loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye'ye yaptırımlar açıklandı

Suriye'ye yaptırımlar açıklandı
Tarih: 12.02.2012 - 09:29
Kategori: Siyaset

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin Suriye'ye yönelik 9 maddelik yaptırım paketini açıkladı

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, yaptırım paketinin maddelerini şu şekilde sıraladı: 

"1- Suriye’de halkıyla barışık meşru bir yönetim işbaşına gelene kadar Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının askıya alınması. 

2- Suriye’de temel liderlik kadrosu mensubu olup, haklarında halka karşı şiddete ve hukuk dışı yöntemlere başvurduklarına dair iddialar bulunan bazı yetkililere seyahat yasağı konulması ve bu kişilerin ülkemizdeki mal varlıklarının dondurulması. Suriye rejiminin kuvvetli destekçisi konumundaki bazı işadamlarına da benzer tedbirlerin getirilmesi. 

3- Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzemenin satış ve tedarikinin durdurulması. 

4- Türkiye toprakları, hava sahası ve karasuları kullanılmak suretiyle üçüncü ülkelerden Suriye’ye silah ve askeri malzeme transferi yapılmasının uluslararası hukuka uygun olarak engellenmesi. 

5- Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması. 

6- Suriye hükümetinin Türkiye’deki finansal mal varlıklarının dondurulması. 

7- Suriye hükümeti ile kredi ilişkilerinin durdurulması. 

8- Mevcut işlemler hariç Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması. 

9- Suriye’deki altyapı projelerinin finansmanı için imzalanan Eximbank kredi anlaşmasının askıya alınması." 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye yönetiminin tutumuna göre bundan sonra da ilave tedbirler almayı değerlendireceklerini söyleyerek, "Önlemlerle ilgili gözettiğimiz temel ilke, her şeyden önce Suriye halkının incitilmemesine, yönetimin hatalarından dolayı halkın eza ve cefa çekmesine mahal verilmemesidir" dedi. 

Suriye’ye yönelik 9 maddelik yaptırım paketini Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında açıklayan Davutoğlu, bir hususun önemini bir kez daha vurgulamak istediğini belirterek şunları söyledi: "Bu önlemlerin kardeş Suriye halkını olumsuz etkilememesini teminen ilgili bakan arkadaşlarımla son derece titiz bir çalışma yürüttük. Seçeneklerimizi çok hassas bir süreçten geçirdik. Suriye yönetimine karşı uygulamayı öngördüğümüz önlemlerle ilgili gözettiğimiz temel ilke, her şeyden önce Suriye halkının incitilmemesine, yönetimin hatalarından dolayı halkın eza ve cefa çekmesine mahal verilmemesidir." 

Bakan Davutoğlu, bu bağlamda başta su olmak üzere Suriye halkının gündelik yaşamının idamesi için elzem maddelerin bu önlemler kapsamına girmeyeceğini belirterek, Suriye halkının günlük hayatında zorluk çekmemesi için her türlü tedbir almaya devam edeceklerini kaydetti. Bu önlemlerle ikinci olarak "Suriye yönetiminin kendi halkına karşı şiddet uygulayacak her türlü imkan ve kapasiteyi hedef aldıklarını" söyleyen Davutoğlu, "Bundan sonra da Suriye yönetiminin tutumuna göre alabileceğimiz ilave tedbirleri de aynı titizlik içinde değerlendireceğiz" diye konuştu. 

Davutoğlu, basın toplantısını şu sözlerle bitirdi: "Temennimiz Suriye yönetiminin girdiği çıkmaz sokaktan tek kurtuluş yolunun, bir an önce halkın meşru taleplerini tam olarak uygulamak olduğunu idrak etmesi, sivil halka yönelik şiddet ve baskı politikalarına son vermesidir. Türkiye bu zor dönemde Suriye halkının yanında kararlılıkla durmaya devam edecektir. Çünkü biz Suriye halkıyla birlikte ortak bir geleceği paylaştığımıza ve bu ortak geleceği birlikte inşa edeceğimize güçlü bir şekilde inanıyoruz. Suriye halkına girdikleri bu haklı mücadelede başarılar diliyoruz." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları