loading
close
SON DAKİKALAR

Tanrıkulu ''Yurt savunma ihtiyacı'nın'' anlamını sordu

Tanrıkulu ''Yurt savunma ihtiyacı'nın'' anlamını sordu
Tarih: 21.01.2014 - 14:59
Kategori: Siyaset

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 3.Havalimanı inşaatı için Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul’da ''yurt savunması ihtiyacı ''hükmü ile yapılan kamulaştırmayı TBMM gündemine taşıdı...

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, 3. Havalimanı inşaatı için İstanbul’da, Arnavutköy İlçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy Köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerini kapsayan bir bölgenin TOKİ tarafından, kamulaştırma kararının yasanın “Milli Müdafa” kapsamında “Yurt savunması ihtiyacı” hükmüne dayanarak yapıldı. Kamulaştırma kapsamında bölgede 2 milyon 513 bin ağaç, 70′i aşkın sulak alan, Alibeyköy Barajını besleyen 3 dere bulunmaktadır. Kamulaştırma kararına ek olarak konulan harita, kamulaştırılan bölgedeki ormanlık alanları, boşaltılarak başka yere taşınacak köyleri ve dereleri de kapsamaktadır. Kararın ekinde bulunan harita ile 6 bin 172 hektarı orman alanı olmak üzere 7 bin 650 hektar alan kamulaştırılmıştır. Buna göre kamulaştırılan alanda 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan olduğu, söz konusu ormanlık alanın, ÇED raporunda da belirtildiği, ormanlık alanın 2 milyon 513 bin ağaçtan oluştuğu belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1. Bu kamulaştırma kararı için “yurt savunması” hükmü neden kullanılmaktadır? Kamuoyunun bilmediği herhangi bir savaş durumu bulunmakta mıdır?

2. Bu kamulaştırmanın gerçekçi olmayan bir nedene dayandırılması, bu kamulaştırmanın hakkaniyetten uzak yapılmasına neden olacak mıdır?

3. Kamulaştırılan bölgede 2 milyon 513 bin ağaç, 70′i aşkın sulak alan, Alibeyköy Barajını besleyen 3 dere bulunmaktadır. İstanbul’un su sıkıntısının gündemde olduğu bugünlerde, bu kamulaştırma ile var olan su kaynakları olumsuz etkilenmeyecek midir? Azalan bu su kaynakları için hangi önlemleri alınmıştır?

4. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan ÇED Raporunda; “Proje inşaat aşamasında bu yapay geçici su birikintilerinin suları, kullanma ve sulama suyu olarak kullanılacaktır. Daha sonra hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacaktır. Dolayısıyla sulak alan vasfını yitirecektir. Bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacaktır” şeklinde ifade edilmektedir. Bakanlığın kabul ettiği bu ÇED raporunda yer alan, su alanlarını olumsuz etkileyecek bu yapılaşma su zengini olmayan İstanbul’u nasıl etkileyecektir?

5. Bu kamulaştırma kararı ile 6 bin 172 hektarlık ormanlık alan olumsuz etkilenecek olması, İstanbul’un ciğeri olan bu ormanları nasıl etkileyecektir? Bu kamulaştırma ile ormanlık alanlarda oluşacak tahribat nasıl telafi edilecektir?

6. Bu alanda yatırımcılara verilen rüzgar enerji santrali lisanları nasıl etkilenecektir?

VİŞNE HABER AJANSI

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları