loading
close
SON DAKİKALAR

'Sünnet, genel anestezi altında yapılmalı'

'Sünnet, genel anestezi altında yapılmalı'
Tarih: 21.06.2012 - 17:02
Kategori: Sağlık, Yaşam

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı, sünnetle ilgili açıklamalarda bulundu...

Yazın gelmesi ile birlikte sünnet dönemi de başladı. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı, sünnetin çocuklarda hem psikolojik hem de fiziksel travmayı en alt düzeye indirmek için genel anestezi altında yapılması gerektiğini belirtiyor.

Sünnet, çocukları büyük oranda üriner enfeksiyondan koruması açısından önem taşıyor. Ancak işlemin ideal yaş döneminde ve uygun merkezlerdeki yetkin ellerde yapılması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı, sünnetin ayrıca partnerlerdeki rahim ağzı kanseri riskini yaklaşık 1,5 ile 8,5 kat arasında, penis kanseri riskini de ortalama dört kat azalttığını hatırlatıyor.

Yeni doğan döneminde sünnetin genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan lokal anestezi ile yapılabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı, “Yeni doğan döneminde yara iyileşmesi çok hızlı oluyor. Bu döneminin ilk günlerinde anne sütünün içindeki maddeler hem enfeksiyondan korunmayı hem de ağrı kesici özelliğinden dolayı bebeğin daha az acı duymasını sağlıyor” diyor. Op. Dr. Nadir Tosyalı, bu dönemde sünnet olan çocuklarda üriner sistem enfeksiyon riskinin, yeni doğan döneminde sünnet olmayanlara oranla 10 kat azaldığını da vurguluyor.

İdeal yaş ne zaman?

Çocuğa yeni doğan döneminde sünnet yapılmamışsa 2 yaşına kadar olan dönemin en ideal sünnet yaşı olarak tanımlanabileceğini belirten Op. Dr. Tosyalı, ayrıca yeni doğan döneminden sonra yapılan sünnet işlemlerinin, hem psikolojik hem de fiziksel travmayı en alt düzeye indirmek için, mutlaka genel anestezi altında yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Çocukların cerrahi işlem öncesi ne kadar bilgilendirilseler de erişkinler gibi olamayacaklarını vurgulayan Op. Dr. Tosyalı, “Genel anestezi aileler açısından endişe verici olarak algılansa da çocuk cerrahları, dikkatleri dağılmadan ve strese girmeden ameliyatlarını gerçekleştirirken, çocuklar da travma ve ağrı yaşamadan sağlıklarına kavuşuyorlar” diyor.

Çocuğun psikososyol gelişimi açısından 2-6 yaş döneminin ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Op. Dr. Nadir Tosyalı, yapılan araştırmaların da bu doğrultuda olduğunu belirterek, sünnet operasyonunun iki yaş öncesinde yapılması gerektiğine işaret ediyor. Op. Dr. Tosyalı ayrıca araştırmaların; 2-5 yaş arasında genital bölgelerinden cerrahi girişim yaşamış çocukların ileriki yaşantılarında, o bölgeye herhangi bir cerrahi işlem yapılmamış çoçuklara göre akademik ve sosyal başarılarında gerileme yaşandığı gösterdiğini söylüyor. 

6 yaşından sonrasının çocuğun artık psikososyal gelişiminin belli bir düzeye eriştiği ve biraz daha olayların farkındalığını yaşadığı dönem olduğunu belirten Op. Dr. Tosyalı, bu dönem sonrasında da sünneti geciktirmemekte fayda olduğunun altını çiziyor. 

Op. Dr. Nadir Tosyalı, sünnet sonrasında ailelerin enfeksiyon açısından dikkat etmesi gereken bazı kurallar olduğuna işaret ederek, bu konuda ailelerin ilgili uzmanlardan bilgi alması gerektiğini söylüyor. 


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları