loading
close
SON DAKİKALAR

Tarihi okul, şehir hastanesinin otoparkı için yıkılmak isteniyor

Tarihi okul, şehir hastanesinin otoparkı için yıkılmak isteniyor
Tarih: 11.10.2019 - 15:20
Kategori: Yurt

Zonguldak’ta yapımı 1964 yıllarına dayanan ve tarihi eser olarak tescil başvurusu yapılan tarihi Kız Meslek Lisesi’nin yıkılarak, yerine şehir hastanesi otoparkı yapılmak istenmesine tepkiler büyüyor.

Zonguldak’ta 400 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi’nin inşaatı devam ederken, projede hasta ve hasta yakınları için bir otopark alanının olmadığı ortaya çıktı. AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ın, “Hastane inşaatı yanındaki Zonguldak Kız Meslek Lisesi oradan kaldırılıp, otopark yapılsın” önerisi de büyük tepki topladı.

Zonguldak Kız Teknik Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi (Zonguldak Kız Meslek Lisesi), tarihi ile Zonguldak’ın en önemli binalarından birisi olarak biliniyor. 860 öğrencinin eğitim gördüğü okul için, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne de tescil için başvurulmuştu.

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ın açıklamalarının ardından, Zonguldaklı vatandaşlar tarihi binanın yıkılacak olmasına sert tepki gösterdi. Sosyal medyada #okulumadokunma ve #zonguldakkizmesleklisesiyalnızdeğildir hashtagi ile çağrı yapan Zonguldaklılar, aynı zamanda change.org’da da okulun yıkılmaması için imza kampanyası başlattı.

"RANTÇI VE TALANCI HESAPLARIN AÇIK GÖSTERGESİ"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz BirGün’e yaptığı açıklamada, AKP'li Hamdi Uçar’ı eleştirerek, Uçar’ın önerisi için "Çözüm değil yıkım önerisi" dedi. Yavuzyılmaz, “Atatürk Devlet Hastanesi'nin yaşadığı otopark sorununa da çözüm olabilecek, ek bina inşaatı, yaklaşık 52 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yeni binanın mevcut hastane alanına eklenmesi ile tesisin standartlarının yükseltilerek, otopark sorununun da kalıcı olarak çözülebilmesinin imkânı varken, projede hasta ve hasta yakınları için herhangi bir otopark alanı ayrılmamıştır. Bugünlerde, AK Partili yetkililerin Zonguldak halkını rahatsız eden ‘okul yıkıp yerine otopark yapma önerisi’ ise inşaatın proje aşamasından itibaren ne denli rantçı ve talancı hesapların odağı olduğunun açık bir göstergesidir. İnşaatın içinde bulunduğu alan çevresi, okullar ve hastane bölgesi olup son derece kıymetli bir arazidir” dedi.

"EN ÖNEMLİ TARİHİ YAPILARDAN BİRİSİ"

Kamuoyu nabzını yoklamak adına bu yıkım önerisinin gündeme getirildiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Cumhuriyet kadınının, gücünün, emeğinin, çalışkanlığının ve toplum hayatında söz sahibi olmasının sembolü olmuş bir yapı, daha önemlisi inşa açıdan sapasağlam bir okul yıkılmak istenmiştir. Kız Meslek Lisesi kentin kimliğini bize yansıtan en önemli tarihi yapılardan birisidir. 1964 yılında, Cumhuriyet döneminin ilk kadın mimarlarından Yaprak hanım tarafından, adeta insanı kucaklayan 'yay' şeklinde tasarlanmış mimarisi ile binlerce kıymetli öğrenciyi yetiştirmiştir. AKP döneminde kentlerin ne hale geldiği, tarihi ve sembol dokuların nasıl yıkıma uğratıldığı, aslında yine AKP’li Cumhurbaşkanının İstanbul için sarf etiği 'bu kente ihanet ettik' sözleriyle özetlenmiştir. Zonguldak için de bu yanlıştan dönülerek, Zonguldak’ın sorunlarına yoğunlaşmak yerine kamuoyunun gündemini böylesine meşgul eden, talancı yaklaşımlar sergileyen siyasetçilerin, Zonguldak’a bir özür borçlu olduğunu burada bir kez daha hatırlatmak isterim” şekline konuştu.

EĞİTİM SEN DE TEPKİ GÖSTERDİ

Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Kız Meslek Lisesi’nin başka bir yere taşınarak hastane otoparkının o alana yapılması fikrine karşı olduklarını açıkladı. Yılmaz, “Biz Zonguldak Eğitim Sen şubesi olarak, yıkılarak yerine otopark yapılması gibi saçma sapan düşüncelerle kamuoyunu meşgul eden gündem ile bir araya gelmiş Kız Meslek Lisesi okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencilerinin yanında olduğumuzu bildirirken, siyasetin ve siyasetçinin görevinin sorun üretmek değil sorun çözmek olduğunu hatırlatırız. Okulların yıkılıp yerlerine otopark yapılması eğer altında başka bir amaç yoksa kesinlikle aymazlıktır” diye konuştu.

"ANILARIMIZ VAR"

Öğrenci velileri de, “Okulun yıkılmasını istemiyoruz. Aramızda o okuldan mezun kişiler var. Anılarımız var. Çocuklarımızın için mevkii anlamında rahat bir yer. Bu tartışmalar bizim hiç hoşumuza gitmedi. Çocuklarım tedirgin. Sınava hazırlanan çocuklar var. Dikkatleri dağılmış durumda” dedi.

Öğrenciler ise, “Biz okulumuzu seviyoruz. Bu bölgeyi de seviyoruz. Başka yerler konuşuluyor ama burası meslek lisesi. Atölyelerimiz çok fazla. Bunları nasıl taşıyacaklar? Böyle bir bina var mı? Bizi çok zorlar. Evlerimize göre okullarımızı da seçiyoruz. Başka yer bizim için iyi olmaz. Okulumuzu seviyoruz” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları