loading
close
SON DAKİKALAR

'Suriye topraklarında fakülte açmak uluslararası hukuka aykırı’

'Suriye topraklarında fakülte açmak uluslararası hukuka aykırı’
Tarih: 05.10.2019 - 13:32
Kategori: Gündem

Suriye topraklarında TOKİ’nin ve Diyanet’in faaliyet yürütmesine olanak sağlayan iktidar şimdi de El-Bab, Azez ve Afrin kentlerinde fakülte kurma kararı aldı. CHP’li ve HDP’li vekiller, uluslararası hukukun yok sayıldığını belirterek, AKP’nin işgalci politikasını eleştirdi. ...

Astana Zirvesi’nde, Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerine garantör ülke olmayı kabul eden Türkiye, bölgeye ilişkin tepki çekecek bir hamleye imza attı. İdlib’de yerli sermaye ile konut faaliyeti yürüten iktidar, bu kez de Suriye’nin üç kentinde (El-Bab, Azez ve Afrin) Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı fakülteler açmak için harekete geçti. Bu kapsamda El-Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi kurulacağı bildirildi. Konuyu BirGün’e değerlendiren HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, kararın iktidarın bölgeye yönelik ortaya koyduğu tezlere aykırı olduğunu söyleyerek “Türkiye, bu karar ile maalesef orada işgalci olduğunu belirtmiş oluyor” dedi.

Türkiye’nin bölgeye ilişkin adımlarının uluslararası hukuku yok saydığını ifade eden HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, “Her fırsatta Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu iddia eden bir devletin, o devlet içerisinde uzun vadeli yükseköğretim kurumu açması uluslararası hukuka aykırıdır” diye konuştu.

YAYILMACI POLİTİKA

CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya da iktidarın Suriye’ye yönelik söylemleri ile uygulamaları arasında çelişki olduğuna dikkati çekti. Yılmazkaya, Türkiye’nin Suriye topraklarında fakülte açmasını, “Yayılımcı bir politika” olarak değerlendirerek, “İktidar, Suriye sorununu böyle çözemez. Sorunun çözümü için Suriye merkezi yönetimi ile masaya oturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MEZUN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Türkiye’deki Suriyelilerin geleceğinin ne olacağının belli olmadığının altını çizen Yılmazkaya, “Oluşturulmak istenen güvenli bölgelere Türkiye’deki hangi Suriyeliler gidecek?” diye sordu. Yılmazkaya, Suriye’de kozmopolit bir yapı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin Suriye’de fakülte kurması iktidarın söylemi ile uygulaması arasındaki bir çelişkidir. Neden böyle bir işe kalkışıldı, bununla ilgili daha detaylı bir açıklama yapılmalı. Fakültelerden mezun ettiklerini ne yapacaklar? Fakültenin hocaları ve öğrencileri kimler olacak?”

MİLLİ ORDU KURUYORLAR

Cihatçı ÖSO unsurları, “Milli Ordu/Ceyşül Vatani” adı altında birleşti. Suriye’deki “Milli Ordu/Ceyşül Vatani” Türkiye’yi Fırat’ın doğusuna yönelik askeri harekâtını yapması çağrısında bulunarak tam destek verdiklerini açıkladı. ÖSO, TSK’nın Zeytindalı Harekatı kapsamında TSK ile birlikte hareket etmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları