loading
close
SON DAKİKALAR

Sultanbeyli'de Fetih Çoşkusu

Sultanbeyli'de Fetih Çoşkusu
Tarih: 30.05.2012 - 18:15
Kategori: Yerel

İstanbul'un fethinin 559'uncu yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı...

Söyleşi, şiir, konser ve 1453 filminin sahnelendiği fetih programında, Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Coşkun Yılmaz fethin bilinmeyen yönlerini anlatırken, Aslan Özdemir şiirleri ve Fatih Koca ise seslendirdiği eserleriyle fethin coşkusunu Sultanbeyli’ye taşıdı. Programın finalinde sahnelenen 1453 filmi izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

"Peygamber Efendimizin Müjdecisi"
Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Coşkun Yılmaz’ın fethin bilinmeyen yönlerini anlattığı söyleşide Dr. Coşkun Yılmaz, “Fatih Sultan Mehmet, Peygamber Efendimizin müjdecisi olmuştur. İstanbul surları defalarca kuşatılmasına rağmen bir türlü alınamamıştır. İşte bu güzel müjdenin kumandanlığı Fatih’e nasip olmuştur” dedi.

Yılmaz, müjdenin verildiği döneme işaret eden Yılmaz, “Peygamber Efendimiz, birinci kıvılcımda Yemen’in fethini, ikinci kıvılcımda İran’ın fethini ve üçüncü kıvılcımda İstanbul’un fethini o dönemde müjdelemiştir. Buraların fethinden bahsetmek mümkün değildi ama müjdeyi veren Peygamberimizdi” şeklinde konuştu.

"İstanbul, Fatih’in üstün zekâsı sonucu alındı"
Doç. Dr. Erhan Afyoncu ise defalarca kuşatılmasına rağmen bir türlü düşürülmeyen İstanbul surlarının, Fatih’in üstün zekâsı ve her türlü teknolojiyi kullanması sonucu gerçekleştiğini söyledi.

Afyoncu, “Fatih, kuşatma öncesi tüm olasılıkları düşünerek hareket etmiş ve surların en zayıf noktasına kadar bilgi alarak, surları nerden daha kolay aşabilecekleri konusunda haritalar çizip bilgi almıştır. Kuşatma başladığında da orduyu çok iyi yönetmiş ve Peygamberin büyük müjdesine nail olan kumandan olarak tarihe geçmiştir” dedi.

"Avrupa’da korku ve telaş"
Afyoncu, “İstanbul düştüğünde Bizans halkı korku içindeydi. Herkes bir yerlere kaçmaya başlamıştı. Akıllarda tek bir soru vardı Fatih hepimizi kılıçtan geçirecek. Büyük komutan surlardan içeri girdiğinde etrafına toplanan Bizans halkına kimsenin malına canına dokunulmayacağını söyleyince artık korkunun yerini şaşkınlık almıştı” dedi.

Afyoncu, İstanbul’un fethinin Avrupa’da da büyük bir şaşkınlık telaş ve korku oluşturduğunu ve “O zamana kadar kimse İstanbul’un alınacağına ihtimal bile vermiyordu. Önceki kuşatmalar gibi günlerce askerler surlar önünde bekleyecek ve sonra çekip gidecek düşüncesi vardı. Kimsenin aklına bu genç komutanın İstanbul’u alacağı gelmedi. İşte Fatih, zor olanı başararak yeni bir çağı başlatmıştır” şeklinde konuştu.

Dinleyicilerin büyük bir dikkatle takip ettiği söyleşinin ardından konuklar Aslan Özdemir’in şiirleri ve Fatih Koca’nın fethin ruhuna yakışır eserleriyle coşku dolu dakikalar yaşadı.

Programın final bölümünde ise Fetih 1453 filmi sahneledi. İzleyicilerden tam not alan 1453 filmini Sultanbeylililer bugün saat 11.00 ve 19.00 da ayrıca yarın da saat 19.00 da Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde izleme şansına sahip olacaklar.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları