loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye'ye Uçuşlar Devam Edecek

Suriye'ye Uçuşlar Devam Edecek
Tarih: 12.02.2012 - 09:42
Kategori: Siyaset

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'ye uygulanan ambargo çerçevesinde Suriye halkının daha fazla etkilenmemesi için alternatif güzergâh üzerinden taşıma yapılacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'ye uygulanan ambargo çerçevesinde Suriye halkının daha fazla etkilenmemesi için alternatif güzergâh üzerinden taşıma yapılacağını söyledi. Irak üzerinden Ürdün'e ve oradan Suudi Arabistan ve Yemen'e yapılan taşımalar daha fazla destekleneceğini belirten Yıldırım, "Suriye'ye sivil uçuşlar karşılıklı olarak devam edecek." dedi. 

Ankara Tren Garı'nda basın toplantısı yapan Yıldırım, gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'ye uygulanan ambargonun ardından Türkiye'nin yeni güzergâhlar belirlediğinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, Suriye'de uzun süreden beri yaşanan olayların Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini belirtti.
     
Suriye halkının isteklerine yönetimin duyarlı olması, gerekli reformları yapması ve böylece halkıyla barışık yönetim anlayışının sürmesini başından beri istediklerini aktaran Yıldırım, ancak Başbakan Erdoğan ve hükümetin yapıcı tutumlarının Suriye yönetimi tarafından her seferinde karşılıksız bırakıldığını ve durumun giderek kötüleştiğini belirtti. 

"Bugün itibariyle iç karışıklık sivil halka yönelik çatışmalar halen bölgede sürüyor. Sağlıklı bilgi alınması da kolay değil. Bu durumun biran önce sonlanması için diplomatik yollar denenmektedir. Arap Ligi'nin aldığı kararlar var. Türkiye Arap Ligi içinde yer almamakla beraber bu kararlara destek vermektedir." dedi. 

"Bizim açımızdan alınacak önlemler ne olursa olsun Suriye halkının mağdur olmaması temel ihtiyaçlarının her hal ve şartta karşılanması bizim en önemli önceliğimizdir." diyen Yıldırım, bu nedenle temel gıda maddeleri ilaç ihtiyaçlarının mutlaka karşılanmaya devam edeceğinin altını çizdi. 

Silah mühimmat gibi konularda hava sahasının ve denizlerden ikmallerin yapılmasının önleneceğini dile getiren Bakan Yıldırım, "Buna sıkı şekilde kontrol getirilecektir. Suriye Türkiye arasında ticari ilişkiler son olaylara kadar sağlıklı bir gelişme içindeydi. Toplam ticaretimiz 2,5 milyar doları bulmuştu. Bu olaylar dolayısıyla azalma söz konusu. 

Suriye ile ikili taşımalarımızın daha fazla olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz. Irak üzerinden Ürdün'e ve oradan Suudi Arabistan ve Yemen'e yapılan taşımalar daha fazla desteklenecek. Bu güzergâhla ilgili gerekli çalışmalara hız verilecek. İskenderiye Limanı'ndan Mısır'a Ro-Ro seferleri için Mısır yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor." diye donuştu. 

"Uçuşlarda durma olacak mı?" sorusuna Yıldırım, "Sivil uçuşlar karşılıklı yapılmaya devam edecek." cevabını verdi. 

Alternatif güzergâhın mevcutla aynı sonucu vermeyeceğini söyleyen Yıldırım, "Amaç transit taşımacılığın zarar görmeden yapılması taşımacılarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması. Suriye'ye yönelik alternatif güzergâh zaten devam ediyor. Onları giderdikten sonra daha rahatlamış olacak." cevabını verdi. 

Yıldırım, silah taşınmasının önlenmesinin hem Suriye yönetimi hem de muhalifler için yapılacağına dikkat çekti. Yıldırım, Başbakan'ın sağlık durumuyla ilgili soruya da "Başbakan'ın sağlık durumu iyi. İstirahat ediyor kendi kararı daha fazla konuda bilgimiz yok." dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları