loading
close
SON DAKİKALAR

Tarihin dürüm bacası!

Tarihin dürüm bacası!
Tarih: 11.02.2012 - 22:56
Kategori: Şehir

256 yıllık Nuruosmaniye Camii’nin hemen yanındaki külliyede büyük skandal.

Çemberlitaş’ta, Nuruosmaniye Camii’nin hemen yanındaki tarihi külliyede akıl almaz manzara... Külliyenin alt katındaki kebapçı, tarihi eserin üstüne devasa bir baca yaptı, çivi çakılması bile yasak olan taşlara göz göre göre zarar verildi. İşin tuhaf yanı, bu garabete kimse ‘dur’ demedi. Baca, birkaç haftadır tarihi eserin üzerinde duruyor ama yetkililer bu skandalı görmezden geliyor. İşte bu duyarsızlık da çevre esnafını isyan ettiriyor. Esnaf, bacanın sadece külliyenin taş duvarlarına zarar vermekle kalmadığını, yanıbaşındaki Nuruosmaniye Camii’ni de etkilediğini söylüyor.

KÜLTÜR KATLİAMI
Bacadan yükselen yoğun dumanın, restorasyonu hâlâ devameden Nuruosmaniye Camii’nin tarihi taşlarını kararttığı, bir kültür katliamı yaşandığı iddia ediliyor. Yetkililerin bu olaya acilenmüdahale etmesi ve bacanın kaldırılması bekleniyor.

İLK BAROK CAMİ
1755 yılında inşa edilen, Kapalıçarşı girişinde bulunan Nuruosmaniye Camii, geçtiğimiz yıl restorasyona alınmıştı. İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok özelliği taşıyan cami olan Nuruosmaniye, Osmanlı mimarisinde dönüm noktası sayılıyor. Vakıflar İstanbul 1. BölgeMüdürü İbrahim Özekici, geçtiğimiz haftalarda, camideki mermer ve taşların temizlendiğini, ahşap işleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, caminin tepeden tırnağa elden geçirildiğini açıklamıştı. Nuruosmaniye’nin restorasyonu için 5milyon TL bütçe ayrıldı. Yenileme projesinin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

RESTORASYONU YAPANLAR BU MANZARAYI GÖRMÜYOR MU!
Nuruosmaniye Camii’nin bitişiğindeki külliyenin altında dükkânlar var. O dükkânlardan biri de dürümcü. Ancak bu dürümcü birkaç hafta önce, tarihi duvarların üstüne baca taktı, kimse de bu manzaraya ses çıkarmadı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları