and other civilians are wrong and must stop.

ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Sudan güvenlik güçlerinin protestoculara ve sivillere yönelik saldırıları yanlış ve durmalı" denildi.

Şiddetten Sudan ordusunun sorumlu tutulduğu ve ordunun Sudan halkını "sorumlu bir şekilde yönetememekle" suçlandığı kısım ise daha sonra açıklamadan silindi.

Eylemciler sivil yönetim istiyor

Sudan, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Nisan ayında darbeyle devrilmesinden sonra Geçici Askeri Konsey tarafından yönetiliyor.

Eylemciler ise ülkede iktidarı sivil bir yönetimin devralmasını istiyor.

Geçen ay eylemcilerin liderleri ve generallar, yeni yönetimin yapısı ve 3 yıl içinde sivil yönetime geçiş üzerinde uzlaştıklarını duyurmuştu.

Ancak geçiş dönemindeki en yüksek karar mercii olacak konseyin yapısı üzerinde uzlaşılmadığı bildirilmişti.

Konseyde çoğunluğun sivillerde mi yoksa askerlerde mi olacağı konusunda anlaşma sağlanamamıştı.

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları