loading
close
SON DAKİKALAR

Tanal, ''Türkiye’nin fındık politikası sınıfta kaldı''

Tanal, ''Türkiye’nin fındık politikası sınıfta kaldı''
Tarih: 22.08.2014 - 15:42
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Tanal, ''Türkiye’nin fındık politikası sınıfta kaldı''

Dünyanın toplam fındık talebinin %80’ini Türkiye’nin karşılamasına rağmen uluslararası fındık fiyatını belirlemede söz hakkına sahip olamadığımızı belirten İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Tanal konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişin gerçekleştirilemediği ülkemizde, yanlış tarım politikaları ve buna bağlı yaşanan sorunlar ülkemiz tarımının en önemli yapısal sorunudur. Kırsal kesimin başlıca gelir ve geçim kaynağı olan tarımda, toprak en önemli üretim faktörüdür. Ancak üretimin diğer önemli ve tamamlayıcı unsuru olan tarım politikasında iktidarın stratejik hamleler yapamıyor oluşu, ülkemizde tarımsal yapının iyileşme sürecini geciktirmektedir.”

İstanbul Milletvekili Tanal, konuyla ilgili verdiği yazılı soru önergesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti:

1- Türkiye’nin tarım politikası nedir?

2- Türkiye’nin fındık üretiminde ve satışında izlediği politika nedir? Fındık üretiminde üretim planlaması yapılmış mıdır?

3- Tarımsal üretimin hava koşullarının doğrudan etkisi altında olduğu gözetilerek korumacı ve destekleyici politikalar uygulanmakta mıdır?

4- Türkiye’de tarımsal ürünlerin rekabet edilebilirliğini sağlayacak destek ve koruma sağlanmakta mıdır?

5- Türkiye tarımsal ürün arzında dışa bağımlı mıdır? Bu dışa bağımlılık hammadde ve temel girdi sağlayan bir sektör olan sanayi sektörünü de etkilemekte midir? Geniş anlamda düşünüldüğünde Türkiye’nin bu şekilde kalkınmasının mümkün olmadığının kabulü gerekmekte değil midir?

6-Tarımsal ürünün değerinin belirlenmesi, devletin doğrudan sektörü koruyucu-müdahale edici politikalar izlemesi ile mi yoksa üreticilerin birlik veya kooperatif eşliğinde örgütlenmeleri sonucunda mı gerçekleşmektedir?

7- Türkiye’nin, toplam dünya fındık talebinin yüzde seksenini karşılaması ve fındık üretiminde yüzde sekiz arz fazlası bulunmasına rağmen uluslararası fındık fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olamamasının sebebi nedir? Fındığın birim fiyatının Hamburg Borsası’nda belirlenmesi, Türkiye’nin tarım politikasındaki basiretsizliğinin bir sonucu mudur?

8- Bakanlığınızca, fındık taban uygulaması bir politika aracı olarak mı kullanılmaktadır?

9- Fındık üreticilerinin kendi aralarında “üretici kooperatifi” şeklinde örgütlenebilmeleri destekleniyor mu?

10- Fiskobirlik’in fındık üreticilerinin haklarını koruyacak şekilde yapılanmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmakta mıdır?

11- Fiskobirlik’in işleyişini rasyonalize edecek yönetim ve denetim mekanizması kurulmuş mudur?

12- Bakanlığınızca iç piyasa üretiminin dış dünyanın rekabetine açılması için herhangi bir girişimde bulunuldu mu?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları