loading
close
SON DAKİKALAR

Tahliyelerini beklerken cenazeleri çıktı

Tahliyelerini beklerken cenazeleri çıktı
Tarih: 20.06.2012 - 10:46
Kategori: Gündem

Sinan Özalp, Şükrü Üldüz ve Mehmet Satış için taziye çadırı kuruldu. Ölen bu üç genç için de aileleri ve avukatları tahliye kararı bekliyordu...

Urfa’nın Yakubiye Mahallesi’nin girişindeki taziye evinde derin bir sessizlik var.

 

22 yaşında Urfa E Tipi Cezaevi’nde hayatını kaybeden Sinan Özalp’in evinin bulunduğu sokakta iki taziye evi açılmış.

 

Erkeklerin bulunduğu ev sessiz, kadınların bulunduğu evde durup durup başlayan ağıtlar var.

 
Beş ay önce kavgaya karıştığı gerekçesiyle tutuklanan, ailesine avukatların verdiği bilgiye göre en fazla 3 ay içinde tahliye olması beklenen Sinan Özalp 5 çocuklu bir ailenin en küçük oğlu. PKK’ya katılan ağabeyi 1992 yılında dağda vurulmuş. Bir diğeri Diyarbakır’da polis. Askerden yeni gelen Sinan henüz bir iş ve eş bulmadan tutuklanmış. 18 tutuklunun bulunduğu C 15 koğuşunda kalıyormuş. Sinan’ı en son geçen çarşamba gören yakını Hasan Özalp anlatıyor: “Çarşamba günü tahliye edileceğini düşündüğü için umutluydu. Cezaevi koşullarından şikâyet etti. Çok sıcak olduğu için çok daralmışlar. ‘Gece çarşafları ıslatıp yatmaya bile su yok’ diyordu. En son morgda gördüğümde yüzü tamamen kömür olmuştu. Dedesinin üzerine defnettik. O kadar kalıplı bir çocuktu ki, mezar zor aldı.”


Taziye evindeki ablası Zeynep kardeşinin hâlâ yaşadığını sanıyor, sürekli kalkıp “Hastaneye niye gitmiyoruz” diye soruyor. En sonunda sakinleştirici iğne yapılması için götürüyorlar hastaneye. Büyük ablası o gittikten sonra “Erê erê (evet evet)” diye uzun bir ağıda başlıyor. Ağıt Türkçe-Kürtçe karışık “Başımıza ne geldi/ Kibar biram (kardeşim) toprağa girdi” diye sürüyor. Annesi taziye boyunca sessiz, “Allah takdir etti, ne denir” diyor.


Hâkime ‘Yer yok’ demiştik


Müvekkili Abdurrahman Doğan C 15’te bulunan Mustafa Yavuz, Doğan’la aynı davadan tutuklu yargılanan Şükrü Üldüz ve Mehmet Satış’ın hikâyesindeki detaya işaret ediyor: “Benim müvekkilim Abdurrahman Doğan 3 aydır cezaevindeydi, Şükrü Üldüz ve Mehmet Satış dört ayı aşkın süredir tutukluydu. Hırsızlık suçlamasıyla tutuklulardı ve son davada davacı işyeri sahibi kamera kayıtlarındaki görüntüleri teşhis edemediğini açıklamıştı. Hâkim bilirkişi raporunu beklemeye karar verdi. O zaman hâkime ‘Cezaevinde yer yok, koğuşlarda insanlar yatacak yer bulamıyor’ dedik. Bizi ciddiye almadı. Bu dosyadan geçen duruşmada tahliye bekleniyordu ama hakim tutuklulukta ısrar etti. Bu perşembe yeniden davaları vardı, çıkacaklardı.”


Avukat Bülent Özcü’yse yaşanan olayın emsal olmadığını söylüyor: “Cezaevinde iki gün önce 14 kişi hayatını kaybetti, hiç ibret almadılar. Dün Viranşehir’de tapu yolsuzluğu davası vardı, yine hâkim tutukluluk kararı verdi, 10 kişiden 7’si yine Urfa Cezaevi’ne gönderildi.”


Şehrin dört yanına taziye çadırları kurulmuş, cezaevinde yakınlarını kaybedenlerin acısını paylaşıyor. Bir de cezaevi önünde yakınlarından haber almak için bekleyenler var. Her ne kadar Valilik “Sorun bitti” dese de, henüz açıklanmayan nakiller ailelerin gergin bekleyişini arttırıyor. Antep’ten gelip iki gündür cezaevi önünde bekleyen Emetü Doğan, bu tedirginlikten mustarip: “Eskiden cezaevine girerse biri ‘en azından önünde ekmeği var’ denirdi. Şimdi ekmeği geçtik, canından emin değiliz.” Urfa’da resmi açıklamalar, bekleyişe su serpmiyor.

 

Radikal/Ayça Öner



 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları