loading
close
SON DAKİKALAR

Taksim Dayanışması Gezi direnişinin 8. yılında Taksim'de olacak

Taksim Dayanışması Gezi direnişinin 8. yılında Taksim'de olacak
Tarih: 31.05.2021 - 13:41
Kategori: Gündem

Taksim Dayanışması bileşenleri, Gezi direnişinin 8. yılı dolayısıyla bugün Taksim'de bir araya gelecek.

Taksim Dayanışması, Topçu Kışlası yapılması için Gezi Parkı’ndaki ağaçların yerinden sökülmesiyle başlayan ve iktidarın politikalarına karşı isyana dönüşen Gezi direnişi 8. yılında Taksim'de olacak.
 
Dayanışma bileşenleri bugün (31 Mayıs 2021) saat 19.00'da TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul şubesi önünde bir araya gelecek.
Taksim Dayanışması'ndan yapılan paylaşımda, "8 yıl önce bütün güzellikleriyle hayatımıza giren Gezi Direnişi'nin yıl dönümünde, eşitlik, özgürlük ve adalet umudumuzla, 31 Mayıs'ta Taksim'deyiz. Gezi bu ülkenin imdat çığlığı, direnme refleksi, derin bir nefes alışıdır! Haksızlığa, adaletsizliğe, baskılara karşı direnmenin adıdır! Bir parktan tüm dünyaya yankılanan; kente, doğaya, yaşama sahip çıkanların bir arada söyledikleri şarkıdır Gezi" denildi. 
Gezi direnişi sırasında evinden ekmek almaya giderken polisin attığı biber gazıyla başından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiiren Berkin Elvan'ın ailesi de Taksim'de olacaklarını duyurdu. Elvan ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Gezi; Bizim için umuttu, dirençti, adaletti, kaybettiğimiz çocuklarımızdı. Çocuklarımız için, adalet için Taksim’de olacağız" denildi.
 
Gezi’de ne olmuştu?

İlk eylem 27 Mayıs'ta

27 Mayıs 2013’te Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Topçu Kışlası yapımı için Gezi Parkı’nda ağaçların yerinden sökülmesi üzerine Taksim Dayanışması eylem yaptı. Eylemin ardından ağaçların sökülmesi engellendi. Bir grup eylemci parkta çadır kurarak nöbet tuttu.
Ertesi gün iş makineleri yeniden çalışınca araya milletvekilleri girdi ve çalışma durduruldu.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatının açılışı sırasında “Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. Yapacağız” dedi.

Gezi Parkı’nda olası bir yeni yıkım girişimine karşı nöbet tutan yurttaşların sayısı giderek artarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu saat 23:00 civarı parka gelerek yurttaşlara destek verdi.

Park nöbeti devam ederken, 30 Mayıs sabaha karşı 05.00’da polis parkta kalanlara çok sert müdahalede bulundu. Çok sayıda biber gazı kullanılırken, çadırlar yerlerinden söküldü ve yakıldı.
Polis şiddetine karşı protestolar giderek arttı. 31 Mayıs sabaha karşı yapılan saldırı ise isyanı büyüttü. Polisin attığı biber gazından çok sayıda kişi yaralandı. Polis şiddetine rağmen park terk edilmedi, parka gelenlerin sayısı azalmadı aksine yaşananlara tepki göstermek için insanlar parka akın etmeye başladı.

1 Haziran 2013’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kadıköy Meydanı’nda düzenleyecekleri mitingi Taksim Meydanı’nda yapacaklarını duyurdu. Taksim’e çıkan yollarda bekleyen kalabalık kitleler Taksim Meydanı’na geldi. Akşam saatlerinde de bir grup gösterici Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyerek Taksim Meydanı’na ulaştı.
Eylemler hızla diğer illere yayıldı. Türkiye’nin 80 ilinde Gezi ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganıyla alanlara çıkıldı. Eylemin olduğu her yerde yoğun polis müdahalesi de yaşandı.

Gezi’nin simgeleşen isimleri Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan ile eyleme müdahale ederken inşaattan düşen polis memuru Mustafa Sarı, Lice’de kalekol yapımını protesto ederken askerin açtığı ateşle öldürülen Medeni Yıldırım ile yoğun biber gazı nedeniyle kalp krizi geçiren 4 kişi olmak üzere Gezi direnişinde 12 kişi yaşamını yitirdi.
Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren isimlerin ailelerinin adalet mücadelesi ise hala sürüyor.

Erdoğan: Polise talimatı ben verdim
Polis şiddetiyle binlerce kişinin yaralandığı, 12 kişinin yaşamını yitirdiği Gezi direnişinde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan Erzurum’da yaptığı konuşmada, ‘Polise talimatı ben verdim. İçişleri Bakanına, ‘24 saat içinde AKM’yi, Gezi Parkı’nı temizleyeceksiniz’ dedim” ifadelerini kullandı.
Gezi direnişinde akılda kalan olaylardan biri de Kabataş yalanıydı. AKP’ye yakın medya organlarında parlatılan ana akım medyadaki bazı isimlerden de destekle büyütülmeye çalışılan Kabataş’ta türbanlı ve AKP’li bir kadın ve bebeğine saldırıldığı yalanı ortaya atıldı. Erdoğan 'görüntüleri cuma yayınlayacağız' diye açıklama yaptı. 5 süresince olaya dair hiçbir kanıt bulunmazken Kabataş yalanının provokasyon olduğu ortaya çıktı.

Gezi direnişi sırasında emniyet verilerine göre, 80 ilde toplam 5 bin 532 eylem gerçekleştirildi. Eylemlerde 5 bin 513 kişi gözaltına alındı, Yüzlerce kişi tutuklandı. Hakkında dava açılanların çoğu beraat etti.
Dönemin İstanbul Valisi Mutlu ve Emniyet Müdürü Çapkın ise 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen Cemaati'ne üye oldukları iddiasıyla kamudan ihraç edildi ve tutuklandı. Mutlu ve Çapkın, bir süre sonra tahliye edildi.

Açılan bir soruşturma kapsamında 16 kişi hakkında 657 sayfalık iddianame hazırlandı. Haklarında soruşturma açılan Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden için "protestoları örgütlemek ve finanse etmenin" yanı sıra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamaları yöneltildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasında 9 kişinin yargılandığı davaya ilişkin 18 Şubat 2020'de beraat kararı verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi ise 22 Ocak 2021'de beraat kararlarını bozdu.

Dava 21 Mayıs 2021'de yeniden görülmeye başlandı. Tek tutuklu sanık Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları