loading
close
SON DAKİKALAR

Tarih yeniden tekerrür edecek mi?

Tarih yeniden tekerrür edecek mi?
Tarih: 11.02.2012 - 22:38
Kategori: Ekonomi

Bloomberg’de yayımlanan bir analizde, tarihin ilk borç krizinin M.Ö. 4. yüzyılda 10 Yunan belediyesinde yaşandığı belirtiliyor

Tarihin ilk borç krizinin Milattan Önce 4. yüzyılda 10 Yunan belediyesinde yaşandığı belirtiliyor.  O dönemde bir tane borç veren kurumun bulunduğu, onun da Apollo’nun mistik doğum yeri olan Delos tapınağı olduğu ifade ediliyor. Bu kurum yeterli desteği sağlayamayınca belediyeler iflas etmiş.
Yunanistan’ın iflas edeceğine yönelik söylentilerin çıktığı bir dönemde Bloomberg’de yer alan haber analizde, “Şimdi tam 24 yüzyıl sonra yine Yunanistan üstelik peşinden diğer Avrupa ülkelerini de sürükleyerek bir borç krizi yaşıyor” denildi.

Arjantin’in 5 katı borç

Haberde, 2001’de iflas eden Arjantin’in borç büyüklüğü 95 milyar dolar iken Yunanistan’ın borcunun tam 5 katı 353 milyar euro olduğuna dikkat çekildi.
JP Morgan Chase Avrupa Baş Ekonomisti David Mackie, “Makroekonomik felaket sinyali var ancak, agresif politikayla üstesinden gelinebilir. Ancak henüz öyle bir irade ortaya konulmadı” dedi.
Arjantin’in 2001 yılında iflas etmesinin ardından 2008 ve 2009 yılı hariç, yüzde 8’i aşan oranlarda 8 yıl düzenli biçimde büyüdüğü belirtilirken, Rusya’nın 1998’te iflas ettikten 2 yıl sonra çift haneli büyüdüğü bilgisi yer aldı. Habere göre, ancak Yunanistan 17 ülkenin kullandığı para birimi olan euro’yu kullandığı için iflastan çıkışı bu kadar kolay olmayacak ve diğer ülkeler ciddi yara alacak.

Büyüme hızla düşecek
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, krizin potansiyel sonuçlarının ulusal iflas olabileceğini belirterek, bankacılık sisteminin göçeceğini ve daha derin bir zarara yol açacağını, Yunanistan’ın desteklenmesi gerektiğini söylüyor.
IMF ise bu yıl Yunanistan’ın yüzde 5, gelecek yıl yüzde 2 daralacağını belirtti. Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 16.5’a çıktı ve gelecek yıl yüzde 18.5 olacağı tahmin ediliyor. 

300 milyar euro’luk risk
IMF dün ayrıca Avrupa borç krizinden dolayı Avrupa bankalarında yaklaşık 300 milyar euro’luk kredi riski olduğunu açıkladı. Bank of America’nın raporuna göre, eğer Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanla ‘saç tıraşı’ (Borcun sadece belli bir kısmını ödeme konusunda anlaşmak) yaparsa, Avrupa bankaları 543 milyar dolar kaybedecek ve bunların faturalarının çoğu Almanya ve Fransa’dan çıkacak. İngiltere’de 25 milyar euro ve ABD’de 3.7 milyar euro’luk bankalarında Yunan tahvili bulunuyor.

‘Çok geç kalındı’
İngiltere’nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurucularından Howard Davies, “Yunanistan için çok geç” olduğunu belirterek, “Yunanistan şu anda kontrol edilebilir düzeyi geçti. Şu anda borç krizini önlemenin mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi.
Öte yandan, Yunanistan’ın en büyük bankası olan National Bank of Greece’in sıradaki domino olabileceği konuşuluyor. JPMorgan Chase, bankanın 137 milyar euro’luk Yunan tahviline sahip olduğunu bu da toplam rezervinin üçte birine denk geldiğini açıkladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları