loading
close
SON DAKİKALAR

Tanrıkulu'ndan Akdağ'a soru

Tanrıkulu'ndan Akdağ'a soru
Tarih: 24.05.2012 - 15:08
Kategori: Siyaset

Tanrıkulu'dan Sağlık Bakanı Akdağ'a soru; "Devlet, zeka engelli hastaları hangi gerekçeyle kaderine terk ediyor?"...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcı Sezgin Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Devlet, zeka engelli hastaları hangi gerekçeyle kaderine terk ediyor?" diye sordu.

 

“Mevcut sistemde yoksul çocuklar ve ailelerinin sağlık sorunlarıyla baş etmelerinin neredeyse imkansız bir hal aldığını” belirten  Sezgin Tanrıkulu’nun Bakan Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle ;

"Bunun en çarpıcı örneği, kamuoyunda MPS (Mukopolissakaridoz) olarak bilinen hastalıktan mustarip çocukların uğradığı muamele üzerinden tekrar gündeme gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan "İleri derece zekâ geriliği saptanan hastalarda tedaviye başlanmaz, tedavi başlanmış ise sonlandırılır' ibaresine dayanılarak, çok sayıda çocuğun tedavisinin karşılanmadığı iddia edilmektedir" dedi.

Tanrıkulu, şu sorulara yanıt aradı:

"MPS hastalığından mustarip çocukların IQ testine tabi tutulduğu iddiası doğru mudur?

 

Sağlık masraflarının karşılanması için belli bir IQ'ya sahip olmak mı gerekiyor? Böyle bir şart varsa, bunun tıbbi bir dayanağı var mıdır?

 

Tıp dünyası bu konuda ortak bir görüşe sahip midir? Basına yansıdığı kadarıyla bazı hekimler, zeka seviyesinin MPS hastalığının tedavisinde kıstas olamayacağını ifade etmektedirler. SGK'nın MPS hastalarının masraflarını karşılaması için illa "normal' bir IQ'ya mı sahip olmak lazım?

 

MPS hastalarının tedavisinin yapılmaması, hastalarda ne tür sonuçlar yaratıyor? Şu anda SGK'nın tedavi desteğini kestiği veya IQ seviyesi düşük olduğu için destek vermediği kaç hasta vardır? Bu hastaların tedavi masrafları kişi başına yaklaşık kaç lira tutmaktadır?

 

Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Uygulama Tebliğ'inde yer alan "İleri derece zekâ geriliği saptanan hastalarda tedaviye başlanmaz, tedavi başlanmış ise sonlandırılır' hükmü hangi gerekçeye dayanmaktadır?

 

Basına yansıdığı kadarıyla sağlık desteği SGK tarafından kesilen MPS hastası Eyüp Can Özkaya'nın babası Ercan Özkaya, Bakanlığınıza konuyla ilgili başvuruda bulunmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştır. Özkaya'nın başvurusuna neden yanıt verilmedi?

 

Ailesinin sağlık masraflarını karşılayamadığı dört yaşındaki Eyüp Can Özkaya dahil diğer MPS hastalarının sağlık giderlerini karşılamak üzere herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları