loading
close
SON DAKİKALAR

Tansiyonun inadını kıran yöntem

Tansiyonun inadını kıran yöntem
Tarih: 21.06.2012 - 19:32
Kategori: Sağlık, Yaşam

Dirençli tensiyonda uygulanan 'Renal Denervasyon'un 3 yıllık takip sonuçları açıklandı...

Hipertansiyon, diğer bir deyişle kan basıncı yüksekliği, ülkemizde her 4 ölümden 1’nin nedeni. Hipertansiyon, beyin kanamasına yol açıyor, börekleri bozuyor, kalbe ciddi zarar veriyor. Kılavuzlara göre ideal tansiyon değeri 120/80 mmHg. Türkiye’de erişkin nüfusta yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Tansiyon hastalarının yaklaşık % 30-40’ında, yani çok büyük bir bölümünde ise dirençli hipertansiyon mevcut. Üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü (anti-hipertansif) ilaca rağmen hedef kan basıncı(140/90 mm Hg’nın altı) sağlanamaması durumu “dirençli hipertansiyon” olarak tanımlanıyor.

Ayrıca,yüksek tansiyonlu hastaların yaklaşık % 50’sinde 1 veya 2 ilaç yeterli olmamakta
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Ömer Göktekin, ilaca dirençli hipertansiyonun tedavisinde yeni uygulanmaya başlanan “Renal denervasyon” yöntemine en az 3 hipertansiyon ilacı kullanan hastaların aday olduğunu kaydediyor.

Böbrek damarlarının etrafında tansiyon yükselmesine neden olan otonom sinir sistemine ait sempatik sinirler bulunmaktadır. Özel bir kateter ile kasıktan girilerek, böbreklerin etrafında bulunan bu sinirler radyofrekans akımı kullanılarak tahrip edilmektedir. Renal denervasyon yönteminin uygulanması sırasında hasta uyanık kalır. İşlem yaklaşık bir saat sürmekle beraber 1-2 gün içerisinde hasta evine dönebilmektedir.

Prof.Dr. Göktekin, American Colleage of Cardiology Annual Meeting 2012’de yöntem ile ilgili 3 yıllık takip sonuçlarının açıklandığını vurguluyor.

Bu sonuçlara göre, Renal Denervasyon tedavisi uygulanan hastalarda uzun dönemde herhangi bir yan etki izlenmemiştir. Ayrıca, 3 yıl sonunda hastalarda ortalama -33/-19 mm Hg kan basıncı düşüşü sağlanmıştır. Takipleri 3 yıl boyunca yapılabilen hastalarda tedaviye yanıt %100 olarak rapor edilmiştir. Kısaca; uygun hastalarda renal denervasyon yönteminin etkili ve güvenilir olduğunu ifade edebiliriz. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları