loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye zirvesinde Türkiye yok

Suriye zirvesinde Türkiye yok
Tarih: 12.02.2012 - 09:32
Kategori: Siyaset

Arap Birliği üyeleri, Suriye'ye yaptırımları uygulamaya başlarken, Avrupa Birliği de yarınki toplantıda "insani koridoru" gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Suriye'ye ülkeler yaptırımları yürürlüğe sokmaya başladı. Türkiye, dokuz maddelik bir yaptırım paketi açıklarken, Birleşik Arap Emirlikleri de Arap Birliği’nin kararı doğrultusunda Suriye’ye uçuşları askıya aldı.

Dubai hükümetinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, kararın önümüzdeki hafta geçerli olacağı belirtildi ancak detay verilmedi.

Önceki gün Suriye’ye uygulanacak yaptırımlara kendilerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı olduklarını bildiren Lübnan'dan ise bugün karışık sinyaller geliyor..

Lübnan Ekonomi Bakanı Nikola Nahhas, Lübnan devletinin Suriye hükümetiyle zaten ticari ilişkisi olmadığını söyledi. “Devlet olarak ne Suriye hükümetiyle ne de Suriye Merkez Bankası’yla bir ticari anlaşması ya da mali alışverişi bulunmaktadır” diyen Nahhas, yaptırımları özel sektör için geçerli olmadığını belirtti.

Suriye konusunda yaptırımlar bir bir devreye sokulurken, uluslararası müdahalenin ilk somut işareti olarak gösterilen insani koridor yarın Brüksel'de masaya yatırılıyor. Fransa, Suriye’ye insani koridor kurulması önerisini, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında gündeme getireceğini söyledi.

Financial Times'ın haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, önerinin Arap Birliği ve Türkiye’nin desteğiyle, Suriye’nin Türkiye ya da Lübnan sınırı ya da Akdeniz’de bir liman veya bir havaalanı üzerinden gıda ve sağlık malzemelerinin taşınması için bir insani koridor kurulmasını içerdiğini ifade etti.

Fransız bakan, Şam hükümetinin işbirliği yapmayı reddetmesi durumunda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin desteğini arayacaklarını belirtti.

Fransa, koridor önerisinde önemli bir rol oynayan Türkiye'nin de Brüksel'deki toplantıya davet edilmesini istiyor. Ancak bu istek, Rum yönetiminin vetosuna takıldı.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin toplantıya katılmayacağını, bunun nedeninin ise Rum Kesimi ve Yunanistan'ın engellemesi olduğunu açıkladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları