loading
close
SON DAKİKALAR

''Suriye'de Barış Hedefimizden Uzaktayız''

''Suriye'de Barış Hedefimizden Uzaktayız''
Tarih: 28.05.2012 - 15:00
Kategori: Dünya

Suriye'deki Hule katliamı tüm dünyada infial yarattı...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de barışın sağlanması için Kofi Annan misyonunun şiddetin azaltılmasında önemli katkı sağladığını, ancak son Hule katliamının barış hedefinden ne kadar uzakta olunduğunu gösterdiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Moskova'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Diğer ülkelerle birlikte Kofi Annan planının uygulanması için ortak hedeflerimiz var. Elbette, zayıf işleyen barış çalışmalardan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Şiddetin azalmasında planın bir kısım katkıları olduğunu kaydeden Lavrov, "25 Mayıs'ta Hule'da gerçekleşen katliam bizim barış sürecinden ne kadar uzak olduğumuzu gösteriyor" diyerek endişelerini dile getirdi.

ESED REJİMİNİN DEĞİŞMESİ ÖNCELİK DEĞİL
Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşşar Esed yönetiminin değişmesinin öncelikleri olmadığını savunan Lavrov, önemli olanın sivil şiddetin durdurulması olduğuna dikkat çekti. Lavrov, "Biz Suriye hükümetine her gün baskı uyguluyoruz" hatırlatmasında da bulundu. Hule katliamının titizlikle soruşturulması talebinde de bulunan Rus Bakan, "Hükümetin top ve tanklarının kullanıldığında kuşku yok. Bunu bölgeyi ziyaret eden BM gözlemcileri de belirtti" ifadelerini kullandı.

Bölgenin muhalif grupların kontrolünde olduğunu, ancak hükümet güçlerinin de çevrelediğini ifade eden Lavrov, katliam nedeni ile iki tarafın da kınanması gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague da Suriye'yi Lavrov'la görüşmesi öncesi kınadı. Kremlin'e Suriye lideri Beşşar Esed rejiminin işlemiş olduğu suçlardan dolayı hesap vermesi için çağrıda bulunacağını da ifade eden Hague, Twitter'dan, "Ben Rusya'yı Esed rejimine karşı hızlı ve net bir tepki vermeye çağıracağım…" ifadelerini kullandı.

Humus kentinin yakınında bulunan Hule'da 25 Mayıs'ta gerçekleştirilen katliamda 49'u çocuk 108 sivil hunharca katledilmişti. Suriye makamları katliamla irtibatları olmadığını iddia ederken, Rus makamları da provokasyon olabileceği endişelerini dile getiriyor.

Rusya BM Daimi Temsilci Yardımcısı Aleksander Pankin de basına yaptığı açıklamada, Hule katliamının arkasında BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Salı günü Suriye'ye gerçekleştireceği ziyareti dikkate alan isyancı grupların olabileceği ihtimalini dile getirdi. Pankin'e göre yabancı istihbarat güçleri de eylemlerin arkasında olabilir.

Ancak Moskova, dün gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi oturumunda Suriye'nin kınanması yönündeki karara olumlu cevap verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları