loading
close
SON DAKİKALAR

Tam 73 yıl sonra soruşturma açıldı

Tam 73 yıl sonra soruşturma açıldı
Tarih: 12.02.2012 - 20:04
Kategori: Gündem

AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin karanlık dönemine ilişkin başlayan soruşturmalara bir yenisi daha eklendi!

Erzincan'ın Kılıçkaya Köyü'nde 1938 yılındaki Dersim Harekatı'nın devamında kurşuna dizilerek öldürüldükleri öne sürülen yaklaşık 100 kişi için yakınlarını kaybedenler ve köylüler Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Köylülerin avukatı Sezai Demirbilek, bugüne kadar kurşuna dizilerek öldürülen yaklaşık 100 kişi için suç duyurusu yaptıklarını ve taleplerinin tespit edilecek toplu mezardan kemik ve DNA testi mağdur yakınlarının aile bireylerine naaşlarının teslim edilmesini istediklerini ifade etti.

KROM ARARKEN CESET BULDU

1938 yılında Dersim Harekatının uzantısı olarak, Erzincan'ın merkeze bağlı Kılıçkaya Köyü'nden 17 ve çevre köylerden toplanan 100 kadar Alevi vatandaş, Kılıçkaya Köyü'nde ahıra kapatılıp ardından köyün Tunceli sınırındaki Zini Gediği'ne çıkartılarak kuruşuna dizilip katledilmesi iddiaları nedeniyle savcılığa soruşturma açılması için başvurdu. Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki 95 hane, 300 nüfuslu Kılıçkaya köyünde, katliam tanıklarından 90 yaşındaki Hasan Ali Düzgünkaya babasının ve 2 amcasının da aralarında bulunudğu 17 kişinin askerler tarafından ahıra kapatıldığını ve ertesi günde dağa doğru götürüldüklerini gördüklerini söyledi. Katliama tanıklığını anlatan Düzgünkaya şöyle konuştu:

"17 yaşındayım. Bu 17 kişiden hariç köye bir kamyon geldi. Ben bunu görmedim ama o zaman kadınlar söylemişti. Onun içinde de elleri bağlı kişiler varmış. İşte bunların hepsi Zini Gediği'nde kuruşuna dizilerek öldürüldüler. Biz daha sonra buradan sürüldük ve 9 yıl sonra geri döndüm. Burada krom maden ocağı açıldı. Maden ararken o kemikleri ve kafatasları orada gördüm"

"BRANDALI ARABAYLA GETİRİLDİLER"

Zini Gediği Katliamı tanıklarından bir başkası olan 87 yaşındaki Cansa Düzgünkaya da ağabeyi ile köyün altında harmanda çalıştıklarını ve brandalı bir arabanın geldiğini gördüklerini ifade ederek belirterek şunları anlattı:

"Ağabeyim arabanın peşinden gitti. Gördüklerini bana bize anlattığında üstü çadırla kaplı arabanın içinde insanlar çökmüş vaziyatte otururken etrafında jandarmalar varmış. Sonra karakol komutanı gelerek araba bakmış ve Zihni Gediği'ne doğru yola çıkmışlar."

"KATLİAM İZLERİ HALEN TAZE"

Köy sakinlerinden Kenan Düzgünkaya kurşuna 1938'de dağa götürülüp öldürülen kişilerin köyün üzerinden götürüldükleri yeri, Hasan Ali Düzgünkaya ise köylerinden toplanan yaklaşık 100 kişinin 1 gün boyunca hapsedildikleri ahırı göstererek, katliam izlerinin halen tazeliğini koruduğunu söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları