loading
close
SON DAKİKALAR

Suruç Katliamı'nın 6. yılı: Davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz

Suruç Katliamı'nın 6. yılı: Davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz
Tarih: 20.07.2021 - 11:10
Kategori: Gündem

Kobani'ye yardım götürmek için Suruç'ta bir araya gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi 33 gencin IŞİD saldırısıyla katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçti.

İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine Kobani’ye yardım kampanyası amacıyla giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 kişi, Suriye’ye geçmeden önce Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde 20 Temmuz 2015’te basın açıklaması yapmak için toplandı. IŞİD’li bir saldırgan kalabalığın içine girerek üzerindeki bombayı infilak ettirdi, saldırıda 33 kişi yaşamını yitirdi.

Patlama mahalinden toplanan delil ve vücut parçalarının Ankara’da incelenmesinin ardından saldırganın Abdurrahman Alagöz olduğu kesinleşti, Alagöz’ün, El Kaide soruşturması kapsamında ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Alagöz hakkındaki ‘terör nitelikli aranan şahıs’ kaydının da saldırıdan bir ay kadar önce, 16 Haziran’da Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığı ortaya çıktı. 15 kişiyle başlayan soruşturma IŞİD üyesi 3 kişi ile devam etti.

Ankara Katliamı'nın da sanığı!
Davanın tutuklu tek sanığı Yakup Şahin, Ankara Garı Saldırısı’nın da faillerinden… Yakup Şahin davanın firari olmayan tek sanığı olduğu halde henüz mahkemeye getirilmedi. Hakkında arama kararı çıkartılan İlham Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin ise Suriye’de IŞİD’e katıldığı belirtildi.

Kamu görevlisinin cezası 12 takside bölündü!
Katliama ilişkin, 9 Ocak 2017’de görülen kamu görevlilerin yargılandığı davada, dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal’a “görevi ihmal ve kötüye kullanma” suçundan 7 bin 500 TL para cezası verildi, ceza 12 takside bölündü.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca saldırıdan 18 ay sonra hazırlanan iddianamede 3 şüpheli hakkında 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

"Davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz"
Suruç İçin Adalet Platformu, katliamın 6. yılı dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Katliamın tüm bağlantılarının ve faillerinin yargılanması yapılmadan dosyanın bu şekliyle karara çıkmasına, davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

Açıklama şöyle:
"Suruç katliamının üzerinden geçen 6 yıla rağmen; başta katliamda yaşamını yitirmiş kişilerin yakınları ve katliamda yaralananlar olmak üzere, tüm toplumun adalet beklentisi halen karşılanabilmiş değil.

Geride kalan 6 yılda Suruç katliamının tüm siyasi sorumluları dahil bütün faillerinin yargılanabilmesi mümkün olmamıştır. Suruç için adalet, herkes için adalet diyerek yıllardır ısrarlı bir adalet mücadelesi yürütenlerin özverili çabası sonucu dönemin İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal ve İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli iki emniyet mensubu yargılanmış ve aldıkları göstermelik cezalar para cezasına çevrilmiştir.

Suruç Katliamı ve ardından Türkiye’de gerçekleşen tüm IŞİD saldırılarının asıl faillerinden olan Erdoğan ve Davutoğlu hakkında yapmış olduğumuz tüm şikayetler, diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi takipsizlik kararıyla sonuçlanmıştır. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan katliamlarla ilgili zaman zaman sorumluları işaret eden açıklamada bulunmuş; ancak bildiklerini kamuoyu ile paylaşmaktan imtina etmiştir. Katliam ana davasında Ahmet Davutoğlu’nun dinlenilmesi talebimiz kabul edilmemiştir.

Katliam davasının şekli anlamda yargılanan tek sanığını Yakup Şahin mahkemeye dahi getirilmemekte; dosyaya gelen çeşitli belgeler, dinlenen tanıklar ve basında çıkan çeşitli haberler katliamın başkaca fail ve fiillerle bağlantısını ortaya koymuşken, mahkeme taleplerimizi kabul etmemekte ısrar etmektedir. Katliam gününe dair eksik kamera görüntüleri dahi hala tamamlanabilmiş değildir.

Ocak ayında yakalanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından Suruç Katliamı'nda kullanılan patlayıcıları temin eden kişi olarak açıklanan Azzo Halef Süleyman El Aggal’a dair soruşturma dosyası dahi mahkeme dosyasına gelmeden davanın görüldüğü son duruşma olan 27 Mayıs tarihinde savcılık mütalaası verilmiştir. Mahkemenin dosyayı bir an önce karara çıkarmak istemesi, failleri yargılamayacağına dair açık bir beyandır.

Suruç Katliamı'na dair neredeyse her iki mahkeme arası yeni bir bağlantı açığa çıkmaktadır. Suruç İçin Adalet Platformu olarak katliamın tüm bağlantılarının ve faillerinin yargılanması yapılmadan dosyanın bu şekliyle karara çıkmasına, davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz."

Anma programı
Suruç Katliamı'nın 6. yılında hayatlarını kaybedenler için birçok ilde anma töreni düzelenecek. 

Tören programı şöyle:

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları